середа, 09 лютого 2022 16:52

"Путін любить цифрову симетрію і може влаштувати провокацію 22.02" – військовий експерт

"Путін любить цифрову симетрію і може влаштувати провокацію 22.02" – військовий експерт
Військовий експерт Олег Жданов вважає, що Росія може влаштувати провокацію на Донбасі, але на масштабне вторгнення не піде / Фото зі сторінки Олега Жданова у Facebook

Росіяни в 20-х числах лютого можуть влаштувати провокацію і почати спробу нового нападу "трактористів і шахтарів" на Донбасі. На повноцінний напад не наважаться. Для цього бракує ресурсів. США більше б'ють тривогу, ніж Україна щодо можливої нової агресії, бо ведуть власну гру. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Я б звернув увагу на 22.02.2022. Якщо згадаємо російську-грузинську війну 2008 року, судячи з усього, Путін любиться цифрову симетрію. Не виключаю в цей чи найближчі дні російської провокації. Вона може бути переважно на Донбасі, бо тоді росіяни можуть сказати, що це не вони. У Кремля фактично будуть розв'язані руки, бо знову все спишуть на "шахтарів і трактористів". Будь-яка інша ділянка кордону зі сторони Росії і Білорусі - це офіційна війна, реакція наша і партнерів з цілого світу на збройну агресію проти суверенної країни", - каже Олег Жданов.

Експерт вважає, що в Кремлі зараз триває протистояння між двома групами. Перша - хто хоче активних бойових дій. Друга - хто хоче подальшого діалогу з Заходом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постпред Росії при ЄС захотів розпустити НАТО

"Після повернення Путіна з відкриття Олімпіади в Пекіні, Китай провокує Росію на силовий сценарій. Хоче, щоб Москва влаштували конфлікт, тоді Путін повністю розірве відносини з Заходом і стане молодшим партнером у грі КНР, яка підпорядкує собі росіян. Але не все російське керівництво хоче конфлікту. Поки глава Кремля прагне конфронтації, його оточення хоче йти на Захід, де в них майно, рахунки, сім'ї. Глава російського МЗС Сергій Лавров затягує РФ в перемовини з США. А Путін віддає наказ про перекидання військ до західних кордонів Росії. Лише від рішення в Кремлі залежатиме, чи буде військовий удар, і який. Наразі остаточного рішення немає", - каже експерт.

Олег Жданов вважає, що Росія піде лише на невеликі напади та провокації.

"На масштабний наступ Путін не піде за жодних умов. Росія економічно не може витягнути великої війни, навіть тривалого нападу на одному активному напрямку. Наприклад, якщо на Донбасі перейдуть у наступ і спробують розширити окупаційні зони до меж Донецької і Луганської областей. Якщо там війна затягнеться довше, ніж на місяць, економіка Росії не витримає. Головне, вони не можуть зібрати таку кількість людей, потрібну для нападу. У РФ не проводять мобілізацію Якщо її оголосити, то може провалитися. Бо російське суспільство доволі пацифістське, проти війни в Україні", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Начальник генштабу збройних сил Росії приїхав у Білорусь

США говорять про високу вірогідність нападу, а українська влада спокійна. Бо Штати ведуть власну гру, вважає експерт.

"Мета Вашингтону - розвалити можливі домовленості Росії і Китаю, зробити неможливим підписання між ними стратегічного договору про військово-дипломатчиний союз. А далі, щоб російська еліта змінила політичний курс країни на більш адекватний. Для цього слід замінити Путіна на іншу особу, яка змінить політичні орієнтири країни на адекватніші", - каже Олег Жданов.

Також експерт вважає, що російські війська тепер будуть постійно біля кордонів України, перманентно нам загрожуючи.

"Ніхто не відводитиме війська – вони там, якщо не назавжди, то надовго. Там не полігони, але пункти постійної дислокації нових частин. Росія реформує свої збройні сили і повертається до радянської структури більших груп, орієнтованих на наступ, а не захист", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий табір РФ біля кордонів України "потонув" у багнюці: курйозне відео

Україна - буферна країна між НАТО і Росією. Хто має в нас вплив, має перевагу. Саме тому ми стали таким геополітичним центром, і тому за нас боряться Захід і Схід, вважає експерт. Також, на його думку, без України немає Російської імперії і зникає легенда Москви про Київську Русь як батьківщину трьох народів. Для заходу втрата України - повернення до ситуації перед 1991 роком - прямого протистояння між СРСР і НАТО без буферної зони".

У середу, 9 лютого, в Україну прибула чергова партія військової допомоги з Великої Британії. Озброєння доставили в аеропорт "Бориспіль". Британські військові розвантажили озброєння з літака.

Зараз ви читаєте новину «"Путін любить цифрову симетрію і може влаштувати провокацію 22.02" – військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі