неділя, 09 червня 2024 10:11

"Супернеділя": у 21 країні триває вирішальний день виборів до Європарламенту

"Супернеділя": у 21 країні триває вирішальний день виборів до Європарламенту
У країнах Євросоюзу обирають новий Європейський парламент. Фото: suspilne.media

Сьогодні, 9 червня, у країнах Європейського Союзу — "супернеділя".

Це - вирішальний день виборів до Європейського парламенту. Мільйони виборців визначають, хто формуватиме політику ЄС на найближчі п'ять років. Про це повідомляє "Європейська правда".

Неділя є головним і останнім днем із чотириденного циклу голосування, яке стартувало в четвер. Визначається наступний склад Європарламенту і, опосередковано, склад виконавчого органу ЄС - Європейської комісії.

Проходить голосування у 21 країні-члені Євросоюзу. Найбільше депутатів до Європарламенту скерують Франція та Німеччина - 81 та 96 відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ультраправі ведуть перед. Чи збереже Європарламент єдність після виборів?

Голосування в неділю також проходить у Польщі, Іспанії, Італії (другий день), Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Кіпрі, Данії, Естонії, Фінляндії, Греції, Угорщині, Литві, Люксембурзі, Португалії, Румунії, Словенії та Швеції.

У Європейському парламенті заявили, що оприлюднять результати екзитполу по всьому ЄС приблизно о 21:30, а перший попередній результат - після опівночі за київським часом.

За даними опитувань, ліберали та "зелені" втратять місця. Це зменшить більшість правоцентристських і лівоцентристських партій у Європарламенті та ускладнить зусилля, спрямовані на поглиблення європейської інтеграції.

Натомість ультраправі депутати, за прогнозами, посилять свої позиції у порівнянні з результатами минулих європейських виборів 2019 року.

Втім, правоцентристська та проукраїнська Європейська народна партія, за прогнозами, залишиться найбільшою групою в Європарламенті. Її кандидатка Урсула фон дер Ляєн з Німеччини спробує переобратись на пост президентки Єврокомісії. Однак, за оцінками експертів, не гарантовано, що їй це вдасться.

У четвер 6 червня почалися вибори до Європарламенту. До законодавчого органу ЄС обирають 720 депутатів. Голосування проходить в один з чотирьох днів, залежно від національних традицій голосування у кожній країні.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола закликала громадян ЄС скористатися своїм правом голосу.

Зараз ви читаєте новину «"Супернеділя": у 21 країні триває вирішальний день виборів до Європарламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі