вівторок, 19 липня 2022 06:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Слідом за Росією Білорусі оголосили дефолт

Слідом за Росією Білорусі оголосили дефолт
Fitch оголосило Білорусі дефолт. Фото: pixabay.com

Білоруська влада слідом за Росією привела свою країну до технічного дефолту.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емінента в іноземній валюті Білорусі з C до RD, що означає "обмежений дефолт".

"Після закінчення 14-денного пільгового періоду 13 липня із виплати купона за єврооблігаціями 2027 року Fitch знизив рейтинг Білорусі до "обмеженого дефолту", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін дотис Лукашенка: радник Тихановської оцінив імовірність вступу Білорусі у війну

29 червня Міністерство фінансів, Рада міністрів і Національний банк Білорусі спільно оголосили, що перерахують платежі у доларах за єврооблігаціями на рахунок в АСБ Беларусбанк, доступ до якого матиме платіжний агент, в білоруських рублях. Платіж у національній валюті суперечить документації облігацій, яка не дозволяє проводити розрахунки в альтернативних валютах.

Платіж не було здійснено за початковими умовами, фактично його не здійснили до кінця пільгового періоду.

Зниження стосується лише довгострокових зовнішніх боргових зобов'язань. Довгостроковий рейтинг Білорусі у місцевій валюті залишається без змін, оскільки уряд продовжував обслуговувати борг у білоруських рублях.

Російська Федерація вперше з 1918 року оголосила дефолт за зовнішнім суверенним боргом в іноземній валюті. Протягом декількох місяців РФ знаходила шляхи обходу обмежень, але 26 червня закінчився пільговий період по виплаті відсотків. Російський уряд вже втратив можливість випускати боргові зобов'язання, деноміновані в доларах. Вже зараз Росія не може позичати у більшості країн.

Під час фінансової кризи в Росії та обвалу рубля 1998 року уряд президента Бориса Єльцина оголосив дефолт за своїм внутрішнім боргом у розмірі $40 млрд. Востаннє Росія зазнавала дефолту стосовно своїх іноземних кредиторів понад століття тому, коли більшовики відмовилися від боргового тягаря Російської імперії 1918 року.

Російський мінфін заплатив кредиторам рублями після відповідного наказу президента РФ Володимира Путіна. За двома випусками доларових єврооблігацій виплатили 12,51 млрд руб. – майже $235 млн за штучним російським курсом. Йдеться про випуски євробондів із погашенням у 2027 та 2047 роках. Кошти перерахували Національному розрахунковому депозитарію.

Зараз ви читаєте новину «Слідом за Росією Білорусі оголосили дефолт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі