вівторок, 01 червня 2021 17:15

"Рахунок Росії за анексію Криму і окупацію східної України росте" - що про нас пише світова преса

"Рахунок Росії за анексію Криму і окупацію східної України росте" - що про нас пише світова преса
Співголова німецьких зелених Роберт Хабек під час візиту на Донбас / FAZ

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Президент України взявся за корупціонерів", Rzeczpospolita, Польща

Метод боротьби проти корупції, який запропонував Зеленський, незвичайний і тому може виявитися ефективним. Він вдарить не лише по корумпованих чиновниках, а й по їхнім сім'ях.

Зеленський звертає увагу на необхідність обов'язкового декларування операцій купівлі-продажу іноземної валюти посадовими особами і членами їхніх сімей, якщо сума угоди перевищує прожитковий мінімум в 50 разів. Прожитковий мінімум в Україні - $79,51 в першому півріччі 2021 року і $86,92 в другому. Валютні операції вартістю близько $4 тис. мали б підлягати декларуванню.

Зеленський вважає, що Закон про боротьбу з корупцією вимагає уточнень щодо терміну, протягом якого на посадовців "не будуть поширюватися обмеження щодо припинення їх господарської діяльності чи повноважень у правліннях і наглядових радах компаній". Зараз багато українських чиновників - в наглядових радах приватних і державних компаній, а також є власниками бізнесів. Глава держави вважає, що протягом 30 днів вони мають примусово передати ці повноваження в компаніях іншим особам. На цей термін чиновники втрачають державні посади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деолігархізація Зеленського й нова можлива агресія Росії проти України в серпні - що про нас пише світова преса

У грудні 2020 року український парламент ухвалив закон про відновлення кримінальної відповідальності за неправдиві декларації про майновий статус для посадовців. Відповідальність раніше фактично анулював Конституційний суд.

За даними МВФ, корупція - найбільша проблема України і найбільший виклик для Києва. Вона є на всіх рівнях управління, а особливо в державних установах, які видають дозволи і ліцензії. Фонд виділить наступний транш допомоги Києву, залежно від змін в законодавстві та ефективності боротьби з корупцією.

"Турецько-російське змагання за Україну", - Atlantic Council, США

Путін більше десяти років улещував Туреччину і переважно домігся результатів. Труднощі між Анкарою і Вашингтоном через Сирію, та спроби державного перевороту в Туреччині в 2016 році відкрили ще ширше двері для Путіна. Водночас розбіжності між Москвою і Анкарою на Кавказі, в Сирії та Лівії нагадують про традиційні розбіжності між ними.

Недавня ескалація між Росією і Україною загострила питання про роль Туреччини як партнера і конкурента Москви. Зміцнюючи зв'язки з Москвою, Анкара одночасно розвиває тісні стратегічні відносини з Києвом.

Цієї весни, в розпал напруженості між Москвою і Києвом, президент Зеленський і президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підписали декларацію, яка закріплює підтримку Анкарою територіальної цілісності України, і її прагнення до членства в НАТО.

"Меркель роздає козирі авторитарним лідерам Європи", - Financial Times, Велика Британія

Путін і Лукашенко - споріднені душі. Глава Росії вважає побратима-автократа вимушеним союзником. Об'єднує цих двох бажання зберегти владу, незалежно від ціни за це. Зокрема, шляхом безжального придушення опозиції.

У них схожі уявлення про Захід. Демократії критикують їх за порушення міжнародних норм, але протидіють слабо. Санкцій ЄС мають завдати фінансових втрат, щоб змусити Кремль переглянути підхід. Збільшити рахунок за репресії та протиправні дії. Рахунок Москві росте за анексію Криму і окупацію східної України. Проте ціна тільки надихає Москву допомагати диктатору Башару Асаду в Сирії, вбивати противників путінського режиму за межами Росії, арештувати опозиційного лідера Олексія Навального, втручатися у вибори на Заході й чинити кібератаки проти західних цілей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Напад на Медведчука ставить Зеленського в пряму конфронтацію з Путіним - що про нас пише світова преса

Можна упевнено припустити, що Лукашенко поділяв ідею безкарності, коли наказав викрасти пасажирський літак Ryanair, щоб арештувати журналіста-дисидента Романа Протасевича. Судячи з того, як Європа відповіла, мабуть, мав рацію. У відповідь на кричуще повітряне піратство ЄС лише порадив авіакомпаніям не літати над Білоруссю і заборонив державній "Белавіа" літати в європейські аеропорти. Ключові фігури білоруського режиму можуть ще додатково зіткнутися з заборонами на поїздки в Євросоюз і заморожуванням їхніх активів. Чи це спричиняє їм незручності? Звісно, що так. Чи створює справжні ризики для становища самого Лукашенко? Навряд.

Неясно, яку конкретну підтримку Путін дав білоруському колезі-диктатору. Європейські дипломати кажуть, що фактично про все знав і допомагає. Санкції ЄС тепер зроблять Лукашенка ще більше залежним від росіян.

ЄС складно узгодити санкції. У 27 учасників різні цілі та інтереси. Німеччина, Італія і Франція не звертають уваги на дії Росії. Для Польщі та країн Балтії понад усе - безпека. Проте зараз Меркель додатково дала автократам козирі.

Мало хто може зрівнятися з Меркель в її прихильності до міжнародної системи безпеки, заснованої на правилах. Цілі Путіна повністю протилежні. Він хоче повернути все в епоху сфер впливу часів Холодної війни. Перевірка для Меркель - трубопровід дном Балтійського моря для транспортування російського газу в Німеччину. Проєкт "Північний потік-2" підходить до завершення. Він гарантує підрив загальної енергетичної безпеки ЄС, дає стратегічну фінансову безпеку Кремлю і ослаблює Україну. Відмова від нього означала б серйозний намір частини Заходу підтримати міжнародний порядок. Проте Берлін робить усе лише для підтримки німецького експортного бізнесу, який потребує енергоресурсів.

Ігноруючи заклики США і багатьох європейських урядів припинити проєкт, Меркель встановлює обмежувачі на протидію ЄС беззаконням Кремля. Путін може робити все, що заманеться, в тих рамках, в яких протидія Євросоюзу, дозволена Берліном. Санкції вжалять Путіна, але не ранитиять. Меркель не може скаржитися, що інші бачать її спільницею цих автократів.

"Співголова німецької партії Зелених подивився на війну в Україні", - Frankfurter Allgemeine Zeitung, Німеччина

Співголова партії Зелених, яка має шанси стати правлячою після осінніх виборів у ФРН, закликає надати Україні оборонну зброю. Роберт Хабек відвідав країну, зокрема, зону бойових дій на Донбасі.

Він відвідав Київ, де був на місці масових страт нацистам євреїв, Бабиному яру, і зустрівся з президентом Зеленським. Звідти поїхав в зону бойових дій на сході країни.

Україна вже певний час неофіційно просить в Німеччини оборонну зброю. Офіційно запит можуть відхилити. Зелені знають, що міністр оборони України недавно цікавився вживаними фрегатами ВМС Німеччини.

Міністер оборони Німеччини від правлячої ХДС Аннегрет Крамп-Карренбауер не заперечує надати Україні зброю. Але МЗС під керівництвом соціал-демократа Хайко Маасі проти.

Тому досі угода не укладена. Деяким зеленим відомий неофіційний список прохань українців з кінця квітня. Крім фрегатів, це протикорабельні ракети, засоби розмінування та зенітні гармати.

Рано вранці у окопах на передовій, куди приїхав німецький політик, було дві перестрілки, але зараз тихо. Український генерал-майор дозволяє поїздку і їде в супроводі. Хабек в касці та захисному бронежилеті в бронетранспортері української армії. Над ним, в башті, кулеметник.

Генерал розповідає, що найчастіше солдати гинуть від куль снайперів. Для російської армії війна на Донбасі — частина навчальної програми. У кожного загону - своя характерна риса. Одні завжди стріляють в шию, інші в чоло, треті - в око.

Хабек слухає. Те, що генерал каже про снайперів, для нього не нове. Ці розповіді підтверджують доповіді, які отримують західні політики від американської та європейської розвідки. Ніхто не заперечує, що українці теж використовують снайперів. Найпотужнішою зброєю проти снайпера є снайпер.

Відразу після розповіді генерала, Хабек дає інтерв'ю. Говорить про сліди, залишені людьми, які колись тут жили, як-то покинутий чайний сервіз на веранді дому між гільзами, який щойно бачив. Далі говорить про снайперів, які завжди залишають "мітки" при вбивстві. Каже, що, в першу чергу, слід подумати про бронетехніку для перевезення українських поранених.

Медичні авто з кулеметами на даху вже в переліку прохань українців. Пізніше каже теж про інші речі - біноклі нічного бачення, засоби розмінування, системи протидії дронам.

Кілька державних оборонних підприємств України поскаржилися на відсутність фінансування таємних військових проєктів у рамках замовлення українського Міністерства оборони в 2020 році. Про це повідомляють громадські організації StateWatch, НАКО та Проєкт реформи оборонних закупівель.

Зараз ви читаєте новину «"Рахунок Росії за анексію Криму і окупацію східної України росте" - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі