середа, 19 жовтня 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Російським військам рекомендують залишити Херсон, щоб уникнути розгрому" – що пише про нас світова преса
6

Командувач російської армії в Україні зізнався, що вона в Херсоні зазнає труднощів, і українці її "душать". Поки що Київ перемагає на полі бою, Москва тероризує українців ударами ракет і дронів, щоб зламати дух. Україна просить США і країни ЄС системи ППО, і перші мають незабаром прибути. Водночас українська економіка дещо зростає, незважаючи на війну. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Економіка України знову зростає", The Economist, Велика Британія

Коли порти Одеси були закриті через морські загрози на початку війни, фермери не могли відвантажувати продукцію. Оскільки порти – основний експортний маршрут для України, другого за величиною у світі експортера зернових та третього за величиною експортера рослинних олій, світові ціни на продукти харчування злетіли до небес.

Блокада портів була для українців дуже болісною. Вторгнення Росії завдало економіці країни жорстокого удару. Бої йдуть за землю, яка минулого року дала п'яту частину українського ВВП. За даними Київської школи економіки, внаслідок обстрілів підприємствам було завдано збитків на $10 млрд. Робітники приєдналися до армії або втекли у безпечне місце. Із 6,2 млн внутрішньо переміщених осіб третина не має роботи. МВФ вважає, що цього року ВВП України скоротиться на 35%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США та союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

Але економіка країни повільно та похмуро адаптувалася до війни і, здається, знову зростає. Візьмемо порт Одеси. Він працює з меншою, ніж зазвичай, потужністю, але працює. Робітник каже, що його викликають на дві-три зміни на тиждень.

Зернова угода, укладена у липні під егідою ООН, дозволяє Україні експортувати агропродукцію. З того часу вивезено не менше 7,8 млн т зерна. Цього року країна очікує врожай 65–70 млн т, що на третину нижче за довоєнний рівень, але цілком пристойний результат, враховуючи обставини. Урожай має бути досить прибутковим, щоб можна було посадити новий у новому сезоні. Оскільки продукти харчування можуть доставляти морським транспортом, залізничні потужності вивільняють для експорту металів.

У серпні до України з ЄС в'їхало стільки ж людей, скільки виїхало. Частка фірм, що працюють більш ніж наполовину, досягла у вересні 80% порівняно з 58% у травні

Успіх України на полі бою також мав значення. У серпні в Україну з ЄС в'їхало стільки ж людей, скільки виїхало. Частка фірм, що працюють більш ніж наполовину, досягла у вересні 80%, порівняно з 58% у травні. Це відображає зростаючу безпеку та офіційну підтримку. Державна програма допомогла 745 підприємствам переїхати у безпечніші райони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

Грамотна політика допомогла країні уникнути фінансової кризи. Коли почалася війна, дефіцит бюджету підскочив до $5 млрд на місяць, проти довоєнних $600 млн. Незважаючи на всі зусилля центрального банку, у липні він не мав вибору, як девальвувати гривню.

Міжнародні донори дали так необхідну готівку. Спочатку пропозицій було достатньо, щоб підтримувати уряд на плаву. У міру того, як війна затягувалась, потреба в серйозніших зобов'язаннях ставала все очевиднішою. США послали $8,5 млрд і незабаром дадуть ще $4,5 млрд. ЄС обіцяв аналогічну суму, але так і не дав. У вересні, після довгої перерви, вони дали 5 млрд євро у вигляді позик.

Україна потребує $17 млрд на відновлення критично важливої інфраструктури та житла для тих, хто його втратив

У Києві вважають, що 2023 року дефіцит бюджету становитиме $38 млрд, що дорівнює 19% довоєнного ВВП. Україна також потребує $17 млрд на відновлення критично важливої інфраструктури та житла для тих, хто його втратив.

Адміністрація Джо Байдена планує 2023 року виділяти $1,5 млрд на місяць у вигляді грантів і сподівається, що ЄС вчинить так само. Комісія Євросоюзу працює над пропозицією, але їхній бюджет уже витрачено. Очікується, що торги між членами ЄС із цього приводу будуть протягом певного часу.

Потреби України частково залежатимуть від долі зернових угод. Термін їх дії спливає 19 листопада. Кремль скаржиться, що його експорту добрив шкодять західні санкції, і хоче, щоб Україна знову відкрила трубопровід аміаку з Росії до порту Південний, що за 20 км від Одеси. Місцеві чиновники побоюються, що такі вимоги є приводом для скасування угоди.

"Командувач війною Росії в Україні бачить, що вторгнення на південь зупиняється, але ракетні удари далі завдають шкоди Україні", The Wall Street Journal, США

Вище військове командування Росії в Україні повідомило, що влада Москви над Херсоном слабшає, а Україна заявила, що російські удари з минулого тижня вивели з ладу майже 30% її електростанцій, що викликало побоювання щодо відключень електроенергії по всій країні.

Генерал Сергій Суровікін, недавно призначений командувачем армії РФ в Україні, у вівторок ввечері дав рідкісну песимістичну оцінку позиції своїх сил, заявивши, що ситуація в Херсоні "зовсім непроста".

"Не можна виключати важкі рішення", – сказав він, не вдаючись до подробиць.

Автор: East News
  Карта, що ілюструє ситуацію в Україні станом на 17 жовтня
Карта, що ілюструє ситуацію в Україні станом на 17 жовтня

Слова Суровікіна пролунали в момент, коли Росія завдала нового ракетного удару по критично важливій інфраструктурі України, що стало останньою з таких атак.

"Україна – під вогнем окупантів. Вони продовжують робити те, що їм вдається найкраще – тероризувати і вбивати мирних жителів", – заявив президент Володимир Зеленський.

Події останніх днів наголошують на конкуруючих наступах двох сторін – Росія завдає ударів по цивільних цілях, доки Україна просувається на полі бою.

Автор: East News
  Атаки іранських дронів у Києві
Атаки іранських дронів у Києві

Упродовж кількох тижнів Україна намагалася "задушити" тисячі російських військових, які застрягли на західному березі Дніпра, в Херсоні та його околицях. Слова Суровікіна свідчать, що стратегія Києва мала успіх. За словами генерала, місто страждає від нестачі продовольства, води та електрики, бо Україна пошкодила головний міст, який використовується для постачання російських військ у Херсоні, та перехід через дамбу на півночі.

Західні військові аналітики давно кажуть, що російським військам рекомендується залишити Херсон, щоб уникнути розгрому. Але Володимир Путін назвав місто новою російською територією менш ніж місяць тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

Призначений представник РФ у регіоні Володимир Сальдо теж похмуро оцінив події у вівторок, заявивши, що Росія перекидає мирних жителів на східний берег Дніпра.

Україна використовувала точні ракети великої дальності, надані США, для обстрілу мостів через Дніпро, командних пунктів, складів із боєприпасами та пальним. Українські війська просувалися до Херсона з півночі ривками з моменту початку наступу наприкінці серпня. Наступ на півдні слідував за блискавичним наступом на північному сході країни, де минулого місяця українці захопили великі ділянки території.

Стратегія Кремля має посіяти паніку серед населення, послаблюючи рішучість і боєздатність країни

У міру того, як становище Росії на полі бою погіршувалося, вона все частіше цілилась в українську інфраструктуру, намагаючись придушити волю українців. У вівторок завдала ударів по містах по всій країні дронами та ракетами. Удари РФ спричинили постійні відключення електроенергії з 10 жовтня, коли Москва вперше відреагувала на перемоги України на полях битв обстрілами об'єктів критичної інфраструктури. Стратегія Кремля має посіяти паніку серед населення, послаблюючи рішучість та боєздатність країни.

Російські атаки наголосили на закликах українців збільшити можливості ППО із Заходу. Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що просив Зеленського розірвати зв'язки з Тегераном через військову допомогу Росії. Він також сказав, що Україна надішле ноту із запитом на системи ППО для захисту від іранських дронів Shahed.

США найближчими тижнями доставлять в Україну системи NASAMS малої та середньої дальності. Країни Європи також дадуть системи ППО

У вівторок високий військовий чиновник США заявив, що адміністрація Байдена працює над тим, щоб найближчими тижнями доставити в Україну перші системи NASAMS малої та середньої дальності. Європейські країни також дадуть різні системи ППО.

"Наступна зима в Україні виглядає холоднішою після того, як Росія націлилася на енергопостачання", The Guardian, Велика Британія

Це похмуре попередження. Хоча увага була зосереджена на жертвах серед цивільного населення та хаосі, спричиненому російськими атаками на Київ та інші великі міста, їхній вплив на енергопостачання країни досі не оцінювався кількісно. Президент Зеленський оголосив, що 30% електростанцій країни відключено лише за вісім днів. Це разючий показник за короткий проміжок часу.

Якоїсь миті Україна, підключена до європейської мережі, продавала енергію, частково через свої великі АЕС. Але із закриттям Запорізької АЕС, захопленої росіянами, надлишки зникли.

Автор: Getty Images
  Пожежники гасять пожежу на електростанції, ураженій російською ракетою
Пожежники гасять пожежу на електростанції, ураженій російською ракетою

Зараз українцям потрібно готуватися до "віялових відключень" і людям доведеться економити електроенергію, попередив заступник глави Офіса президента Кирило Тимошенко. Він додав, що країна має бути готова до "суворої зими".

Політики в Україні вже кілька місяців попереджають, що РФ завдасть удару по енергосистемі напередодні зими, коли температура може впасти до -10°C і навіть до -20°C. По всій країні зробили зусилля щодо забезпечення лікарень та військових об'єктів резервними генераторами. Але цього недостатньо для цивільних і ясно, що російська стратегія може зробити період дуже важким.

Автор: Getty Images
  Співробітники готують каву у неосвітленому кафе у Львові
Співробітники готують каву у неосвітленому кафе у Львові

Деякі експерти побоюються, що може навіть відновитися міграційна криза, оскільки люди прагнутимуть залишити країну у пошуках тепла. Міжнародне агентство з надання допомоги підрахувало, що може бути до 2 млн осіб, які захочуть виїхати, крім 7,7 млн, які вже зробили це.

У вівторок Україна зазначила, що, на її думку, нова стратегія Росії пов'язана з пропозицією Путіна щодо мирних переговорів наприкінці вересня. Це Київ розглядає як спробу загальмувати бойові дії, щоб дозволити РФ перегрупуватися і стабілізувати фронт, доки не прибуде нова хвиля призовників.

Російська стратегія – психологічний вплив на цивільних, важливіший за успіх на полі бою

Без термінового постачання нової зброї, ППО, проблеми можуть швидко погіршитися. Основний удар лягав на цивільних і їхній бойовий дух. Це знайома російська стратегія, згідно з якою психологічний вплив важливіший за успіх на полі бою. Спроба Росії розпалити гуманітарну кризу взимку спричинить додаткові витрати для України та її західних союзників. Швидкий успіх атак на електростанції передбачає, що найближчі місяці будуть тяжкими, якщо не знайдуть термінового військового рішення.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що якщо Путін піде на використання тактичної ядерної зброї проти України, західні країни побачать її переміщення зі сховищ до літаків чи кораблів. Але Росія може спробувати таємно перевезти одну чи дві боєголовки у звичайних вантажівках. І нова тактика росіян – атакувати роєм дешевих іранських дронів-камікадзе, аби послабити українську ППО. Також Тегеран продає Росії крилаті ракети, які можуть стріляти на 300–700 км.

Зараз ви читаєте новину «"Російським військам рекомендують залишити Херсон, щоб уникнути розгрому" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі