понеділок, 22 січня 2024 22:35

Країни НАТО розпочали масштабні навчання, які дратують Росію

Країни НАТО розпочали масштабні навчання, які дратують Росію
Навчання НАТО Steadfast Defender триватимуть до кінця травня. Фото: informator

Північноатлантичний альянс розпочав у понеділок, 22 січня, найбільші за останні десятиліття військові навчання Steadfast Defender 2024 ("Непохитний захисник").

Війська відпрацьовуватимуть свої дії під час конфлікту з умовним "практично рівним противником". Про це повідомляє DW.

У навчаннях Steadfast Defender, які триватимуть до кінця травня, будуть залучені близько 90 тисяч людей. Останні подібні маневри НАТО відбулися у 1988 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія почала погрожувати країні-засновниці НАТО

У них візьмуть участь усі країни НАТО і країна-кандидат на вступ до Альянсу – Швеція. Маневри охоплять європейську територію від Норвегії до Румунії. Сценарій навчань Steadfast Defender – напад Росії на територію союзників, який приводить у дію статтю п'яту договору НАТО про колективну оборону.

У Steadfast Defender 2024 також візьмуть участь понад 50 кораблів – від авіаносців до есмінців, а також понад 80 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників і щонайменше 1,1 тисячі бойових машин, включно зі 133 танками і 533 бойовими машинами піхоти. Як заявив головнокомандувач Об'єднаних збройних сил Альянсу в Європі Крістофер Каволі, навчання покажуть, що НАТО може проводити та підтримувати складні операції на суші, морі, в повітрі, кіберпросторі та космосі "протягом кількох місяців, вздовж тисяч кілометрів, від Крайньої Півночі до Центральної та Східної Європи і в будь-яких умовах".

За словами голови Військового комітету НАТО Роба Бауера, такий масштаб навчань – це демонстрація нової готовності Альянсу.

Росія вважає провокацією масштабні навчання НАТО Steadfast Defender 2024.

17 січня Юлія Жданова, член російської делегації на 1066-му пленарному засіданні Організації з безпеки і співробітництва в Європі заявила, що навчання НАТО на російських і білоруських кордонах "провокують гру на нервах" і "ще більше стискають пружину ескалації".

Аналітики зазначають: російська інформаційна операція, спрямована на те, щоб представити оборонні дії НАТО у відповідь на реальну російську агресію на східному фланзі Альянсу як провокаційні. А також має на меті відвернути увагу від нещодавньої агресивної російської риторики й поведінки щодо НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Країни НАТО розпочали масштабні навчання, які дратують Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі