субота, 18 березня 2023 21:53

Путін підсилює радикальні настрої, але це може вийти йому боком – розвідка Естонії

Путін підсилює радикальні настрої, але це може вийти йому боком – розвідка Естонії
У Росії радикали розширили свою владу. Фото: eastnews.ua

Очільник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин та глава Чечні Рамзан Кадиров у Росії набрали популярності та розширили свою владу.

У цьому посприяв президент РФ Володимир Путін, кажуть представники Служби зовнішньої розвідки Естонії, передає Delfi.

На перший план у Росії намагається вийти суперрадикальна фракція панівної еліти. Високопосадовці, які були поміркованими, виступають з екстремістськими заявами.

"Їхня поведінка може бути ознакою паніки. Можливо, вони зрозуміли, що війна в Україні була величезною помилкою, яку вже не виправити, і тепер єдиний шлях – продовжити боротьбу, використовуючи все радикальніші методи", – кажуть у розвідці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин хоче набрати до "Вагнера" 30 тис. росіян

Радикалізація політичної еліти може бути частиною плану Путіна. Висловлювання радикалів повинні створити вражіння у росіян, що без Путіна у Росії до влади прийдуть ще більші екстремісти. Він також не хоче, щоб помірні політики уявили себе як альтернативу його режиму.

"Щоб запобігти цьому, він змушує силові постаті з раніше помірним іміджем повністю дискредитувати себе радикальними заявами. Один із прикладів – колишній президент Дмитро Медведєв, який колись вважався ліберальним політиком, а зараз загрожує ядерними ударами половині світу", – сказали у розвідці.

Але Путін може втратити контроль і йому буде важко приборкати ультрарадикалів, яких надихатиме власний вплив.

Російський олігарх та засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин намагався просунути до міноборони РФ афілійованих посадовців.

За даними аналітиків, Пригожин разом з головою Чечні Рамзаном Кадировим намагались підірвати владу міністра оборони Росії Сергія Шойгу. Таким чином, вони прагнули отримати доступ до складів боєприпасів і бюджету російського оборонного відомства.

Зараз ви читаєте новину «Путін підсилює радикальні настрої, але це може вийти йому боком – розвідка Естонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі