вівторок, 23 липня 2024 19:54

Трамп може посилити підтримку України, але не відразу - Time

Трамп може посилити підтримку України, але не відразу - Time
В Україні думають про стратегію на випадок перемоги Дональда Трампа. Фото: eastnews.ua

Українська влада очікує погіршення ситуації у випадку обрання Дональда Трампа президентом США.

Але у Києві зростає упевненість, що з часом він змінить думку й перестане намагатися улестити Росію. Про це пише Time із посиланням на низку українських високопосадовців.

"Перші вісім-десять місяців, практично весь 2025 рік, будуть дуже важкими", - сказав анонімний чиновник.

Українська влада очікує, що Трамп, швидше за все, скоротить допомогу Україні та буде підштовхувати президента Володимира Зеленського прийняти мирну угоду на користь Росії. Як і попередні президенти США Трамп може спробувати перезавантаження стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним на початку свого терміну.

"Але з часом він побачить, що Путіну не можна довіряти. Трамп з часом зрозуміє, що Путіну наплювати на Трампа та його плани. Саме тоді ми почнемо бачити деякі переваги Трампа. Він не захоче бути іграшкою Путіна", - заявив чиновник.

Журналісти вважають, що такі сподівання Києва є результатом "киплячого розчарування" тим, як чинний президент Джо Байден ставився до війни в Україні.

Зеленський та його союзники останні роки часто скаржилися, що відповідь США на російське вторгнення була надто повільною і нерішучою. Байден занадто боїться російської ескалації. Все більше українських посадовців вважають, що якщо Трамп прийде до влади і вирішить в якийсь момент допомогти Україні, підтримка США стане більш рішучою.

У намаганні схилити на свій бік Трампа українські чиновники розраховують на допомогу своїх союзників у Європі та військово-промислового комплексу США, який має отримати величезні прибутки від виробництва зброї для України.

"Вони можуть пояснити, чому це вигідно багатьом людям в Америці, особливо в червоних штатах. Це створює робочі місця. Це підтримує економіку", - каже високопосадовець.

Останні місяці рейтинг Трампа в опитуваннях покращився і Зеленський та його команда взялися працювали над зміцненням зв'язків із союзниками у Конгресі та іншими близькими до кампанії Трампа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми працьовиті": Зеленський висловився про співпрацю з командою Трампа

"Ми не можемо ставати на чийсь бік. Але нам потрібно створити більший баланс між ними", - сказав інший український чиновник, який сам брав участь у цих зусиллях

Але враховуючи невизначеність президентських перегонів у США, деякі з близьких соратників Зеленського не хочуть підтримувати прямий контакт з обома кампаніями. Надто високий ризик стати на бік неправильного кандидата.

"Ніхто не знає, що станеться. Ми просто повинні поважати інституції і сподіватися на краще", - пояснив український чиновник.

Плани Дональда Трампа призначити своїм віце-президентом сенатора Джеймса Ді Венса посилили сумніви щодо подальшої підтримки США України в разі зміни влади в Білому домі.

Ці сумніви базуються на минулих заявах самого ж Венса, пишуть західні ЗМІ. Потенційний віце-президент США був одним із найгучніших голосів Конгресу, які виступали проти американської допомоги Україні.

Зараз ви читаєте новину «Трамп може посилити підтримку України, але не відразу - Time». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі