понеділок, 26 вересня 2022 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Тактична ядерна зброя Путіна може завдати такої ж шкоди, що атомні бомби, скинуті на Японію" – Бред Лендон

"Тактична ядерна зброя Путіна може завдати такої ж шкоди, що атомні бомби, скинуті на Японію" – Бред Лендон
Військовий оглядач Бред Лендон вважає, що немає такого поняття як тактична ядерна зброя, бо це у будь-якому випадку ядерна зброя / CNN

Думки на сайті CNN старшого оглядача з глобальних воєнних питань Бреда Лендона

Поки його війська відступають в Україні, Путін вкотре погрожував застосувати ядерну зброю. Найімовірніше те, що називають тактичною ядерною зброєю. У виступі минулого тижня він попередив, що "у разі загрози територіальної цілісності РФ і для захисту нашого народу ми обов'язково застосуємо всі системи озброєнь. Це не блеф".

Росія має 4477 розгорнутих і резервних ядерних боєголовок. Близько 1900 з них є тактичною ядерною зброєю

За даними Федерації американських учених, російські системи озброєння включають 4477 розгорнутих і резервних ядерних боєголовок. Близько 1900 з них є нестратегічними боєголовками, також відомими як тактична ядерна зброя.

Але що таке тактична ядерна зброя і чим вона відрізняється від звичайної ядерної зброї?

Тактичні боєголовки призначені для використання на обмеженому полі бою. Наприклад, для знищення колони танків або бойової групи авіаносця, якщо використовуються у морі. Ці боєголовки з вибуховою потужністю від 10 до 100 кілотонн також називають зарядами "малої потужності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

Навпаки, найпотужніші російські "стратегічні" ядерні боєголовки мають вибухову силу від 500 до 800 кілотонн і призначені для знищення цілих міст, а то й декількох одразу.

Посилання на "низьку потужність" тактичної зброї дещо вводить в оману, оскільки вибухової потужності від 10 до 100 кілотонн достатньо, щоб спричинити серйозні руйнування, які світ бачив 1945 року, коли США скинули атомні бомби на Хіросіму й Нагасакі у Японії. Ці бомби були еквівалентні приблизно 15 та 21 кілотоннам відповідно – у межах нинішньої тактичної ядерної зброї Росії.

За даними урядових архівів США, перші вибухи в Хіросімі й Нагасакі миттєво вбили близько 70 тис. і 35 тис. осіб, а ще десятки тисяч пізніше померли від радіації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою" – Ярослав Грицак

Алекс Веллерштейн, директор з наукових і технологічних досліджень у Технологічному інституті Стівенса, каже, що реальна різниця в ядерній зброї полягає не в тому, якою є його вибухова потужність, а в тому, якою є його мета.

"Атомні бомбардування Японії – стратегічні атаки, спрямовані головним чином на те, щоб підірвати бойовий дух та залякати японське вище командування, щоб воно здалося. Те, що зробили 15 кілотон стратегічної потужності, залежало від того, куди їх спрямують", – написав Веллерштейн раніше цього року.

Інші, зокрема колишній міністр оборони США Джеймс Меттіс, кажуть, що жодної різниці немає.

"Не думаю, що є таке поняття як "тактична ядерна зброя". Будь-яка ядерна зброя, застосована у будь-який час, змінює стратегічні правила гри", – йшлося на слуханнях у Конгресі 2018-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін нагородив військових, які були в Бучі. Дав сигнал, що злочини мають підтримку Кремля" – Евген Чолій

Росія, а раніше СРСР, створила й підтримує великий запас тактичної ядерної зброї. Спочатку передбачалося, що використання ядерної зброї на полі бою давало лідерам можливість завдати рішучого удару, який міг би запобігти поразці, не вдаючись до використання своєї найпотужнішої ядерної зброї, яка після контратаки призвела б до "знищення цивілізації після ядерного обміну", за даними Спілки стурбованих вчених.

На своєму сайті організація називає таке мислення "помилковим та небезпечним".

"Тактична ядерна зброя вносить велику двозначність, підвищуючи ризик, що країна може подумати, що їй може зійти з рук обмежена атака", – заявила організація.

Деякі аналізи підтверджують цю теорію. У коментарі Сідхарта Каушала і Сема Кренні-Еванса з британського Королівського інституту об'єднаних служб RUSI говориться, що застосування тактичної ядерної зброї проти командних центрів або авіабаз у Європі може обмежити кількість жертв серед цивільного населення в прилеглих районах.

Наприклад, у звіті RUSI йдеться, що застосування тактичної ядерної зброї в Сулвацькому коридорі, на сухопутному кордоні між союзниками по НАТО Польщею та Литвою, який відокремлює російський Калінінград від сусідньої Білорусі, може призвести лише до сотень жертв серед цивільних.

Реальність, імовірно, буде далекою від цього.

Військові навчання США показують, що війна із застосуванням тактичної ядерної зброї швидко вийде з-під контролю

"Військові навчання США передбачають, що війна з застосуванням тактичної ядерної зброї швидко вийде з-під контролю. Моделювання американо-російського конфлікту в Прінстонському університеті, яке починається з застосування тактичної ядерної зброї, показує швидку ескалацію, внаслідок якої загинуть і поранять понад 90 млн людей", – ідеться в блозі Союзу стурбованих вчених.

Європа 2022 року – набагато небезпечніше місце для застосування ядерної зброї, ніж Японія 1945-го

У відповідь на загрозу Путіна минулого тижня Міжнародна кампанія за скасування ядерної зброї ICAN заявила, що "Європа 2022 року є набагато небезпечнішим місцем для застосування ядерної зброї, ніж Японія 1945-го, населення якої було меншим, і яке було відносно ізольованим".

У сьогоднішній Європі "один ядерний вибух, імовірно, забрав би життя сотень тисяч мирних жителів і поранив би багатьох інших. Радіоактивні опади можуть забруднити великі території у кількох країнах. Екстрені служби не зможуть ефективно реагувати, а повсюдна паніка спричинить масові переміщення людей та серйозний економічний спад. Багаторазові вибухи, звісно, були б набагато гіршими", – ідеться у звіті ICAN.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Тактична ядерна зброя Путіна може завдати такої ж шкоди, що атомні бомби, скинуті на Японію" – Бред Лендон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі