пʼятниця, 26 серпня 2022 18:12

Спецтема: Війна Росії проти України

"Понад половина російських бригад укомплектовані менш ніж на 60%" – що пише про нас світова преса
6

Росія вперше вимкнула Запорізьку АЕС. Вона хоче вкрасти українську електроенергію та перенаправити її на окуповані території. Є ризики ядерної катастрофи. Україна й Росія потребують дедалі більшої кількості солдатів у міру затягування війни. Британія тренує українських новобранців. І надто мала й повільна військова допомога Німеччині Україні. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Окупована Росією Запорізька АЕС від'єднана від електромережі", CNN, США

Українську Запорізьку АЕС, окуповану російськими військами, від'єднали від енергосистеми вперше в її історії в четвер. Хоча подавання електроенергії на станцію відтоді відновили, шість реакторів залишалися відімкненими від енергосистеми України в четвер увечері, повідомило "Міжнародне агентство з атомної енергії".

Українська атомна компанія "Енергоатом" заявила, що пожежі на прилеглій теплоелектростанції призвели до того, що остання лінія електропередачі АЕС двічі вимикалася. Три інші лінії були "втрачені раніше під час конфлікту". Компанія "Енергоатом" звинуватив у вимкненні РФ.

Автор: dpa
  Запорізька АЕС на супутниковому знімку від Maxar Technologies
Запорізька АЕС на супутниковому знімку від Maxar Technologies

Запорізька АЕС виробляє близько 20% української електроенергії, і тривале від'єднання явід національної мережі стане для України серйозною проблемою з наближенням холодів.

Україна звинуватила російські війська в тому, що вони використовують АЕС як щит, що може призвести до потенційної катастрофи там. Почастішали заклики до інспекторів МАГАТЕ відвідати АЕС.

"Майже щодня на Запорізькій АЕС чи поряд з нею відбувається новий інцидент. Не можемо більше гаяти часу. Я сповнений рішучості особисто очолити місію МАГАТЕ на станції найближчими днями, щоб допомогти стабілізувати там ситуація з ядерною безпекою", – заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі.

Москва намагається перенаправити електроенергію, вироблену на АЕС, в окуповані Росією частини України

Вимкнення в четвер спричинило побоювання, що Москва намагається перенаправити електроенергію, вироблену на АЕС, в окуповані Росією частини України. Цю думку висловив голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, який звинуватив Росію у спробі відімкнути АЕС від української мережі, "а потім спробувати знову під'єднати її до російської системи".

Він сказав, що єдиний спосіб зробити це потребуватиме повної зупинки АЕС "і повного викнення всіх ліній, які під'єднані до української системи. Оскільки зараз частоти різні, російська й українська, бо Україна синхронізована з європейською системою".

Однак він попередив, щойно четверту лінію пошкодять, "матимемо більше вимкнень електроенергії на всій станції". Це "небезпечна ситуація", оскільки станція залежатиме лише від дизельних генераторів, які ненадійні, "оскільки їм для роботи потрібне пальне, а також у них обмежена здатність постійно перебувати в робочому режимі".

Автор: CNN
  Окуповані росіянами частини України
Окуповані росіянами частини України

На атомних станціях використовується ряд допоміжних систем безпеки, як-от дизель-генератори й зовнішні під'єднання до мережі для охолодження реакторів. Якщо ці системи вийдуть з ладу, ядерний реактор швидко нагріється, що призведе до ядерного розплавлення.

Посилаючись на Україну, МАГАТЕ заявило в четвер, що станція "як і раніше під'єднана до лінії 330 кВ від ТЕЦ, яка за потреби може забезпечити резервне електропостачання".

Представник Держдепу Ведант Патель заявив у четвер, що будь-які спроби від'єднати Запорізьку АЕС від української енергосистеми й перенаправити її на окуповані території неприйнятні.

Обстріл і захоплення Росією українських електростанцій – частина її стратегії зі створення енергетичної кризи в Європі

"Обстріл і захоплення Росією українських електростанцій та інфраструктури – частина її стратегії щодо створення енергетичної кризи в Європі. Ми рішуче засуджуємо будь-які дії на ЗАЕС чи інших місцях, які впливають на здоров'я та добробут мирних жителів у всьому регіоні", – заявив Патель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

Високий чиновник Держдепу Бонні Дженкінс попередила в четвер, що дії Росії на АЕС "створили серйозний ризик ядерного інциденту, небезпечного радіаційного викиду, який може загрожувати не лише людям і довкіллю України, а й зачепити сусідні країни й весь світ".

Дженкінс, заступник держсекретаря з контролю над озброєннями й міжнародною безпекою, закликала Росію припинити військові дії навколо АЕС, наголосивши на важливості візиту МАГАТЕ.

"Україні й Росії потрібно більше солдатів", The Economist, Велика Британія

Володимир Путін підписав указ про збільшення штатної чисельності бойового складу російських збройних сил до 1,15 млн осіб, тобто на 137 тис. більше. Кремль не пояснив, чи буде це завдяки збільшенню розміру щорічного призову, більше добровільного вербування, чи шляхом додавання до складу ополченців з окупованих частин України й найманців. Але в найближчому майбутньому російська армія надалі стикатиметься із серйозними кадровими проблемами.

Обстановка – сонне село. Три димові шашки вибухають. Коли дим осідає, сіре небо прорізають постріли з автоматів. Військові поспішають очистити будівлю. Машини перекинуті. Поранений солдат на ношах стогне. Це сцени не з України, а з Англії. Велика Британія допомагає Україні навчати солдатів.

Війна частково залежатиме від того, яка сторона зможе швидше поповнити й розширити свою армію

Після шести місяців війни російська й українська армії поранені й розбиті. Приблизно 15 тис. росіян загинуло і 45 тис. поранені, заявив минулого місяця глава ЦРУ Білл Бернс. За його оцінкою, українські втрати лише "трохи менші". Ці виснажені сили розтягнуті вздовж фронту завдовжки понад 1000 км. Його контури майже не змінилися за кілька тижнів. Війна частково залежатиме від того, яка сторона зможе швидше поповнити й розширити свою армію.

Україна сподівається розпочати великомасштабний наступ найближчими тижнями. Для цього потрібно буде створити близько пів дюжини нових механізованих і танкових бригад, каже Франц-Стефан Ґаді з Міжнародного інституту стратегічних досліджень аналітичного центру в Лондоні. Міністр оборони Олексій Резніков каже, що українська армія налічує 700 тис. військових, а поліція, прикордонники та інші структури доводять загальну кількість до 1 млн осіб. Питання в тому, що лише невелика частина цих сил має навички й досвід для серйозних боїв.

Автор: Getty Images
  Тренування солдатів у Англії
Тренування солдатів у Англії

Велика Британія зобов'язалася навчити 10 тис. новобранців-українців за 120 днів у безпеці кількох таборів у всій Британії. Данія, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Нова Зеландія та Швеція заявили, що відправлять своїх інструкторів. Вже навчили й відправили назад в Україну понад 2000 військових. Більшість новобранців не має військового досвіду. Їх навчають основ піхотної тактики з раннього ранку до пізньої ночі. За словами майора Крейга Гаттона, одного з британських інструкторів, навчання триває повільно й ретельно, з упором на такі основи, як влучна стрілянина й лікування травм.

Україна принаймні має достатній запас охочих чоловіків. Росія перебуває в складнішому становищі. Західні чиновники кажуть, що понад половина її бригад в Україні укомплектовано менш ніж на 60% від початкової чисельності й техніки, що робить їх технічно "неефективними в бою" для виконання завдань. Путін не бажає оголошувати офіційну війну, яка б дозволила йому закликати молодих людей і відправляти їх у бій, а також мобілізувати резервістів. Натомість набирає добровольців, що потребує великої оплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

Близько половини регіонів РФ формують у такий спосіб батальйони. Багато нових батальйонів групуються у складі 3-го армійського корпусу – нового формування, що базується в Мулині, місті біля Нижнього Новгорода. У корпусі зазвичай 15-20 тис. осіб. Нове формування уже має зношений вигляд.

Нові підрозділи краще навчені й оснащені, ніж багато з тих, які Путін кинув у бій у квітні й травні, часто після кількох днів навчань, каже Роб Лі з Королівського коледжу Лондона. Але вони далеко не першокласні солдати. Теоретично нові батальйони 3-го армійського корпусу мають пройти кілька тижнів навчання. Бурчання в соцмережах свідчить, що деякі з них мають лише тиждень.

Стандарти різко впали. Багато хлопців, яких наймають, старі й у поганій фізичній формі. Навпаки, українським новобранцям у Великій Британії в середньому за 20 років. Зараз вони проходять базову підготовку упродовж кількох тижнів. Це набагато менше двох-трьох місяців, які б мали солдати США чи країн ЄС, а до війни й російські. Але якість навчання буде вищою, ніж у Мулині.

Британська підготовка зосереджена на боях у міських умовах, з якими солдати можуть зіткнутися в Херсоні чи на Донбасі

Британська підготовка зосереджена на боях у міських умовах, з якими солдати можуть зіткнутися в Херсоні – завдання майбутнього контрнаступу – або в східному Донбасі, де російська армія наближається до Бахмута. Міські бої мають тенденцію бути руйнівними. Навчання розглядає, як солдати можуть боротися, не залишаючи інфраструктури в руїнах.

"Ми не демонструємо вогневу міць і руйнування, які ви бачили в Маріуполі. Це для українців батьківщина, вони хочуть залишити свої домівки цілими", – каже бригадний генерал Джастін Стенгаус, командир бригади, яка керувала навчаннями.

Британська тактика змішана з українською, а інструкції адаптовані відповідно до розвідданих, що надходять з передової.

Автор: East News
  Українські військові у Харківській області
Українські військові у Харківській області

Деякі з цих солдатів поповнять нові українські резервні бригади. Інших швидко кинуть у бій на заміну пораненим. Є небезпека, що ці енергійні, недостатньо навчені солдати будуть поранені чи вбиті через недостатню підготовку. І солдатів бракує.

Але кадрове становище України принаймні неухильно покращується – 29 серпня міністри оборони ЄС обговорять можливість організації ще однієї великої навчальної місії. Росія може вийти на плато. Мобілізація добровольців підготувала достатньо людей, щоб підтримувати повільний поступ на Донбасі й утримувати оборону на півдні.

"Найгірші сценарії військових політики ігнорують", Die Welt, Німеччина

У середу, рівно через пів року після початку російського вторгнення, Україна відзначила День Незалежності. Для Олафа Шольца це стало приводом оголосити про нове постачання зброї після тривалої перерви. Канцлер пообіцяв Києву пакет озброєнь на €500 млн, зокрема ще три зенітні комплекси "Ірис-Т", дюжину броньованих ремонтно-евакуаційних машин і 20 ракетних установок, встановлених на пікапах.

Автор: dpa
  Німецький канцлер Олаф Шольц на танку «Гепард», на якому вчаться воювати українські військові
Німецький канцлер Олаф Шольц на танку «Гепард», на якому вчаться воювати українські військові

Відвідавши військовий полігон Путлос, де українські солдати тренуються на зенітних танках, Шольц цього четверга наголосив на прихильності до справи й сфотографувався верхи на танку "Гепард". Уряд залишається вірним своїй лінії – дає Україні військову техніку, яку країна може використовувати для відбиття атак Росії та завдання вибіркової шкоди агресору. Однак системи, які необхідні для контрнаступу, не входять до переліку постачання. Крім того, більшість нових постачань заплановані лише на найближчий рік.

Німецька військова допомога – надто мало, надто повільно й надто нерішуче

Депутати в коаліції світлофора слідують мантрі, що німецька допомога дотримується критичної тріади – надто мало, надто повільно й надто нерішуче.

"Добре, що канцлер дав зрозуміти, що підтримуватимемо Україну в довгостроковій перспективі. Але маємо бути набагато швидшими", – сказав голова комітету з європейських справ Бундестагу Антон Гофрейтер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Так само вважає голова комітету з оборони Марі-Аґнес Штрак-Циммерманн. Вона хоче "відправити прямо в Україну бронетранспортери, можливо, бойові танки, бо це терміново потрібно". Також говорить про можливість "давати з власних запасів". Адже промисловість обіцяла швидко заповнити прогалини в Бундесвері.

Гофрайтер і Штрак-Циммерманн – одні з перших німецьких політиків, які на власні очі бачили страхи війни. Це робить їхню прихильність зрозумілою. Уряд хоче заповнити брак озброєнь Бундесверу за допомогою пакета в розмірі €100 млрд. Але це на майбутнє. Ще нічого не купували.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна відсвяткувала 31-й День Незалежності під ревіння сирен і російські ракетні удари по цивільних цілях. У результаті одного в потяг у Чаплинці загинули 25 людей. Повільна й поступова деградація російської економіки через західні санкції.

Зараз ви читаєте новину «"Понад половина російських бригад укомплектовані менш ніж на 60%" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі