пʼятниця, 30 липня 2021 11:06

Прем'єра побили перед тим, як відправити у відставку

Прем'єра побили перед тим, як відправити у відставку
Колишній прем'єр Тунісу Хішам Машиши / Reuters

Колишнього прем'єра Тунісу побили в президентському палаці перед тим, як його відсторонив від посади президент країни Саїд Каїса.

47-річний Хішам Машиши та інші члени уряду були звільнені Каїсом у вівторок, 27 липня, у результаті того, що критики глави держави назвали переворотом. Каїс також розпустив парламент і оголосив, що тепер візьме на себе управління країною. Він наполягає, що його дії є конституційними й необхідні для відновлення стабільності. Про це пише Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще один човен із мігрантами перекинувся, потонули 57 осіб

Машиши викликали в президентський палац у вівторок і наказали піти у відставку. Коли відмовився, побили. Він зазнав серйозні травми. Колишній глава уряду з того часу не з'являвся на публіці. Він перебуває вдома. Можливо, під домашнім арештом.

Попри те, що численні діячі опозиції засуджують дії Каїса як переворот, президент, якого обрали з 70% голосів 2019 року, зберігає широку підтримку громадськості.
Туніс охоплений масовими протестами проти політичного керівництва. Багато жителів обурені економічними проблемами в країні й близькою до колапсу ситуацію в системі охорони здоров'я через пандемію коронавірусу.

Через 10 років після того, як революція Арабської весни повалила диктатора Зіна ель-Абідіна Бен Алі, Туніс ще не зміцнив демократичну конституцію і не домігся відчутних змін для багатьох громадян. Каїс прийшов до влади завдяки підтримці тунісців, які звинуватили в проблемах країни авторитетні великі партії.

Однак мало хто очікував від колишнього юриста настільки рішучих дій з перебудови політичної системи Тунісу. Крім повалення прем'єра, Каїса також розпустив парламент і відправив солдатів, щоб не дати депутатам увійти в будівлю. Він запровадив загальнонаціональну комендантську годину й заборонив зібрання понад трьох осіб у громадських місцях.

Туніські політологи кажуть, що хоча дії Каїса порушують конституцію і спрямовані на посилення президентських повноважень, вони були спробою переходу від парламентської до президентської політичної системи, а не реальним переворотом.

У неділю, 25 липня, в декількох містах Тунісу відбулися масштабні акції протесту - демонстранти вимагали зміни політичного режиму q розпуск парламенту. У результаті президент позбавив повноважень прем'єра, заморозив права парламенту й позбавив депутатів недоторканності.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єра побили перед тим, як відправити у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі