пʼятниця, 26 липня 2024 08:58

Бомбардувальники над Аляскою: у США стурбовані співпрацею РФ із Китаєм

Бомбардувальники над Аляскою: у США стурбовані співпрацею РФ із Китаєм
Винищувачі США і Канади перехопили біля Аляски російські та китайські військові літаки. Фото: pixabay.com

Нещодавно російські та китайські бомбардувальники наблизилися до узбережжя Аляски на відстань 200 миль, уперше спільно підлетівши так близько до території США.

Ці безпрецедентні дії РФ та КНР змусили Сполучені Штати і Канаду підняти в повітря винищувачі F-35, F-16 і F-18, заявив глава Пентагону Ллойд Остін, пише Politico.

"Це перехоплення стало першим випадком, коли ми бачили, щоб ці дві країни летіли разом. Я думаю, що найближча точка зближення була приблизно за 322 км від нашого узбережжя. Бомбардувальники відстежувалися протягом більшої частини польоту, і це не стало для нас несподіванкою", - розповів міністр оборони США.

Цей політ викликав тривогу у Вашингтоні і Оттаві щодо того, що Пекін і Москва знайшли новий спосіб співпрацювати настільки близько до Північної Америки.

Хоча для російських літаків не рідкість оминати повітряний простір США навколо Аляски, спільний політ свідчить про дедалі напористіший Китай і розширення його військових відносин з Росією. Цей політ відбувся за кілька годин до того, як президент Джо Байден мав виступити в Овальному кабінеті з промовою, в якій пояснив, чому він виходить з президентських перегонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ієрогліф миру. Чому підсумки візиту Дмитра Кулеби до Китаю такі різні

"Москва і Пекін встановили глибші військові відносини в останні роки. Особливо після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У серпні торік вони відправили 11 військових кораблів близько до Алеутських островів, що призвело до розгортання чотирьох американських есмінців із керованими ракетами для відстеження кораблів, які залишилися в міжнародних водах", - зазначає видання.

Речник Міністерства оборони Китаю Чжан Сяоган заявив журналістам у Пекіні, що цей політ став восьмим спільним повітряним стратегічним патрулюванням, здійсненим двома країнами з 2019 року.

"Ці навчання не були спрямовані проти будь-якої третьої сторони. Вони відповідають міжнародному праву та практиці і не пов'язані з поточною міжнародною і регіональною ситуацією", - заявив він.

Хоча Пекін наполягає на тому, що не постачає Росії зброю, КНР активізувала експорт технологій подвійного призначення. Це мікрочіпи і верстати, які мають як цивільне, так і військове застосування. Також зросла кількість російської нафти, яку імпортує Китай.

"Ці відносини викликають у нас занепокоєння. Ми стурбовані тим, що Китай надає підтримку незаконній і непотрібній війні РФ в Україні. Ми бачили докази цього, і ми сподіваємося, що це припиниться в майбутньому. Я скажу вам, яке повідомлення надсилаємо ми. І воно полягає в тому, що ми збираємось бути напоготові, ми є напоготові, і ми завжди будемо напоготові. Ми будемо захищати націю. Якщо виникне загроза для Сполучених Штатів, війська діятимуть правильно", - наголосив Остін.

Речник Державного департаменту Меттью Міллер, говорячи про перехоплення американськими і канадськими винищувачами двох російських бомбардувальників ТУ-95 і двох китайських бомбардувальників H-6 поблизу Аляски, наголосив, що це загроза безпеці США. Під час брифінгу він зауважив, що Вашингтон вже тривалий час стурбований тим, як розвивається військова співпраця між КНР і Росією, а також тим, що Пекін продовжує підживлювати війну проти України за допомогою компаній оборонної промислової бази.

Біля узбережжя Аляски американські та канадські винищувані перехопили кілька російських та китайських бомбардувальників. Інцидент стався 24 липня, повідомило керівництво Північноамериканського командування повітряно-космічної оборони (NORAD).

NORAD є унікальним двонаціональним командуванням між США і Канадою. Воно використовує багатошарову захисну мережу із супутників, наземних і бортових радарів, а також винищувачів у безперебійній сумісності для виявлення та відстеження літаків.

Зараз ви читаєте новину «Бомбардувальники над Аляскою: у США стурбовані співпрацею РФ із Китаєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі