пʼятниця, 13 жовтня 2023 13:14

Путін - диктатор: ПАРЄ ухвалила резолюцію

Путін - диктатор: ПАРЄ ухвалила резолюцію
ПАРЄ визнала російського президента Володимира Путіна диктатором. Фото: delo.ua

Парламентська асамблея Ради Європи 13 жовтня прийняла резолюцію, якою визнає президента РФ Володимира Путіна диктатором, а Росію - де-факто диктатурою.

Документ набрав 43 голоси. Про це повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко.

Окрім того, ПАРЄ закликала всі країни виконати ордер на арешт Путіна, який виданий Міжнародним кримінальним судом.

"Також закликали всі країни, після того, як закінчиться його президентський термін, в березні наступного року, вважати його нелегітимним і зупинити всі контакти з ним. Це рішення прийнято одностайно! Щоб ви розуміли, які настрої в ПАРЄ! Путін, ти вбивця, злочинець і диктатор", - зазначив Гончаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готовий у 2024 році покласти в українську землю ще 100 тис. росіян

За його словами, аналогічне рішення ухвалене й щодо білоруського самопроголошеного "президента" Олександра Лукашенка.

"Я подав поправку, яка визначає ще одного диктатора - Лукашенка. Самопроголошений президент Білорусі. Тому треба, щоб міжнародна спільнота блокувала будь-яку співпрацю і з ним.

Ми ні про кого не забули. Буде сидіти поруч в Гаазі з Путіним. І висіти буде на дереві, на сусідньому", - додав Гончаренко.

ПАРЄ також підтримала його поправки до резолюції, якими стверджується, що в РФ відсутня політична культура, що призвела до пасивності і фактичної відсутності громадянського суспільства.

Зазначено також, що обмежена реакція міжнародної спільноти встановлює прецедент для країн, де немає сталої практики демократії, що диктатура - це нормально.

"Це дуже небезпечно. Так сталось в Білорусі, коли в 2020 році владу зберіг самопроголошений президент Лукашенко. Росія використовує акти агресії проти суверенних націй як стратегію для підвищення внутрішнього іміджу лідера, і прикладами цього є Чеченські війни кінця 1990-х років, вплив Росії в регіоні Придністров'я Молдови та її агресія проти Грузії у 2008 році", - розповів про свої поправки Гончаренко.

Вибори президента у Росії заплановані на 17 березня 2024 року. Нинішній російський диктатор Володимир Путін майже напевно балотуватиметься знову, хоча він ще публічно про це не заявляв.

У британській розвідці припускають, що виборча кампанія Путіна неформально почнеться у листопаді 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «Путін - диктатор: ПАРЄ ухвалила резолюцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі