понеділок, 04 березня 2024 15:54

Що будуть робити з газотранспортною системою, якщо транзит з Росії припиниться - Шмигаль пояснив

Що будуть робити з газотранспортною системою, якщо транзит з Росії припиниться - Шмигаль пояснив
Україна може використовувати ГТС для своїх цілей. Фото: Pexels

Україна веде переговори з державами ЄС про транзит газу з Росії після 2024 року.

Якщо не вдасться домовитися, то газотранспортну систему будуть використовувати для потреб України. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав про це під час пресконференції, передає Gazeta.ua.

"Стосовно транзиту. Ми звісно ж не збираємося вести перемовин з країною-агресором про те, щоб продовжувати і ставити свої підписи під угодою", - сказав він.

Тривають постійні переговори на різних майданчиках на базі Єврокомісії.

"Якщо європейські країни виступлять або консорціумом або хтось з європейських партнерів виступить транзитером уже свого газу, ми готові таку послугу надавати, так як і робили це до цього часу відповідально перед європейськими партнерами. Тобто тут ініціатива на боці ЄС, наших партнерів", - розповів прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС замість Росії буде купувати газ в Азербайджану

Україна буде використовувати газотранспортну систему для своїх цілей, якщо домовитися не вдасться.

"У нас є безумовно план Б, система не пропаде. Вона потрібна для нашої держави і ми маємо інші можливості як її використовувати, в тому числі і для транзиту", - додав Шмигаль.

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну та масових антиросійських санкцій, РФ готова припинити транзит газу через Україну.

Таку заяву зробив голова правління Газпрому Олексій Міллер, зазначивши, що офіційною причиною для подібного рішення з боку агресора можуть стати "спроби Нафтогазу вести арбітражні розгляди з Газпромом, які загрожують введенням санкцій з боку РФ.

Зараз ви читаєте новину «Що будуть робити з газотранспортною системою, якщо транзит з Росії припиниться - Шмигаль пояснив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі