пʼятниця, 31 травня 2024 09:00

Транзит російського газу через Україну - у ЄС зробили заяву

Транзит російського газу через Україну - у ЄС зробили заяву
У Євросоюзі зробили заяву про транзит російського газу через Україну. Фото: slovoidilo.ua

Євросоюз мав понад два роки, щоб підготуватися до припинення транзиту російського газу через газотранспортну систему України.

Тому не має підстав просити Україну продовжувати будь-які транзитні контракти з російськими компаніями. Про це у Брюсселі заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС продовжив вільну торгівлю з Україною: але є обмеження

Вона нагадала, що транзитна угода, що дозволяє експорт російського газу та його доставку через український маршрут, була продовжена у 2019 році терміном на п'ять років.

"Це означає, що дія цього контракту завершується наприкінці цього року. Я відвідала Київ кілька тижнів тому і я була дуже чіткою у спілкуванні з нашими українськими партнерами. Європа готувалася до цього моменту, коли транзитна угода припинить дію, вже протягом більш ніж двох років. Ми знайшли альтернативні шляхи постачання, і з нашого боку немає жодної необхідності звертатися із запитом до українців, щоб вони залучалися до будь-яких перемовин з російськими компаніями", - зазначила Сімсон.

Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що не буде ніяких комерційних угод щодо продовження транспортування російського газу через Україну після закінчення терміну дії транзитної угоди наприкінці 2024 року.

Європейський союз та Україна вже казали, що не будуть переглядати контракт.

Зараз ви читаєте новину «Транзит російського газу через Україну - у ЄС зробили заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі