субота, 15 червня 2024 06:37

РФ шукає "гарматне м'ясо" по всьому світу - Кислиця

РФ шукає "гарматне м'ясо" по всьому світу - Кислиця
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця виступив на засіданні Радбезу. Фото: pravda.com.ua

Росія розпочала глобальну кампанію з пошуку найманців для війни проти України по всьому світу.

При цьому РФ вдається до обману та погроз. Про це на засідання Радбезу ООН заявив постійний представник України при організації Сергій Кислиця.

Він закликав держави-члени ООН до протидії такій кампанії Кремля.

"Закликаємо всі держави-члени ООН відстежувати російських рекрутерів у ваших країнах та вживати заходів для запобігання руйнівному впливу російської кризи на безпеку ваших громадян. Прояснімо, Росія шукає гарматне м'ясо", - сказав Кислиця.

Він також навів приклади того, як Росія намагається вербувати найманців у країнах Африки та Азії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кислиця закликав Радбез ООН не називати війну в Україні "кризою"

"Російська влада погрожувала не продовжити візи африканським студентам і працівникам, якщо вони не погоджуються піти до армії. Москва затримує іноземців з робочими візами та змушує їх обирати між депортацією чи призовом в армію", - зазначив він.

РФ також веде масовану компанію рекрутингу, заманюючи іноземних громадян обіцянками вигідної роботи, а згодом кидає їх на фронт.

"Серед останніх випадків - втеча 22 шріланкійців, які зуміли дезертирувати з російської армії та повернутися додому. Як описав цю жахливу ситуацію 11 червня речник Міністерства оборони Шрі-Ланки, (цитую) "Їх обдурили"", - сказав дипломат.

Кислиця також нагадав, що один із цих 22 чоловіків, на ім'я Аніл Мадусанка пізніше розповів журналістам, що його запрошували до РФ на роботу водієм, однак після приїзду примусово відправили на фронт.

"Після поранення він зміг втекти до посольства своєї країни в Москві, яке організувало його репатріацію", - додав Кислиця.

У травні Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що РФ активізувала спроби вербувати африканців для участі у бойових діях в Україні. Ці зусилля зосереджені, зокрема, на центральноафриканських країнах Руанді, Бурунді, Конго та Уганді.

За даними британської розвідки, Росія пропонує найманцям реєстраційний бонус у розмірі $2 тис., щомісячну зарплату у розмірі $2,2 тис. та обіцяє отримати російський паспорт.

Зараз ви читаєте новину «РФ шукає "гарматне м'ясо" по всьому світу - Кислиця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі