середа, 25 вересня 2024 11:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Глава МЗС Китаю назвав три принципи врегулювання війни в Україні

Глава МЗС Китаю назвав три принципи врегулювання війни в Україні
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї виступив на засіданні Радбезу ООН. Фото: gettyimages.com

Китай наполягає на негайному припиненні бойових дій у російсько-українській війні.

При цьому КНР закликає до переговорів і утримання від санкцій та економічного тиску на будь-яку зі сторін конфлікту. Про це на засіданні Ради безпеки ООН заявив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї.

"Усі сторони мають визначити пріоритетом мир і людей та повинні по-справжньому бути прихильними просуванню мирних переговорів", - зазначив він.

За словами міністра, Китай висловив три основні принципи для врегулювання війни в Україні. Першим він назвав відмову від розширення бойових дій. Другим - початок діалогу, третім - стримування негативного впливу війни на світову економіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вторгнення Путіна скоро закінчиться": Блінкен назвав умову

За словами Ван Ї, ядерні об'єкти, критична інфраструктура та цивільне населення не повинні бути цілями атак. Він підкреслив, що збільшення постачання зброї у зону конфлікту ускладнює досягнення миру. Закликав усі країни відмовитися від старих підходів "холодної війни".

Китайський дипломат також зауважив, що все більше країн Глобального Півдня прагнуть об'єднатися для створення умов для мирного вирішення конфлікту. При цьому міністр наголосив на необхідності уникати економічних криз, пов'язаних із війною. Закликав до більшої міжнародної співпраці у сферах енергетики, фінансів, торгівлі та продовольчої безпеки.

Ван Ї також акцентував на важливості поваги до суверенітету і територіальної цілісності всіх держав, а також дотримання принципів Статуту ООН. За його словами, Китай не є стороною конфлікту, а виступає за мирні переговори та використовує для цього "човникову дипломатію".

Представники Бразилії 27 вересня планують обговорити у Нью-Йорку з представниками 20 країн Глобального Півдня спільний із Китаєм "мирний план із шести пунктів" для припинення російсько-української війни. Бразильський президент Луїс Інасіу Лула да Сілва сказав про це на відкритті Генеральної Асамблеї ООН.

Пропозиція закликає до негайного припинення бойових дій, деескалації ситуації та початку мирних переговорів між Києвом і Москвою, не вимагаючи від Росії виведення своїх військ з окупованих українських територій.

Зараз ви читаєте новину «Глава МЗС Китаю назвав три принципи врегулювання війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі