четвер, 08 червня 2023 08:11

Турецька валюта рекордно обвалилася після перемоги Ердогана на виборах

Турецька валюта рекордно обвалилася після перемоги Ердогана на виборах
Падіння ліри почалося з 2021 року. Фото: eastnews.ua

Турецька ліра впала до рекордно низького рівня з моменту початку третього терміну президента Реджепа Таїпа Ердогана.

З початку року турецька валюта обвалилася приблизно на 20%, пише Associated Press. А 7 червня ліра впала приблизно на 7% до 23,18 за долар. На стільки ж валюта ослабла і щодо євро.

"Уряд Ердогана підтримував ліру перед виборами в Туреччині за допомогою резервів іноземної валюти, намагаючись тримати обмінний курс під контролем. Падіння ліри свідчить про послаблення урядового контролю над валютою", – ідеться у повідомленні.

Неортодоксальний підхід Ердогана до відсоткових ставок поставив ринки у залежність від непередбачуваного поєднання спеціальних правил і втручань. Турецький лідер вважає, що нижчі ставки ведуть до нижчої інфляції. Нові заходи запроваджуються неофіційно та майже щодня. Така політика призвела до втечі інвесторів. З 2013 року загальний обсяг іноземних активів у турецьких акціях та облігаціях скоротився приблизно на 85%, або майже на $130 млрд.

Падіння ліри почалося з 2021 року. Тоді Ердоган зберігав низьку вартість позик для стимулювання росту, попри стрімке зростання інфляції. Така політика суперечить звичайним економічним підходам, які вимагають підвищення відсоткових ставок для приборкання інфляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський та Путін зібралися до Ердогана з візитом

Центральний банк Туреччини витратив майже $200 млрд за останні 1,5 року на підтримку ліри. Чисті валютні резерви стали негативними, а інфляція торік у жовтні злетіла до 85%, перш ніж впала до 39% у квітні.

Експерти передбачали подальшу слабкість ліри, якщо Ердоган дотримуватиметься своєї політики утримання відсоткових ставок на низькому рівні.

Кілька днів тому Ердоган знову призначив колишнього банкіра Мехмета Шимшека міністром казначейства та фінансів у новому уряді. Це свідчить про те, що нова адміністрація проводитиме традиційну економічну політику.

69-річний Реджеп Таїп Ердоган здобув перемогу на виборах і знову став президентом Туреччини. У другому турі він обійшов свого суперника Кемаля Киличдароглу на понад 4% голосів.

Ердоган отримав 52% голосів і був переобраний ще на один п'ятирічний термін. Він залишається при владі з 2003 року.

Туреччина не запроваджуватиме санкції проти Російської Федерації. Відмова від обмежувальних заходів щодо Кремля та "добрі стосунки" з російським диктатором Володимиром Путіним дозволяють Анкарі виступати посередником між Росією та Україною, заявив президент Туреччини під час мітингу у провінції Сівас.

Зараз ви читаєте новину «Турецька валюта рекордно обвалилася після перемоги Ердогана на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі