пʼятниця, 11 березня 2022 02:39

Росія скликає Радбез ООН. Розповідатиме про "біологічну зброю" в Україні

Росія скликає Радбез ООН. Розповідатиме про "біологічну зброю" в Україні
Це хвора фантазія Росії, зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко. Фото: pixabay.com

Росія ініціювала скликання Ради безпеки ООН 11 березня.

Хочуть обговорити начебто "військово-біологічну діяльність" США в Україні, повідомив перший заступник постійного представника РФ при ООН Дмитро Полянський у Twitter .

"Місія Росії запросила проведення засідання Ради безпеки 11 березня для обговорення військово-біологічної діяльності США на території України", - ідеться у повідомленні.

РФ поширює неправдиву інформацію щодо нібито розміщення в Україні лабораторій США з виготовлення біологічної зброї. Російські політики та дипломати періодично згадують й "висловлюють занепокоєння", однак підтверджень їхнім словам немає.

За словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, "Пентагон занепокоєний ситуацією в Україні, бо побудував там дві біологічні лабораторії й виробляв патогени". Також країна-агресор звинувачує Україну у виведенні нових штамів хвороб та виробництві "бойових наркотиків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Увага, пропаганда РФ: загарбники знайшли в Україні "бойові" наркотики та сибірську виразку

З 1991 року підрозділ міністерства оборони США співпрацює з колишніми країнами Радянського Союзу, зокрема і з Україною, щоб убезпечити та розібрати залишену зброю масового знищення. У 2005 році Міністерство оборони та Міністерство охорони здоров'я України підписали угоду про запобігання будь-якому розповсюдженню патогенів на об'єктах у Києві, Львові, Одесі та інших місцях, які можуть бути використані в біологічній зброї.

"В Україні не працює жодна іноземна біологічна лабораторія. Заяви окремих політиків, які нещодавно зроблені, не відповідають дійсності і є свідомим спотворенням фактів", - повідомили в СБУ.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко закликав представників ВООЗ спростувати фейки, що поширює Росія.

"Сьогодні один з наративів загарбника - це пошук уявної біологічної і хімічної зброї та слідів її розробки в Україні.

Звичайно, для будь-якої освіченої людини - це не більше, ніж просто хвора фантазія. Більш того, Росія так само прекрасно розуміє, що таке пострадянська система лабораторних центрів, як вони працюють і якими дослідженнями займаються", - зазначив Ляшко.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

Зараз ви читаєте новину «Росія скликає Радбез ООН. Розповідатиме про "біологічну зброю" в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі