четвер, 17 березня 2022 04:18

Росія окупувала територію Білорусі, а Лукашенко - маріонетка Кремля - білоруська опозиція

Росія окупувала територію Білорусі, а Лукашенко - маріонетка Кремля - білоруська опозиція
Через санкції країні загрожує дефолт та економічна ізоляція. Фото: pinterest.com

Білоруський опозиціонер Павло Латушко заявив, що Білорусь знаходиться під окупацією Російської Федерації.

Самопроголошений президент Олександр Лукашенка здав країну Кремлю, який використовує її територію для нападу на Україну, повідомив політик у відеозверненні на YouTube.

"Режим Лукашенка фактично втратив самостійність в ухваленні рішень і в втратив формальний контроль над територією Білорусі. У результаті безперешкодного масштабного введення російських збройних сил в РБ її територію використовують як плацдарм для нападу на Україну. Проти волі білоруського народу країну втягнули у війну і перетворили на агресора відповідно до норм міжнародного права", - наголосив Латушко.

За його словами, Росія брала пряму участь у придушенні масових протестів у Білорусі у 2020 році.

"Повністю втративши легітимність після грубої фальсифікації виборів і захопленні влади в серпні 2020 року режим Лукашенка подавив мирний протест шляхом найбільш масових в сучасній історії Білорусі репресій, які продовжуються до цього часу, за прямої підтримки Росії, без якої силове утримання влади було б неможливим", - каже опозиціонер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молдова вимагає від російських окупантів вивести свої війська з окупованого Придністров'я

Останні кілька років Лукашенко став "міжнародним вигнанцем", а Білорусь опинилася в повній залежності від РФ.

"Сьогодні Лукашенко фактично відмовився від воєнного контролю нашої країни в інтересах Росії в обмін на можливість продовжувати свою номінальну владу. Через злочинні дії режиму Лукашенка і його колабораціонізм з російськими окупантами Білорусь уже має наслідки", - зазначив політик.

Також він заявив, що РБ вже втягнули у війну з Україною на стороні агресора. Окрім цього, розпочалась хвиля масової міграції громадян з країни. За словами Латушка, Білорусь у майбутньому понесе відповідальність за міжнародні злочини та вимушена буде виплачувати репарації Україні. Через санкції країні загрожує дефолт та економічна ізоляція.

"Ми констатуємо, що Республіка Білорусь є тимчасово окупованою територією, Російська Федерація – країною-окупантом, а режим Лукашенка – маріонетковим урядом. І закликаємо наших союзників щодо демократичного руху підтримати цю позицію, а закордонних партнерів - дати відповідну міжнародно-правову оцінку ситуації, що склалася", - каже Латушко.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «Росія окупувала територію Білорусі, а Лукашенко - маріонетка Кремля - білоруська опозиція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі