понеділок, 14 лютого 2022 13:56

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Путін вимагає "гарантій безпеки", які підірвуть суверенітет держав Східної і Центральної Європи – що пише світова преса
6

Канцлер Німеччини Олаф Шольц їде в Київ та Москву, щоб спробувати відмовити Володимира Путіна від нової війни проти України. Репортаж з російського Курська, біля якого збираються російські війська. Падіння євро на фоні погроз російського вторгнення. Ось дещо з того, що писали про Україну у світових ЗМІ.

"Україна хоче зустрічі з Росією, щоб обговорити нарощування військ", ВВС, Велика Британія

Посол України в Лондоні Вадим Пристайко відмовився від коментарів щодо заяв, зроблених в інтерв'ю ВВС. Зауважив, що Україна готова виявити "гнучкість" у прагненні вступу в НАТО, що було б серйозною поступкою Росії. Але потім він додав, що в Конституції України записано прагнення вступу в НАТО, і від "готовності самого НАТО" залежить, чи приймуть Україну.

Україна через Організацію з безпеки та співробітництва в Європі звернулася до Росії з проханням пояснити нарощування військ. Відповідно до Віденського документу, учасником якого є Росія, члени ОБСЄ можуть запитувати інформацію про військові дії інших членів.

Автор: Reuters
  Навчання цивільних у Києві на тлі побоювань російського вторгнення
Навчання цивільних у Києві на тлі побоювань російського вторгнення

Президент Володимир Зеленський заявив, що не бачив жодних доказів, що Росія планує вторгнення найближчими днями. У неділю він майже годину розмовляв телефоном з президентом США Джо Байденом. Білий дім заявив, що Байден підтвердив підтримку США і обидва лідери погодилися з "важливістю продовження дипломатії задля стримування". Наприкінці Зеленський запросив лідера США приїхати в Україну.

Годинна розмова між Байденом і Путіним напередодні не призвела до прориву. В останній спробі знайти дипломатичне рішення канцлер Німеччини Олаф Шольц запланував зустрічі у понеділок із Зеленським у Києві та з Путіним у вівторок у Москві. Канцлер попередив про серйозні економічні наслідки для Росії, якщо вона почне якесь вторгнення.

Автор: Reuters
  Канцлер Шольц іде у літак у Берліні, щоб летіти до Києва
Канцлер Шольц іде у літак у Берліні, щоб летіти до Києва

Росія стверджує, що нарощування військ уздовж кордону з Україною є її власною справою на її території. У неділю представник МЗС РФ Юрій Ушаков охарактеризував попередження США про неминуче вторгнення як "істерію, яка досягла свого піку".

"Шольц їде в Київ через побоювання, що вторгнення неминуче", The Guardian, Велика Британія

Канцлер Німеччини Шольц вирушив у Київ у понеділок, оскільки західні лідери занепокоєні, що російське вторгнення в Україну може статися будь-якої миті. Це призведе до падіння фондових ринків і різкого зростання цін на нафту.

Напередодні Шольц заявив, що будь-який напад Росії призведе до "жорстких санкцій, які ми ретельно підготували, і які можемо негайно запровадити".

Обговорювався компроміс, згідно з яким Росія буде впевнена, що Україна не вступить в НАТО "наступні 10 років"

Очікується, що Шольц і Зеленський обговорять, як Німеччина може допомогти стабілізувати економіку України після того, як страхи перед війною, що насувається, позначилися на її валюті. Мораторій на право України вступити в НАТО Німеччина не обговорювала, хоча Die Welt раніше писала, що обговорювався компроміс, згідно з яким Росія буде впевнена, що Україна не вступить в НАТО "наступні 10 років".

Розвідка США у вихідні заявила, що Росія прискорила плани вторгнення і може перекинути війська через кордон уже в середу, 16 лютого. До закінчення зимових Олімпійських ігор 20 лютого.

"Війська все ще чекають наказу йти в атаку. Не можемо передбачити точну дату або час, коли вони нападуть", - сказав радник з національної безпеки США Джейк Салліван.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо Британія правильно розіграє карти, то зможе знову показати себе як союзник США №1" - західна преса про інтереси країн у російсько-українській війні

Віддзеркалюючи побоювання Заходу, голландська авіакомпанія KLM скасувала польоти в Україну. Українська чартерна авіакомпанія SkyUp повідомила в неділю, що її рейс з Мадейри в Київ перенаправили в Кишинів. А українське агентство з безпеки повітряного руху "Украерорух" заявило, що оголосило повітряний простір над Чорним морем "зоною потенційної небезпеки" та рекомендувало літакам уникати польотів над морем з 14 по 19 лютого.

Росія заперечує плани вторгнення, але в неділю з'явилися повідомлення, що до кордону з Україною наближаються гелікоптери з військовими підрозділами. Москва не відповіла також на офіційний запит України уточнити мету військових маневрів у Білорусі. Мінськ відповів на аналогічний запит країн Балтії. Але заявив, що деякі з російських підрозділів на його території перебуває там для охорони південного кордону. Припустивши, що вони не підуть 20 лютого, коли військові навчання мають закінчитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Терпи, моя красавица": в адміністрації Байдена різко відреагували на слова Путіна

Можливості Шольца під час поїздки в Москву обмежені. Путін вимагає від Заходу "гарантій безпеки", які фактично підірвуть суверенітет незалежних держав Східної і Центральної Європи та країн Балтії. Джерела в Берліні заявили у неділю, що Шольц запропонує Путіну діалог і намагатиметься з'ясувати, у чому суть його невдоволень.

Україна виявляла інтерес до вступу в НАТО з 2002 року, але для цього буде потрібно одностайне схвалення всіх членів Альянсу

Україна виявляла інтерес до приєднання до НАТО з 2002 року, але для цього буде потрібне одностайне схвалення всіх членів Альянсу. І відповідність Києва таким умовам, як функціонуюча демократія, і відсутність "невирішених зовнішніх територіальних суперечок".

"На кордоні Росії з Україною прокремлівські сепаратисти мають підтримку", The Wall Street Journal, США

2014 року, коли на Донбасі почалися бої, тисячі російськомовних жителів бігли за кордон до Курська. Сьогодні Курська область Росії є частиною масивного нарощування російських військ. Що, як побоюються західні чиновники, може стати провісником вторгнення в Україну.

Деякі жителі Курська, зокрема ті, хто вісім років тому зголосився воювати на боці проросійських сепаратистів на Донбасі, готові взятися за зброю у разі війни. Прагнучи захистити російськомовних на сході України від того, що Кремль називає загрозою їх переслідування.

Автор: WSJ
  Пам'ятник Леніну перед Курською мерією
Пам'ятник Леніну перед Курською мерією

37-річна Анастасія Бабір, яка отримала поранення у боях на Донбасі у 2014 та 2015 роках, каже, що знову підтримає сепаратистів.

2014 року Москва спровокувала повстання проросійських сепаратистів. Пізніше надала їм військову підтримку, щоб вивести з-під контролю Києва два регіони Донбасу. Підтримувані Україною та Росією сили там все ще ведуть війну.

Автор: WSJ
  Курськ знаходиться приблизно за 115 км від російсько-українського кордону
Курськ знаходиться приблизно за 115 км від російсько-українського кордону

Тепер Москва заявляє, що українська військова активність на Донеччині загрожує Росії. Західні чиновники вважають, що така заява, яку відкинув Київ, може дати Кремлю привід для вторгнення. Росія заперечує, що хоче напасти.

Автор: WSJ
  Могили російських солдатів в Курську
Могили російських солдатів в Курську

Повідомлення про ворожість України до російської меншини звучать часто у Курську. Курська область входить до прикордонних територій, на які Кремль направив понад 100 тис. військових. Минулого місяця 3000 військових та 300 одиниць бойової техніки, включаючи танки і БМП, розпочали бойову підготовку з бойової стрільби у трьох західних регіонах Росії, що межують з Україною. У Міноборони Росії заявили, що навчання проводилися виключно з навчальною метою.

"Напруженість в Україні - євро вниз, долар вгору", Reuters, США

Долар залишається стійким, оскільки трейдери занепокоєні перспективою війни в Європі.

Автор: Reuters
  Долар залишається стабільним на тлі можливої нової російської агресії, а євро пішов униз
Долар залишається стабільним на тлі можливої нової російської агресії, а євро пішов униз

Ризик війни в Україні підштовхнув євро до зниження у п'ятницю. У понеділок євро впало до 1,1346 долара. Це значно нижче за максимум минулого тижня у 1,1495 долара за євро.

Російський рубль пішов стрімко вниз після того, як загроза санкцій спровокувала його найрізкіше падіння

Російський рубль пішов стрімко вниз після того, як у п'ятницю загроза санкцій спровокувала його найрізішке падіння за два останні роки.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що британська The Economist зазначала, як російський шантаж відродив НАТО та посилює Україну. А канал Sky News, посилаючись на дані американської розвідки, писав про можливі сценарії та напрямки масованого російського вторгнення.



Зараз ви читаєте новину «Путін вимагає "гарантій безпеки", які підірвуть суверенітет держав Східної і Центральної Європи – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі