вівторок, 14 серпня 2018 08:45

Туреччина переживає кризу: що це дасть українцям

Туреччина переживає кризу: що це дасть українцям
Внаслідок знецінення ліри послуги в турецьких готелях здешевшають. Але туроператори навряд знизять ціни на відпочинок. Фото: year.pp.ua

Туреччина відчуває значне знецінювання національної валюти. Після введення американських санкцій проти двох урядовців та збільшення мита на ввезення турецьких металів ліра за день девальвувала на 13,7%. За останній місяць курс долара в Туреччині зріс вдвічі.

Для українських туристів це може бути вигідним. Але не раніше наступного року, пише "Сегодня".

Основний експорт з Туреччини - фрукти, тканини і одяг. Проте вартість цих товарів в Україні суттєво не зменшиться, навіть попри повний обвал ліри.

"Деякі товари в Туреччині, звичайно, подешевшають. Але експортні ціни зазвичай "прив'язуються" до того ринку, на якому вони продаються. Наприклад, постачальники одягу в Україну виходять не з того, наскільки там дешево, а за скільки вони зможуть продати ці товари тут. Якщо через здешевлення товарів в Туреччині вони зможуть продати їх із великим прибутком для себе, будуть в цьому тільки зацікавлені ", - сказав Борис Кушнірук, економічний експерт.

Внаслідок знецінення ліри у Туреччині подешевшають туристичні послуги. Проте чи зменшать ціни туроператори - невідомо. Адже попит на турецькі курорти високий, і у знижках підприємці не зацікавлені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російському рублю спрогнозували тотальне знецінення

"У теорії, якщо в економіці відбудеться серйозний спад, це може привести до здешевлення вартості відпочинку в готелях Туреччини. Бо товари і послуги дорожчають не так швидко, як обвалюється національна валюта. У результаті або ці послуги для споживачів подешевшають, або просто підвищиться рентабельність турецьких готелів. Якщо 2016-го ціни впали через втрату російського ринку, то минулоріч і цього сезону збільшився попит. За ним - і вартість", - пояснив Олег Кулик, керівник туристичної мережі.

Наступного року ціни на відпочинок у Туреччині можуть знизитись на 5-15%, додав експерт.

У відповідь на санкції США Туреччина також оголосила про обмеження в бік Сполучених Штатів. Планують заморозить активи двох американських міністрів. "Ті, хто думають, що можуть змусити Туреччину зробити крок назад, вдавшись до загрозливих висловлювань і абсурдних санкцій, показують, що вони не знають турецьку націю", - сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина переживає кризу: що це дасть українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі