субота, 20 січня 2024 05:30

Росія гостро відреагувала на масштабні навчання НАТО

Росія гостро відреагувала на масштабні навчання НАТО
НАТО проведе масштабні військові навчання Steadfast Defender 2024 на "порозі Росії". Фото: nta.ua

Росія вважає провокацією масштабні навчання НАТО Steadfast Defender 2024, які розпочинаються цього тижня і триватимуть до травня.

Водночас в НАТО заявляють, що анонсовані військові маневри Альянсу є відповіддю на агресію Росії проти України та російські погрози на адресу членів НАТО. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті нагадують, що МЗС РФ відреагувало на первинне оголошення про проведення навчань Steadfast Defender у вересні 2023 року. Відомство стверджувало, що НАТО продовжує "демонстрацію сили" на "порозі Росії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни Балтії створять спільну лінію оборони на кордоні з Росією та Білоруссю

Російські джерела стверджували, що НАТО використовує навчання, щоб "накрутити" і підбурити країни Балтії готуватися до війни з Росією і характеризували такі навчання як "серію провокацій".

17 січня Юлія Жданова, член російської делегації на 1066-му пленарному засіданні Організації з безпеки і співробітництва в Європі аналогічно заявила, що навчання НАТО на російських і білоруських кордонах "провокують гру на нервах" і "ще більше стискають пружину ескалації".

Російський військовий блогер, пов'язаний з Кремлем, відкинув коментарі Пісторіуса про можливий майбутній напад Росії на НАТО, стверджуючи, що європейські чиновники регулярно роблять заяви про "концепцію "російської загрози"" і що мало хто з німців насправді погоджується з цими заявами.

Він натякнув, що німецький уряд намагається штучно створити загрозу з боку Росії, якої насправді не існує.

Аналітики зазначають: російська інформаційна операція, спрямована на те, щоб представити оборонні дії НАТО у відповідь на реальну російську агресію на східному фланзі Альянсу як провокаційні, має на меті відвернути увагу від нещодавньої агресивної російської риторики й поведінки щодо НАТО.

Нагадаємо, що 17 грудня президент країни-агресорки Російської Федерації Володимир Путін заявив, що у Фінляндії через вступ до НАТО будуть проблеми. Путін заявив про свої довгострокові плани щодо НАТО. Він намагається створити умови для послаблення глобальної влади Альянсу, вважають експерти.

Російський диктатор регулярно висловлює неприязнь до НАТО та закликає до формування "багатополярного світового порядку", в якому Росія матиме можливість ветувати ключові глобальні рішення.

Північноатлантичний альянс проведе масштабні військові навчання за участю 90 тис. військових. Відпрацьовуватиметься сценарій нападу Росії на територію країн-членів Альянсу. Зокрема, питання оповіщення і розгортання національних і багатонаціональних сухопутних сил.

Маневри стануть найбільшими з часів закінчення Холодної війни.

Водночас в середині лютого в Брюсселі також відбудеться засідання міністрів оборони країн НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Росія гостро відреагувала на масштабні навчання НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі