вівторок, 27 березня 2018 07:00

Скільки країн висилають російських дипломатів

Скільки країн висилають російських дипломатів
Всього будуть видворені 137 дипломатів РФ. Фото: РБК-Україна

22 держави оголосили про висилку російських дипломатів у зв'язку зі "справою Скрипаля".

Рішення про видворення російських дипломатів прийняли 16 країн Європейського союзу, а також США, Канада, Албанія, Македонія, Норвегія і Україна.

Так, влада ФРН вирішила вислати чотирьох російських дипломатів, Франція аналогічним чином видворяє чотирьох дипломатів, Італія - ​​двох дипломатів, Нідерланди - двох дипломатів, Данія - двох дипломатів, Іспанія - двох дипломатів, Швеція - одного дипломата, Фінляндія - одного дипломата, Угорщина - одного дипломата. Чехія висилає трьох російських дипломатів, а влада Польщі пообіцяла вислати чотирьох дипломатів. Також одного дипломата видворяє Хорватія, а ще одного Румунія.

У свою чергу Литва вирішила вислати трьох російських дипломатів. Крім цього, Латвія прийняла рішення про висилку другого секретаря російського посольства, а Естонія висилає аташе посольства Російської Федерації з оборони.

Таким чином, з території держав ЄС висилаються 33 російських дипломата.

У свою чергу адміністрація президента США Дональда Трампа прийняла рішення вислати з країни 60 російських дипломатів і закрити генконсульство РФ в Сіетлі. При цьому представник держдепу Хізер Нойерт підкреслила, що 12 чоловік є оперативними співробітниками російської розвідки.

Канада також повідомила про висилку чотирьох дипломатів РФ. Також про висилку двох російських дипломатів оголосили в МЗС Албанії, одного - в МЗС Норвегії і ще одного - в МЗС Македонії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер розповів про висилку російських дипломатів

Нарешті, президент України Петро Порошенко повідомив про видворення 13 російських дипломатів.

Разом з дипломатами, що висилаються з країн ЄС, іноземні держави заявили про видворення в понеділок всього 114 російських дипломатів. Слід зазначити, що раніше британська влада, що поклала на Росію провину за отруєння в Солсбері екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, вислали з Великої Британії 23 російських дипломатів.

З урахуванням заходів Лондона, таким чином, від початку розслідування інциденту з отруєнням з Скрипаля, зарубіжні держави заявили про видворення 137 російських дипломатів.

У Великій Британії назвали висилку дипломатів РФ найбільшою в історії.

"Сьогоднішня екстраординарна міжнародна реакція наших союзників є найбільшою колективної висилкою російських розвідників, яка коли-небудь мала місце. Це допоможе захистити нашу загальну безпеку", - написав Борис Джонсон.

Зараз ви читаєте новину «Скільки країн висилають російських дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі