пʼятниця, 05 травня 2023 23:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Сміхотворна заява Росії, удари по Кремлю та найпотужніша повітряна атака на Київ: що пише закордонна преса

Росія посилює антиамериканську риторику, говорячи, що США стояли за атакою дронів на Кремль. Америка назвала звинувачення "сміхотворними" і заявила, що в Москві – брешуть. Протистояння між країнами погіршується, коли у РФ заявляють, що США та Росія на межі "відкритого збройного конфлікту". Швидше за все, за атакою на будівлі Кремля стоїть українська чи проукраїнська партизанська група, що діє з території РФ, за кілька десятків кілометрів від Москви. У НАТО посилюють охорону підводних трубопроводів та інтернет-кабелів, боячись диверсії Росії. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"США відкинула "сміхотворну заяву" Росії, що Америка стояла за атакою на Кремль", CNN, США

Відносини між США та Росією знаходяться на найнижчому рівні з часів холодної війни, але після атаки дронів на Кремль Москва різко посилила риторику.

"Ми чудово розуміємо, що рішення про такі теракти ухвалюють не у Києві, а у Вашингтоні. І Київ виконує те, що йому кажуть", - сказав речник Кремля Дмитро Пєсков.

Пєсков не дав жодних доказів своїх слів, а також додаткових подробиць атаки, заявивши, що інформацію буде оприлюднено пізніше.

Автор: Reuters
  Атака дронів на Кремль
Атака дронів на Кремль

Раніше Росія заявила, що Україна завдала удару дронами по Кремлю у спробі вбити Володимира Путіна. Україна заперечує свою причетність.

Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі спростував "сміхотворну" заяву Росії, що США наказали Україні вчинити напад і вбити Путіна, і звинуватив Пєскова в брехні.

Пєсков бреше. Це сміховинне твердження. США не мали до атаки на Кремль жодного стосунку. Навіть не знаємо, що сталося – Джон Кірбі

"Пєсков бреше. Це явно сміховинне твердження. США не мали до цього жодного відношення. Ми навіть не знаємо, що сталося. Але можу запевнити, що Штати не грали у цьому жодної ролі", - сказав Кірбі.

Білий дім досі не має даних, хто стояв за атакою, і Кірбі сказав, що США "не схвалюють, не заохочують, не підтримують атак на окремих лідерів".

Пізніше Росія подвоїла войовничу риторику, коли заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що відносини між США та Росією перебувають на межі "збройного конфлікту".

Автор: Getty Images
  Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков на Конференції ООН з роззброєння у Женеві 2 березня
Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков на Конференції ООН з роззброєння у Женеві 2 березня

"Ми працюємо над тим, щоб відносини зі США не скотилися у вир відкритого збройного конфлікту. Вже стоїмо на краю цієї прірви", - сказав Рябков.

Він також звинуватив чиновників США у спробі "просувати ідею непричетності Вашингтону".

"Вашингтон давно є безпосередньою стороною українського конфлікту і націлений на знищення суверенної Росії", - сказав він.

Кірбі сказав, що від початку війни Росії проти України Москва "намагалася представити цю війну як свого роду боротьбу з Заходом проти Росії".

"І, звичайно, це не так. Росія тут агресор", - сказав він.

Росія розпочала найпотужнішу повітряну атаку на Києва за останній рік

Загострення риторики відбувається на тлі того, що Росія розпочала найпотужнішу повітряну атаку на Київ за останній рік.

Усі російські ракети та дрони "знищені у повітряному просторі Києва" силами ППО України в четвер, що дозволило уникнути жертв серед цивільного населення та шкоди інфраструктурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Тим часом, у Херсоні внаслідок обстрілу міста та навколишніх сіл російськими військами загинули щонайменше 23 особи. Москва завдала по місту не менше 16 ударів, випустивши понад 80 снарядів по Привокзальній площі, залізничному вокзалі, АЗС, двом магазинам, заводу та автомайстерні.

У Запорізькій області знову виникли побоювання щодо безпеки АЕС, яка перебуває під контролем Росії. Державна інспекція ядерного регулювання України звинуватила РФ у розміщенні зброї, вибухівки та військової техніки на одному з блоків електростанції. Інспекція отримала інформацію під час зустрічі з представниками МАГАТЕ на день раніше.

"Кремль, швидше за все, атакували дронами з самої Росії українські чи проукраїнські сили", The Guаradian, Велика Британія

Хто саме керував двома дронами, які вдарили по Кремлю близько 3 години ночі в середу, буде одним із багатьох питань, які залишаться без відповіді до закінчення війни в Україні, якщо не довше.

Але цікаво, як багато людей хочуть говорити про операцію Кремля під чужим прапором, враховуючи, як незручно дивитися владі РФ відео дронів, що літають над куполом Сенату, де розташований офіс Путіна.

Також не очевидно, що Росії не потрібен привід для ескалації війни, коли вона посилила свої удари минулого тижня на тлі побоювань, що ППО України ослаблене. У середу в Херсонській області загинули 23 мирні жителі. Стільки ж загинуло після того, як у минулу п'ятницю ракети потрапили в будинок в Умані.

Автор: Максим Шипенков
  Знак перед Кремлем у четвер. GPS глушать у Москві після інциденту
Знак перед Кремлем у четвер. GPS глушать у Москві після інциденту

Навіть Маргарита Сімоньян, голова каналу RT, висловила застереження. Якби це був "хитрий план Москви", сказала вона, "ситуація зараз виглядала б зовсім інакше". Замість цього в десятках російських регіонах заборонені польоти цивільних дронів, а в Москві глушать GPS. У додатках для замовлення таксі здається, що вони в далекій глушині - відповідь, яка передбачає паніку та посилення електронної безпеки, а не заплановану ескалацію.

Розглянемо правдоподібніший варіант. Україна та пов'язані з нею партизанські групи нарощували сили протягом усієї війни. В атаках дронів по території Росії, іноді в глибині, немає нічого нового.

У лютому український безпілотник спробував завдати удару по газовому об'єкту за 80 км на південний схід від Москви, повідомила Росія, доклавши фото збитого дрону UJ-22. Це легкий безпілотник із нерухомим крилом, на зразок тих, що летять у бік Кремля під час атаки.

На одному відео видно, як дрон із нерухомим крилом наближається до Кремля, перш ніж вибухне. Вибух невеликий, що свідчить, що він не був із вибухівкою. Двоє людей піднімаються на купол і не постраждали від детонації. Тож це точно не замах на Путіна.

Кремль атакували, схоже, або дрон UJ-22 українського виробництва, або китайський Mugin-5

Семюел Бендетт, фахівець із дронів із Центру військово-морських досліджень США, припустив, що це був або UJ-22 українського виробництва, або китайський Mugin-5. Останній доступний в інтернеті за $9,5 тис., що цілком відповідає ціні для партизанської групи чи державного діяча.

Дрони з нерухомим крилом можуть літати на сотні кілометрів за заданим курсом, знижуючись, щоб уникнути виявлення, і виготовлені з композитних матеріалів, які не легко виявити на радарі. Обидва види дронів заявляють про крейсерську швидкість 120 км/год і час польоту сім годин. Україна знаходиться менш ніж за 480 км від Москви.

Дроном керували дистанційно. Він не летів за заданим курсом. Це означає, що його контролювали з секретного місця всередині Росії

Проте українські джерела, близькі до партизанських операцій, кажуть, що, на їхню думку, дроном керували дистанційно. Він не летів за заданим курсом. Це означає, що його контролювали з секретного місця всередині самої Росії. Можливо, за кілька десятків кілометрів від столиці, використовуючи наземну навігацію, щоб уникнути перешкод.

Якщо це правда, це було б ризиковано, але це дало б більший ступінь контролю тим, хто керує місією, а Кремль є достатньо видимим орієнтиром для будь-кого, хто вивчав вид зверху на картах. Деякі російські блогери припускають, що безпілотники прилетіли зі сходу, що надає додаткової достовірності цій теорії.

Примітно, що Росія не мала сил ППО чи систем придушення, щоб запобігти наближенню такого безпілотника. Або, щоб помітити його здалеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважливіше - визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря" - Олександр Мотиль

У Києві повно компаній з виробництва дронів, які мають вирішальне значення для забезпечення переваги українських сил у 15-місячній війні. Далекі удари безпілотників по таких місцях, як авіабаза Енгельс у Саратові чи Севастопольська військово-морська база у Криму, не є чимось новим.

Що неясно, це те, чи організувало це керівництво України, чи заохочує воно їх продовжувати, чи проукраїнське угруповання вийшло з-під контролю. У четвер Володимир Зеленський заявив: "Ми не нападаємо на Путіна".

Однак у документах Пентагону, що просочилися, заснованих на електронному прослуховуванні, йдеться, що наприкінці лютого президент України хотів завдати ударів по "місцях дислокації" в Ростовській області РФ за допомогою безпілотників. Можливо, це не зовсім те, що польоти безпілотників над Кремлем, але інцидент більше відображає військовий сценарій Києва, ніж російська змова.

"НАТО попереджає, що Росія може атакувати підводні трубопроводи та кабелі", Politico, США

Високий представник розвідки НАТО попередив, що існує "значний ризик", що Росія може завдати удару по критично важливій інфраструктурі в Європі чи Північній Америці, включаючи газопроводи та інтернет-кабелі, в рамках конфронтації з Заходом через Україну.

Девід Каттлер, помічник генсека НАТО з розвідки та безпеки, заявив, що Росія "активно вивчає" інфраструктуру союзників України на суші та на морському дні.

Військові та цивільні розвідслужби Москви мали "значні ресурси", які Путін міг задіяти для спостереження за інфраструктурою, "включаючи використання цивільних і шпигунських кораблів".

Автор: Getty Images
  НАТО створила новий «осередок» для координації зусиль щодо захисту підводної інфраструктури
НАТО створила новий «осередок» для координації зусиль щодо захисту підводної інфраструктури

Загроза підводним газопроводам, які постачають Європу газом, була наочно показана у вересні 2022 року під час підриву газопроводу "Північний потік" на Балтиці. Каттлер сказав, що підводні кабелі, якими йде 95% інтернет-трафіку, також потенційно схильні до ризику.

Після вибухів на "Північному потоці", які розслідують у трьох країнах, НАТО створило новий "осередок" у штаб-квартирі в Брюсселі для координації зусиль захисту підводної інфраструктури. Жодне з розслідувань ще не встановило, хто відповідає за напад, але початкові підозри західних урядів впали на Росію. Данська влада минулого тижня підтвердила, що за чотири дні до вибухів у вересні 2022 року поряд із трубопроводами помітили підводний човен ВМФ Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

Залежність Заходу від такої інфраструктури зростає, оскільки потоки даних підводними кабелями збільшуються.

Країни НАТО активізували морське патрулювання у відповідь на зростання загрози, а військові більш тісно координують дії з операторами інфраструктури приватного сектора для посилення безпеки.

Норвегія, яка торік замінила Росію як найбільшого постачальника газу до Європи, заявила, що "уважно" стежить за діяльністю Росії у своїх водах, де розташовані десятки газових та нафтових платформ та трубопроводів, життєво важливих для енергопостачання Європи. Прем'єр Йонас Гар Стере заявив, що РФ "демонструє готовність йти на більший ризик" у своїх військово-морських діях у регіоні.

Атаки на інфраструктуру можуть розглядатися РФ як спосіб зруйнувати життя Заходу і отримати важелі впливу на країни, які надають підтримку Україні

Атаки на інфраструктуру можуть розглядатися РФ як спосіб зруйнувати життя Заходу та отримати важелі впливу на країни, які надають підтримку Україні.

Інтернет-кабелі вважаються ключовою вразливою інфраструктурою.

"Мало хто усвідомлює, наскільки ми залежимо від обмеженої кількості волоконно-оптичних кабелів, які формують інтернет-магістраль та пов'язують наші континенти в електронному вигляді. У світі лише близько 400 підводних кабелів для передачі інтернету. Половина може бути позначена як критична. Загалом вони щодня проводять фінансові операції на суму близько $10 трлн. Ці кабелі – економічний наріжний камінь", – сказав Каттлер.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що два дрони вдарили по будівлі Кремля у Москві. Київ спростував заяви влади РФ, що це його рук справа. Удар може свідчити про слабкість захисту столиці Росії, бути приводом ударів по будівлях уряду, щоб спробувати вбити українську владу, або бути приводом для ескалації агресії Росії, включаючи використання ядерної зброї. Українська ППО змогла відбити наймасовішу атаку росіян на Київ.

Зараз ви читаєте новину «Сміхотворна заява Росії, удари по Кремлю та найпотужніша повітряна атака на Київ: що пише закордонна преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі