понеділок, 26 вересня 2022 20:38

Путін дав Сноудену російський паспорт

Путін дав Сноудену російський паспорт
Едвард Сноуден отримав російське громадянство. Фото: eastnews.ua

Президент Володимир Путін надав російське громадянство колишньому співробітнику ЦРУ та Агентства національної безпеки США Едварду Сноудену.

У США йому загрожує тюремний термін за звинуваченням у шпигунстві й викраденні державної власності, передає "Радіо Свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сноуден розкритикував прийнятий російським парламентом "антитерористичний пакет"

"Громадянство Сноудену надали на його прохання", – сказав речник Путіна Дмитро Пєсков.

Російський адвокат Сноудена Анатолій Кучерена повідомив, що він не підлягає мобілізації, адже не служив у російській армії. Дружина Сноудена теж має намір подавати заяву на отримання громадянства РФ.

У червні 2013 року Едвард Сноуден передав газетам Washington Post і Guardian низку секретних матеріалів про програми стеження спецслужб США й Великої Британії в інтернеті, після чого втік у Гонконг, а звідти до Москви, де йому надали притулок.

У США проти Сноудена розпочато кримінальне розслідування за звинуваченням у крадіжці державного майна, незаконному використанні інформації, щодо національної оборони, а також у навмисному розголошенні секретних даних.

В інтерв'ю американській радіостанції NPR Сноуден сказав, що не хотів їхати в Росію і опинився там випадково, дізнавшись на пересадці в московському аеропорту, що влада США анулювала його паспорт.

Зараз ви читаєте новину «Путін дав Сноудену російський паспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі