пʼятниця, 30 квітня 2021 09:21

Терорист розстріляв студентів і викладачів

Терорист розстріляв студентів і викладачів
Стіна старого корпусу академії через три дні після подій / az.urban.az

30 квітня 2009 року в приміщенні Азербайджанської державної нафтової академії 25-річний Фард Гадіров із пістолета Макарова вбив 11 і поранив 13 людей. 12-та жертва вистрибнула з вікна, рятуючись від нападника. Невдовзі, оточений поліцією, убивця скоїв самогубство.

Уранці 30 квітня 2009-го о 09:30 в другий корпус академії ввійшов Гадіров, одягнений у чорне. Він раптом дістав пістолет і відкрив вогонь. Убив охоронця й прибиральницю, а потім відкрив безладний вогонь по студентах.

Підіймався поверхами й вів безладну стрілянину. Один студент спробував його зупинити, але був убитий пострілом у голову. Гадіров убив 12 і поранив 13 людей, дійшов до шостого поверху, побачив, що оточений поліцією, після чого, забарикадувавшись в одній з аудиторій, укоротив собі віку. Незабаром поліція увійшла всередину будівлі. Під час обшуку тіла в стрільця виявили ще 71 патрон до пістолета Макарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримали причетних до розстрілу бізнесмена – ЗМІ

Поміж застрелених були професори, лаборанти, студенти, учителі, охоронець, а також літня жінка, яка принесла молочні продукти в їдальню.

За словами батька стрільця, той жив із ним у підмосковному Подольську й за три місяці до вбивства поїхав шукати роботу в Грузію. У Росії не міг більше жити, адже в нього не було документів. Також батько казав, що Фард був тихим і спокійним хлопцем, без шкідливих звичок, і навіть не знав, як користуватися пістолетом.

Голова села в Грузії, де жив убивця, Відад Гасанов, розповів, що той повернувся в село за місяць до того. Майже весь час провів удома, виходячи лише по хліб. Також підтвердив, що Фард був тихим, зростав у домашніх умовах, навіть не грав з однолітками у футбол. Після закінчення школи поїхав із родиною в Росію, куди їх запросив дядько. Там жив 15 років, працював на шкіряному підприємстві.

Тітка Гадірова Рена казала, що його запросив працювати в Баку знайомий. Також сказала, що Фард посварився з батьком, який хотів, щоб той жив у Росії. За фактом масового вбивства були затримані односельці Фарди.

21 квітня 2010 року розпочався суд. За обвинувальним висновком, замовником убивства назвали грузинського вірменина, пекаря Мардуна Гумашяна із сусіднього села Шулавері в Грузії. Підсудні на засіданні заявили, що дали свідчення під тортурами. Деякі свідки на суді казали, що свідчення проти Гумашяна давали під тиском чи взагалі ті їх не підписували.

В обвинувальному акті написано, що Гумашян на ґрунті національної ненависті на початку 2009 року домовився з громадянами Грузії азербайджанської національності Гадіровим, Аміровим, Сулеймановим, Алієвим та іншими про здійснення теракту проти азербайджанців у Баку. Для виконання Гумашян надав Гадірову аванс в $5 тис. і обіцяв заплатити $50 тис.

Зараз ви читаєте новину «Терорист розстріляв студентів і викладачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі