середа, 21 червня 2023 07:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни придумали, де брати нових "мобіків" для війни в Україні

Росіяни придумали, де брати нових "мобіків" для війни в Україні
Для участі у війні проти України зекам пропонуватимуть мобілізацію чи укладання контрактів з Міноборони РФ. Фото: eastnews.ua

Росія створює новий механізм, щоб легалізувати можливість умовного звільнення більшості в'язнів із колоній в обмін на їхню участь у війні проти України.

Держдума РФ прийняла у двох читаннях законопроєкти, які регламентують заклик на військову службу ув'язнених, звільняючи російських військових від кримінальної відповідальності у справах невеликої та середньої тяжкості, пишуть російські ЗМІ.

"Два законопроєкти цьогоріч внесли до Держдуми. Вони легалізують рішення, які вже ухвалені під час повномасштабного вторгнення в Україну. Раніше ув'язнені росіяни вже вирушали до армії, а військовим знімали кримінальні покарання, але це робилося в обхід стандартних процедур", – сказано в повідомленні.

Злочинами невеликої тяжкості є "навмисні та необережні діяння" з максимальним покаранням у три роки позбавлення волі, середньої тяжкості – п'ять років позбавлення волі, наприклад грабіж чи вбивство у стані афекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни вигадали новий спосіб приховувати втрати – зведення Генштабу

Це не поширюється на засуджених за злочини проти статевої недоторканності дітей, статтями про диверсії, екстремізм, держзраду тощо. Закон передбачає ще один стимул для вступу на фронт підслідних – повне звільнення від покарання чи кримінального переслідування, а також погашення судимості у разі отримання будь-якої держнагороди або у разі звільнення з військової служби за деякими дозволеними у воєнний час підставами. Наприклад, втрата здоров'я чи закінчення війни.

Станом на 1 січня поточного року у колоніях та СІЗО РФ офіційно утримувалося близько 433 тис. осіб.

Російська влада намагається "заморозити конфлікт" в Україні за будь-яку ціну. Однак, після відновлення військового потенціалу РФ розпочне новий раунд російсько-української війни.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни придумали, де брати нових "мобіків" для війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі