субота, 08 січня 2022 00:58

Токаєв заявив про 20 тисяч "терористів", які не говорять казахською

Токаєв заявив про 20 тисяч "терористів", які не говорять казахською
В Казахстані продовжується революція. Фото: Хабар 24

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що влада не вестиме переговорів з демонстрантами зі зброєю.

"Вони били та вбивали поліцейських та молодих солдатів, підпалювали адміністративні будівлі, грабували приватні будинки та магазини, вбивали звичайних громадян, ґвалтували молодих жінок. На мою думку – жодних переговорів з терористами, ми повинні їх вбивати", – він повідомив у Twitter.

Токаєв стверджує, що на Алмати було щонайменше шість хвиль атак. Учасників було 20 тисяч. Багато хто з них говорив не казахською мовою.

"Казахстан зіткнувся з добре підготовленими та скоординованими виконавцями та терористичними групами, що пройшли підготовку за межами країни", переконаний Токаєв.

Миротворчі сили Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) пробудуть у країні, доки в країні не стабілізується ситуація, він написав.

За новими даними МВС Казахстану, по всій країні було затримано 3811 людей. При цьому 26 протестувальників було вбито та 26 – поранено.

Тим часом у місті Алмати не працює громадський транспорт, у магазинах не вистачає хліба, мародери грабують супермаркети, повідомляють місцеві журналісти.

У місті закриті дороги, що ведуть до площі Республіки, поряд стоїть машина зі слідами від куль, а всередині тіло людини. Деякі торгові центри під військовим наглядом.

"Біля торговельного будинку перебувають волонтери, які намагаються запобігти мародерству. Вони тримають в руках палиці і постійно попереджають людей, які крадуть їжу в супермаркеті, що ними є чужа власність. Але їх ніхто не слухає.

Журналісти повідомляють про великі черги на заправках та біля банкоматів, а також про те, що у магазинах не вистачає хліба. Деякі городяни кажуть, що у них закінчилася готівка і, якщо за кілька днів ситуація не зміниться, люди почнуть голодувати. Також величезні черги на вокзалах, громадський транспорт не ходить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Казахстані протестувальники висунули нові вимоги

Внаслідок численних погромів, стрілянини, підпалів та мародерства вулиці міста перетворилися на хаос. В Алмати вже кілька днів діє режим надзвичайного стану, встановили комендантську годину. Люди відзначають, що місто схоже на покинуту місцевість із фільмів жахів.

Зараз ви читаєте новину «Токаєв заявив про 20 тисяч "терористів", які не говорять казахською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі