понеділок, 14 січня 2008 13:24

"Про безвізовий режим із Україною говорити ще зарано"

Голова представництва Європейської комісії в Україні Йен Боуг вважає, що можливість введення безвізового режиму між Україною і Європейським союзом слід обговорювати після ефективного впровадження в життя угоди про спрощений візовий режим між Києвом і Брюсселем.

"Ми добре знаємо, що остаточною метою, яку ставить перед собою українська влада, є отримання безвізового режиму для українських громадян, що приїжджають в Європейський союз", - сказав він на прес-конференції в понеділок в Києві.

Представник Єврокомісії нагадав, що будуть створені спеціальні органи для моніторингу виконання підписаних угод між Україною і ЄС про спрощений візовий режим і реадміссії.

Йен Боуг підкреслив, що завдання Єврокомісії полягає в тому, щоб забезпечити правильне застосування в усіх аспектах угоди з Україною про спрощення візового режиму. Відповідаючи на питання про можливі проблеми в його реалізації, він сказав: "Півмісяця - дуже короткий термін, щоб дати чітку оцінку того, як функціонують угоди".

Йен Боуг нагадав, що за питання видачі шенгенських віз українцям відповідають окремі посольства держав - членів ЄС. У свою чергу посли Словенії і Франції в Україні Прімож Шеліго і Жан-Поль Везіан заявили, що їхні посольства видають візи українцям відповідно до угоди про спрощений візовий режим.

18 червня в Люксембурзі Україна та ЄС підписали угоду про спрощення оформлення віз. У угоді з ЄС про спрощення візового режиму чітко визначається категорія громадян, які мають право на 5-річні візи. Це журналісти, бізнесмени, члени офіційних делегацій, родичі громадян України, що мають право на мешкання в країнах - членах ЄС.

В угоді також визначені категорії українських громадян, які взагалі не платитимуть за візи. За його словами, це люди похилого віку, діти до 18 років, студенти, перевізники і ті громадяни України, які їдуть до своїх родичів за кордон.

У документі визначений термін розгляду візових заяв: не більше 10 днів, вартість візи: 35 євро, і упроваджений інститут апеляційного оскарження відмови у видачі візи, повідомляє Интерфакс-Украина.
Зараз ви читаєте новину «"Про безвізовий режим із Україною говорити ще зарано"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі