середа, 06 березня 2024 09:33

Після кінця року транспортування російського газу через Україну не буде - Галущенко

Після кінця року транспортування російського газу через Україну не буде - Галущенко
Міністр енергетики Герман Галущенко проти комерційних угод з РФ. Фото: teploukraina.com.ua

Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що не буде ніяких комерційних угод щодо продовження транспортування російського газу через Україну після закінчення терміну дії транзитної угоди наприкінці 2024 року.

Європейський союз та Україна вже казали, що не будуть переглядати контракт. Деякі учасники ринку припускали, що будуть приватні угоди щодо постачання палива, пише Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що будуть робити з газотранспортною системою, якщо транзит з Росії припиниться - Шмигаль пояснив

"Я не бачу такої можливості. На столі немає жодних можливих рішень", - сказав Галущенко в інтерв'ю Міжнародному агентству з атомної енергії у Відні.

Після повномасштабного вторгнення Росія зупинила більшу частину своїх трубопровідних постачань до Європи. Газ іде через Україну в менших обсягах, ніж було у контракті. Ці поставки покривають більшу частину попиту в Австрії, Угорщині та Словаччині.

"Ми готові це зупинити. Якщо хтось сказав, що це критичне питання для виживання взимку, що це питання надійності постачання, це одна ситуація. Але я не бачу такої ситуації", - сказав Галущенко.

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну та масових антиросійських санкцій, РФ готова припинити транзит газу через Україну.

Таку заяву зробив голова правління Газпрому Олексій Міллер, зазначивши, що офіційною причиною для подібного рішення з боку агресора можуть стати "спроби Нафтогазу вести арбітражні розгляди з Газпромом, які загрожують введенням санкцій з боку РФ.

Зараз ви читаєте новину «Після кінця року транспортування російського газу через Україну не буде - Галущенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі