пʼятниця, 07 жовтня 2022 13:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Серед наближених до Путіна осіб з'явився критик його дій в Україні – ЗМІ

Серед наближених до Путіна осіб з'явився критик його дій в Україні – ЗМІ
Російського диктатора Володимира Путіна почали критикувати за війну в Україну у найближчому його оточенні, за даними ЗМІ. Фото: facebook.com/MIDRussia

Президент Російської Федерація Володимир Путін стикнувся з критикою в найближчому оточенні через розпочату ним війну проти України.

Одна із дуже наближених до нього осіб останні тижні висловлювала президенту незгоду, яка стосувалася ведення війни в Україні, пише The Washington Post з посиланням на свої джерела.

За даними видання, розбіжності в оточені російського диктатора навіть включили до щоденного брифінгу з питань розвідки президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена.

Невдоволення, яке висловив один із членів оточення Путіна, стосувалося того, що він вважав неправильним управлінням військовими зусиллями і помилками, яких припускається військове командування Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган телефоном поговорив із Путіним – про що йшлося

Особу інсайдера підтвердити не вдалося. Однак зазначається, кількість людей, яких Путін вважає своїми близькими помічниками – невелика. В основному це колеги з часів його служби в КДБ й ті, з ким він познайомився на посаді заступника мера російського Санкт-Петербурга в 1990 роках.

Мобілізація в Росії також призвела до внутрішніх заворушень, бюрократичної некомпетентності та змусила сотні тисяч російських чоловіків покинути країну.

"З початку окупації ми стали свідками наростаючої тривоги з боку найближчого оточення Путіна. За нашими оцінками, вони особливо стурбовані нещодавніми російськими втратами, помилковим керівництвом і значними військовими недоліками", – заявив представник західної розвідки.

Інший високопоставлений західний чиновник відзначив, що внутрішня напруженість "відповідає тому, як пройшла кампанія для росіян, і атмосфері в Кремлі. Є багато людей, які переконані, що все йде не так, як треба, і що це неправильний курс дій".

За словами прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова, серед російських лідерів і справді є розбіжності, оскільки Путін стикнувся з критично важливим рішенням щодо мобілізації.

"Є розбіжності з приводу таких моментів. Дехто вважає, що ми повинні діяти по-іншому. Але це все частина звичайного робочого процесу", – заявив Пєсков.

Коментуючи питання, чи є розбіжності всередині найближчого оточення Путіна, прессекретар президента заявив: "Є робочі аргументи: про економіку, про проведення воєнної операції. Є суперечки про систему освіти. Це частина нормального робочого процесу, і це не є ознакою якогось розколу".

Водночас Пєсков заперечив інформацію про те, що хтось із найближчого оточення Путіна кидає виклик голові Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готується звільнити Шойгу, щоб перекласти провину за поразки на фронті – ISW

Як стверджують російські офіційні особи, рішення Путіна щодо мобілізації є одним з найбільш дестабілізаційних і політично ризикованих кроків у його кар'єрі й може призвести до "нестабільності режиму".

"Всі ці місяці ми чули, що пів світу на нашому боці. Але ні прем'єр-міністр Індії Нарендру Моді, ні китайський лідер Сі Цзіньпінь зараз не підтримують це", – сказав російський чиновник.

Інший чиновник заявив про "протести" з боку голів парламентських комітетів з приводу того, як президент і військові ведуть війну – "чому армія не забезпечується належним чином, чому кампанія не йде так, як повинна".

За словами високопоставленого європейського чиновника з питань безпеки, всередині Кремля Путіна вважають впертим й одержимим Україною.

Двоє російських бізнесменів, які контактують із політичними чиновниками, підтримали ці настрої. Кажуть, що найближчі тижні можуть стати вирішальними для визначення майбутнього Путіна й рішення, яке він прийме щодо війни. Якщо Росія не зупинить свої втрати, то почнеться міжусобиця, що стане переломним моментом.

"Всі прагнуть знайти ознаки розпаду Росії, і ви дійсно бачите внутрішню напруженість. Але Росія зараз перебуває у стані війни, і вони продовжують воювати. Ми не бачили нічого, що свідчило б про протилежне", – додав високопоставлений балтійський чиновник.

Раніше голова Чечні Рамзан Кадиров публічно розкритикував військово-політичне керівництво Росії за втрату Лимана на Донеччині. Кадиров націлився у критиці на командувача Центральним військовим округом генерал-полковника Олександра Лапіна та звинуватив начальника Генштабу генерала армії Валерія Герасимова у приховуванні провалів Лапіна в Лимані. Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин підтримав Кадирова.

Також вони заявили, що Росії необхідно "доокупувати" анексовані чотири області всіма доступними засобами, включно з ядерною зброєю малої потужності. Такими заявами Кадиров і Пригожин підривають лідерство у Росії Володимира Путіна, вважають американські військові аналітики.

Тим часом провину за неспроможність у Росії належно провести "часткову мобілізацію" перекладають на військових комісарів. Уперше після оголошення мобілізації відправили у відставку військкома по Магаданській області Сергія Барановського. Пізніше усунули з посади військового комісара Хабаровського краю Юрія Лайка.

Радник керівника Офіса президента Михайло Пололяк повідомив, що в Росії почали "шукати винного" у невдачах на війні проти України, і "хтось може не вижити".

Зараз ви читаєте новину «Серед наближених до Путіна осіб з'явився критик його дій в Україні – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі