вівторок, 12 квітня 2022 19:50

Спецтема: Війна Росії проти України

"Треба говорити про ембарго на нафту" – що Росії буде за застосування хімічної зброї в Маріуполі

"Треба говорити про ембарго на нафту" – що Росії буде за застосування хімічної зброї в Маріуполі
Росія може перекласти провину за застосування хімічної зброї на так звану ДНР, але на позицію міжнародної спільноти це ніяк не вплине, каже Павло Клімкін. Фото: Український інститут майбутнього

Застосування хімічної зброї в Маріуполі вплине на посилення санкцій щодо Російської Федерації. Після такого злочину Росії треба вимагати ембарго на нафту. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Спочатку перевірятимуть. Оскільки потрібно зрозуміти, що це була за речовина, і які плани має Росія. Зараз це перевіряють. Може бути кілька реакцій Заходу: перша – ескалація серйозна санкцій, друга – це надання більше зброї Україні. Може бути й третя реакція, про яку ми говоримо із Західними партнерами – що потрібно вимагати гуманітарної місії до Маріуполя. У цьому питанні має бути чітка позиція, оскільки росіяни скоюють геноцид у Маріуполі", – говорить Клімкін.

Через такі дії РФ простіше буде досягти ембарго на нафту, наголошує дипломат.

"Щодо газу поки що складно. Деякі країни ЄС – вчора це обговорювали в Люксембурзі – переймаються, що це призведе до дестабілізації їхніх економік. А от у питанні нафти ембарго сприятиме здорожчанню, але до дестабілізації не призведе. Ембарго на нафту – це те, що потрібно штовхати. Зараз ціна на це паливо підвищилася і Путін заробляє додаткові гроші. І вони йдуть, зокрема, на війну", – пояснює Клімкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На Донбасі йде війна на виснаження" - окупанти готуються до вирішального наступу

Ембарго на нафту призведе до подальшого економічного дисбалансу Росії, каже дипломат.

"Зараз прогнозують падіння російської економіки від 12 відсотків. Якщо буде ембарго на нафту, ця цифра збільшиться. Таким чином ми можемо розраховувати, що станеться економічний колапс. Це не буде завтра чи післязавтра. Але може бути впродовж кількох місяців – це буде фундаментальна проблема для РФ", – наголошує Клімкін.

Росія може перекласти провину на так звану ДНР, але на позицію міжнародної спільноти це не вплине, каже дипломат.

"Вчора навіть були слова від якогось представника так званої ДНР, що вони збиралися застосовувати щось хімічне. Перекладання відповідальності Росією на псевдореспубліки абсолютно реальне. Але на це у світі вже ніхто не поведеться", – говорить Клімкін.

Росія вже була причетна до застосування хімічної зброї раніше. У Сирії чи під час спроби вбивства колишнього працівника російської воєнної розвідки Сергія Скрипаля, британського громадянина, і його доньки, громадянки Росії Юлії Скрипаль 4 березня 2018 року, здійснене російськими спецслужбами із застосуванням хімічної зброї "Новичок". Також Росія причетна до вбивства Олександра Литвиненка, колишнього працівника ФБС і критика Путіна. У листопаді 2006-го російські спецслужби вбили його радіоактивним полонієм. Однак цього разу застосування хімічної зброї спричинить зовсім іншу реакцію, говорить Клімкін.

"Є війна, під час якої росіяни скоюють злочини проти людства й акти геноциду. Після Скрипалів були санкції, але зовсім не такі, які хотілося б. Я тоді казав друзям на Заході, що вони майже вибачили цей злочин і це їм потім відіб'ється. Путіна потрібно зупинити тільки серйозними речами. Треба бити по здатності його режиму взагалі функціонувати", – каже дипломат.

11 квітня ввечері з'явилася інформація, що російські окупанти завдали хімічного удару по Маріуполю. В "Азові" повідомили про трьох постраждалих, які мали ознаки отруєння бойовими отруйними хімічними речовинами.

Зараз ви читаєте новину «"Треба говорити про ембарго на нафту" – що Росії буде за застосування хімічної зброї в Маріуполі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі