середа, 31 липня 2024 01:34

США - на порозі військових потрясінь. Найбільш серйозною проблемою є Китай

США - на порозі військових потрясінь. Найбільш серйозною проблемою є Китай
Найбільш серйозною проблемою для США є Китай. Фото: panthermedia/vostock-photo

Сполучені Штати поступово втрачають позиції у військовому плані.

Найбільш серйозною проблемою є Китай. Про це свідчить звіт двопартійної комісії від 29 липня, якій Конгрес доручив ретельно вивчити стратегію національної оборони адміністрації Байдена, пише The Economist.

У 2018 році подібна комісія попередила, що США "може бути важко виграти або, можливо, програти війну проти Китаю чи Росії". Цього разу висновки різкіші. Загрози для Америки, включно з "потенціалом короткострокової великої війни", є найсерйознішими з 1945 року, йдеться в ньому. Країна як не усвідомлює їх масштаби, так і не готова їх зустріти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бомбардувальники над Аляскою: у США стурбовані співпрацею РФ із Китаєм

Найбільш серйозною проблемою є Китай. Він "випереджає" Америку не лише за розміром, але й за "здатністю" своїх військових сил, а також за оборонним виробництвом, і, ймовірно, він на шляху до досягнення своєї мети - вторгнення на Тайвань до 2027 року, стверджує комісія. У космосі та кібернетичному просторі Народно-визвольна армія або рівна армії США, або майже рівна.

Росія викликає менше занепокоєння, але все ще становить серйозну загрозу.

Ці загрози ускладнюються зростаючим політичним і військовим узгодженням між Китаєм, Росією, Північною Кореєю та Іраном, включаючи передачу зброї, технологій і досвіду бойових дій. Це становить "реальний ризик, якщо не ймовірність, що конфлікт будь-де може перетворитися на багатотеатральну або глобальну війну".

"Велика війна вплине на життя кожного американця так, як ми можемо лише уявити. Кібератаки зруйнують критично важливу інфраструктуру, включаючи електроенергію, воду та транспорт. Доступ до найважливіших корисних копалин для цивільної та військової промисловості буде повністю закритий", - попереджає комісія.

У відповідь на ці проблеми комісія дає кілька рекомендацій. Одна із них – зміцнювати альянси.

Інший – реформувати Пентагон, чию практику закупівель, досліджень і розробок називають "візантійською".

По-третє, це різке підвищення витрат на оборону. Зокрема, Комісія закликає Конгрес скасувати існуючі обмеження витрат, прийняти багаторічний додатковий бюджет для зміцнення оборонно-промислової бази та відкрити фіскальні крани, щоб перевести оборону "на шлях підтримки зусиль, співмірних з національними зусиллями США, які спостерігалися під час холодної війни".

Китай підтримує військову економіку Російської Федерації, що не може лишитися без наслідків для інтересів та репутації КНР.

Однак в Китаї на це не зважають. За кілька днів після того, як союзники по НАТО назвали Пекін "вирішальним чинником, який сприяє" війні в Україні, військово-морські сили Китаю та Росії розпочали спільні військові навчання. Комплекс навчань включатиме в собі протиракетні навчання, морські удари і протиповітряну оборону.

Крім того, Китай і Росія домовилися підтримувати "стабільність промислового ланцюжка поставок".

Особливо теплою була зустріч міністра закордонних справ РФ Лаврова з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, який заявив про те, що Пекін і Москва стали на шлях "гармонійного співіснування" та "виграшної співпраці".

Зараз ви читаєте новину «США - на порозі військових потрясінь. Найбільш серйозною проблемою є Китай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі