понеділок, 14 серпня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки мін на квадратний метр розкладають росіяни, аби завадити контрнаступу

Стаття на сайті The Guardain

Україна - найзамінованіша країна на Землі. Її армія відчуває гостру нестачу людей і техніки, здатних очистити лінію фронту, заявив міністр оборони країни Олексій Рєзніков.

У терміновому зверненні до союзників Резніков повідомив, що його солдати розкопують по п'ять мін на кожен квадратний метр у місцях, закладених російськими військами, щоб завадити контрнаступу України.

Він сказав, що великі мінні поля можна подолати, але вкрай важко, і просить, щоб союзники "розширили та прискорили" підготовку саперів, яку вже проводять деякі країни, включаючи Велику Британію.

Автор: Getty Images
  Військовий бригади морської піхоти розмінує поле на Донеччині
Військовий бригади морської піхоти розмінує поле на Донеччині

Кількість саперів в українській армії була далеко не достатньою, щоб подолати складну російську оборону на великому фронті в 1000 км, а підрозділи з розмінування обстрілюють шквальним вогнем.

Чиновники міністерства оборони в Києві припустили, що такі країни, як Японія, які не хочуть давати летальну допомогу, мають можливість запропонувати підтримку у вигляді обладнання для розмінування та навчання саперів.

Російські мінні поля – серйозна перешкода для наших військ, але не непереборна. У нас є досвідчені сапери та сучасна техніка, але їх вкрай мало

"Російські мінні поля – серйозна перешкода для наших військ, але не непереборна. У нас є досвідчені сапери та сучасна техніка, але їх вкрай недостатньо для фронту, який простягся на сотні кілометрів на сході та півдні України", - сказав Резніков.

Деякі міни були встановлені українськими військами для захисту власних оборонних рубежів, але більшість - російські.

Володимир Зеленський скаржився, що очікування на постачання зброї від Заходу та відстрочка початку контрнаступу цього року дозволили Росії встановити мільйони мін перед їхніми позиціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Україна має п'ять інженерних батальйонів, розділених на 200 бригад, які станом на травень до початку контрнаступу цього року налічували по 30 осіб у кожній.

За свідченнями з фронту, кількість діючих саперів нині значно менша. Загибель саперів та офіцерів, як то кажуть, найбільше цінується у російських військах.

Одна бригада, яка діяла навколо Старомайорського, недавно звільненого села в Донецькій області, і заявила, що на папері її чисельність становить 30 осіб, але насправді 13 осіб, з яких лише п'ятеро діяли через поранення решти. За останні два тижні два члени загону втратили кінцівки.

Міни є другою причиною поранень солдатів після артилерії

Сергій Риженко, головний лікар госпіталю імені Мечникова у Дніпрі, де проходять лікування багато хто з найбільш тяжко поранених, сказав, що приймає 50-100 солдатів на день, причому міни є другою причиною їх поранень після артилерії.

На липневій зустрічі у Рамштайні Литва, Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Швеція та Данія домовилися про навчання та оснащення українських підрозділів розмінування. Інші країни запрошені долучитися.

Рєзніков сказав, що ця ініціатива відкрила доступ до пожертв, але відчайдушно потрібно більше від ширшого кола партнерів.

Автор: Getty Images
  Український сапер тренує бійців територіальної оборони на російських мінах у Запорізькій області
Український сапер тренує бійців територіальної оборони на російських мінах у Запорізькій області

"На даному етапі нашої кампанії з деокупації нам конче необхідно більше обладнання для розмінування, від мінно-тральних машин до торпед Bangalore. Устаткування для розмінування давно розблоковане, і ми вдячні нашим міжнародним партнерам за підтримку. Важливим кроком у цьому напрямку стало створення на останній зустрічі в Рамштайні коаліції з розмінування з ініціативи міністра оборони Литви. Також життєво необхідно розширити та прискорити підготовку саперів. Вона має бути швидкою та систематичною. Сапери потрібні тут і зараз. Їхня праця рятує життя і забезпечує просування військ. Коаліція з розмінування побудована за принципом "навчай та оснащуй". Її ефективна реалізація наблизить перемогу України", - сказав він.

Піт Сміт, керівник української програми неурядової організації з розмінування Halo, а в минулому офіцер, командувач усіма активами британської армії зі знешкодження боєприпасів, що не розірвалися, сказав, що рівень забруднення території мінами "невпізнаний у сучасній історії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

"Те, що ми бачимо - найважче забруднення наземними мінами і боєприпасами, що не розірвалися, яке спостерігалося в Європі з часів Другої світової війни. Є свідчення існування великих лінійних мінних полів. Днями ходив півторакілометровим мінним полем з міною ТМ-62 через кожен метр, і це лише мала частина Миколаївської області. Це райони, які досить швидко були звільнені Україною", - сказав Сміт.

Сміт сказав, що виснажені саперні підрозділи України зіткнулися з величезною кількістю мін на полі бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

"Є докази, що російські сили встановлюють міни-пастки та інші деталі, щоб перешкодити військовим знешкодити міни, і це залишає наступні кілька проблем для таких організацій, як наша", - сказав він.

Сміт припустив, що навіть із 10 тис. саперів буде потрібно десятиліття, щоб знешкодити країну. Halo налічує 900 осіб, переважно місцевих, з України, і планує, що до кінця року працюватиме 1200 навчених фахівців.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Скільки мін на квадратний метр розкладають росіяни, аби завадити контрнаступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі