субота, 29 січня 2022 23:54

Протести у Казахстані: президент Токаєв розповів про свій наказ стріляти

Протести у Казахстані: президент Токаєв розповів про свій наказ стріляти
Більшість загиблих під час протестів у Казахстані - мирні мешканці. Фото: Reuters.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що взяв на себе відповідальність за застосування зброї силовиками під час протестів у країні на початку січня.

Про це повідомляє "Хабар-24".

За його словами, керівники правоохоронних органів не брали на себе відповідальність.

"Керівники правоохоронних органів боялися брати на себе відповідальність. Повна безініціативність. Я їм сказав: якби маршал Рокоссовський чи Жуков щодня питали б у Сталіна, вони б війну виграли чи ні? То була справжня війна - треба було брати на себе відповідальність. Тому я сказав, що ми маємо відкривати вогонь на поразку", - заявив Токаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Токаєв досі не скасував наказ стріляти на ураження": розповідь жительки Алмати

До того ж президент зазначив, що міжнародне розслідування загибелі людей під час протестів проводити не треба.

"Щодо міжнародного розслідування подій у Казахстані, я не вважаю за необхідне проводити таке розслідування, впораємося самі. У нас є чесні та об'єктивні люди, які стануть на чолі громадських комісій", - сказав він.

Протести в Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ. У ніч на 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану запровадив в Алмати, Алматинській і Мангістауській областях надзвичайний стан. 6 січня в країну ввели війська ОКДБ. У п'ятницю, 7 січня, Касим-Жомарт Токаєв заявив, що наказав стріляти на ураження в учасників протестів без попередження. 10 січня Токаєв заявив про придушення протестів. Під час протестів у країні загинули 225 людей.

Зараз ви читаєте новину «Протести у Казахстані: президент Токаєв розповів про свій наказ стріляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі