четвер, 25 серпня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія зміцнила позиції на півдні" – що пише про нас світова преса
6

Україна відсвяткувала 31-й День Незалежності під рев сирен та російські ракетні удари по цивільних цілях. В результаті одного, по потягу в Чаплиному загинули 25 людей. Повільна та поступова деградація російської економіки через західні санкції. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Українці святкують "відродження" нації під російськими ударами та під рев сирен", The New York Times, США

Під рев сирен повітряної тривоги українці відзначили День Незалежності. У Києві заборонили масові зібрання, над містом майоріли дрони з українським прапором, а до свята записали концерт у бомбосховищі. Це відбивало побоювання, що Росія завдасть ударів по цивільним цілям, щоб зіпсувати свято.

Найбільший удар цього дня припав не на Київ, а на невелике містечко на сході України, де ракетним ударом по залізничній станції було вражено пасажирські вагони. 25 мирних жителів загинули.

Автор: East News
  Через побоювання ударів у центрі Києва у День незалежності не було скупчення людей. А замість параду було спалено російську військову техніку
Через побоювання ударів у центрі Києва у День незалежності не було скупчення людей. А замість параду було спалено російську військову техніку

У Києві українські лідери виголосили промови, щоб згуртувати іноземних прихильників, своїх громадян та десятки тисяч солдатів в окопах на фронті.

У зверненні, заздалегідь записаному з міркувань безпеки, президент Володимир Зеленський виступив перед колоною спалених російських танків на центральному проспекті столиці та оголосив Україну нацією, яка відродилася у війні. Україна, за його словами, має оновлене почуття культурної та політичної ідентичності, яка тепер повністю відокремлена від Росії.

Кожен новий день для нас – це нова причина не здаватися

"Кожен новий день для нас – це нова причина не здаватися. Бо, пройшовши через стільки, не маємо права не дійти кінця. Що для нас кінець війни? Раніше ми говорили: "Мир". Тепер кажемо: "Перемога", – сказав Зеленський.

Але перемога чи навіть пауза у боях видається віддаленою перспективою і для України, і для Росії. У той час як Європа готується до суворої зими високих цін на енергоносії, частково спричинених санкціями ЄС і скороченням постачання газу з РФ, українці зазнають дедалі більшого тиску, щоб показати європейським партнерам, що можуть звільнити територію і повернути війну на свою користь.

Європейські країни, які обіцяли зброю, техніку та боєприпаси, здебільшого доставили це Україні. Але нові зобов'язання щодо надання допомоги, у вигляді зброї чи грошей, різко сповільнилися влітку, оскільки країни підраховували свої запаси та спробували вирішити такі проблеми, як інфляція.

Автор: East News
  Через побоювання ударів у центрі Києва у День незалежності не було скупчення людей. А замість параду було спалено російську військову техніку
Через побоювання ударів у центрі Києва у День незалежності не було скупчення людей. А замість параду було спалено російську військову техніку

Адміністрація Джо Байдена оголосила в середу, що спрямовує зброю і техніку майже на $3 млрд, раніше схвалені Конгресом. Це найбільший пакет воєнної допомоги США Україні. Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон зустрівся з Зеленським у Києві, заявивши, що його країна "продовжить підтримувати наших українських друзів".

Але хоча західні партнери виділили країні мільярди доларів на допомогу, Зеленський у середу вичитав їх, як це робив періодично, через сумніви щодо нових поставок.

"Бути байдужими, неактивними і повільними – це ганьба", – сказав він.

Автор: NYT
  Члени сім'ї солдата, який загинув на передовій, на його могилі у Львові
Члени сім'ї солдата, який загинув на передовій, на його могилі у Львові

Виступаючи по відеозв'язку в Раді безпеки ООН, він закликав його членів притягнути РФ до відповідальності за її вторгнення.

"Щоб будувати майбутнє, необхідно залишити на звалищі історії те, що завжди заважало людству жити у мирі – агресію та колоніальні амбіції, з якими Росія прийшла в Україну", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Україна використала поставлену Заходом зброю, щоб порушити російські лінії постачання. Але за останні кілька тижнів лінія фронту змістилася лише незначною мірою, і Росія зміцнила позиції на півдні, щоб захиститися від українських атак.

Автор: NYT
  Українські солдати фотографуються у Бахмуті
Українські солдати фотографуються у Бахмуті

Українці заявили, що їхня стратегія включає як відкриті військові удари, так і таємні дії, спрямовані на сіяння хаосу. У Криму українські сили та партизани несуть відповідальність за вибухи на складах боєприпасів та аеродромах.

Росія, хоч і зберігає перевагу в озброєнні і контролює близько 20% української території, щосили намагається досягти більшого прогресу. Обидві країни стикаються з серйозними кадровими проблемами.

Командувач української армії, генерал Валерій Залужний, сказав, що на війні загинуло близько 9000 солдатів, але в середу заговорив зухвало.

Як відчувається незалежність? Ті, хто бореться, знають її смак. Це смак землі, що в'їлася у шкіру. Смак крові та смерті, що насичує повітря. Солоний смак сліз

"Як відчувається незалежність? Ті, хто бореться за неї, знають її смак. Це смак землі, що в'їлася у шкіру. Смак крові та смерті, що насичує повітря. Солоний смак сліз", – написав він у Facebook.

Західні аналітики вважають, що Росія втратила близько 20 тис. солдатів, але Кремль тримає дані про втрати в найсуворішому секреті.

"Україна пережила пів року, а війна, напевно, ще й наполовину не закінчилася", The Washington Post, США

24 серпня 31 рік тому Україна проголосила незалежність від СРСР. Цього дня також виповнилося шість місяців, як Росія вторглася, вкинувши світ у сум'яття заради мрії Путіна про знищення української демократії.

Те, що Україна так довго вижила, зберігши більшу частину своєї території, всупереч початковим очікуванням швидкої перемоги значно більшої армії Росії, є заслугою її народу. Однак, цього не могло б статися без підтримки друзів у світі.

Автор: NYT
  Українські солдати фотографуються у Бахмуті
Українські солдати фотографуються у Бахмуті

Що буде далі, наразі невідомо. Україна майже оголосила про намір розпочати контрнаступ, щоб відбити Херсон. Вона досягла прогресу у досягненні цієї цілі у вигляді сміливих, успішних ударів дронів та диверсійних атак глибоко в тилу російських військ у Криму. Це ще раз показує корисність зброї США, такої як HIMARS. Усі ці результати виправдовують тих, хто виступав за подолання побоювань спровокувати РФ та розсунути межі постачання зброї США. Але Україні бракує військ, щоби витіснити загарбників.

Можливо, було б занадто казати, що війна зайшла в глухий кут, але найкращі шанси України на великий наступ, з'являться через місяці, а не дні

Можливо, було б надто казати, що війна зайшла в глухий кут, але найкращі шанси для України на великий наступ, мабуть, з'являться через місяці, а не дні, після того, як її війська отримають додаткову зброю та підготовку. Це означає, що прихильники на Заході мають скоригувати плани.

"Західні санкції шкодять економіці Росії", The Economist, Велика Британія

Щоб оцінити, наскільки ефективним є арсенал санкцій Заходу, ми оцінили три заходи – заморожування активів олігархів, фінансові санкції та торговельні обмеження. Аналіз показує, що згодом вони почнуть серйозно підривати економіку Росії.

Найменш ефективними є ті санкції, які набули найбільшого розголосу - внесення до чорного списку апаратників, які вважаються близькими до Кремля. За даними World-Check, 1455 представників російської еліти зараз не можуть поїхати до деяких або всіх західних країн, отримати доступ до своїх володінь там. Заморожені активи включають банківські депозити та ринкові цінні папери, що зберігаються на рахунках у західних банках. Вони також включають обов'язкові іграшки магнатів – вілли, футбольні клуби, коштовності та яхти, захоплені поліцейськими по всій планеті.

Міністерство юстиції США хоче використати закони про боротьбу з мафією, щоб ліквідувати заарештовані активи та передати кошти Україні. ЄС пропонує зробити порушення санкцій злочином, що посилить застосування права по всьому блоку.

Автор: Getty Images
  Діти грають на символічному цвинтарі автомобілів, розстріляних російськими військами
Діти грають на символічному цвинтарі автомобілів, розстріляних російськими військами

Проте більшість активів, куди б'є Захід, у результаті, вислизають із сітей. Андерс Аслунд, колишній радник урядів Росії та України, вважає, що досі заморожені лише $50 млрд із $400 млрд офшорних активів, заблокованих на папері. Олігархи сховали деякі зі своїх скарбів за 30 рівнями підставних компаній. Інші зберігають контроль за активами, які вони нібито більше не контролюють, передаючи право власності родичам або маріонеткам.

Незрозуміло, чи справді заморожування активів гальмує російську економіку. Більшість олігархів не мають великого політичного впливу. А спроби конфіскувати активи та відправити виручені кошти в Україну ні до чого не призвели.

Десять банків, у тому числі два найбільші, виключені з системи SWIFT. 26 банків не можуть здійснювати міжнародні перекази у доларах. Ці заходи кусаються. Тепер Росії доводиться іноді вдаватися до бартеру - обтяжливого та ризикованого варіанту.

У той час як іноземні запаси доларів та євро недоступні, РФ щодня заробляє тверду валюту завдяки нафті та газу

Заморожування резервів Центробанку Росії на Заході, рівних приблизно половині загального запасу в $600 млрд, призвело до таких же неоднозначних результатів. У той час як іноземні запаси доларів і євро недоступні, Росія щодня заробляє свіжу тверду валюту завдяки гігантському експорту нафти та газу.

Дії з обмеження доходів Росії від експорту нафти, які в 2021 році становили 36% її федерального бюджету, отримали більше уваги, ніж заслуговують. ЄС пообіцяв припинити купувати сиру нафту з РФ у грудні та очищену у лютому. Він уже купує трохи менше – у липні 2,4 млн барелів на добу проти 2,9 млн до війни. Однак більшу частину цих барелів купують Індія та Китай зі знижкою близько $25, порівняно з ціною марки Brent $97. Не планується ембарго на російський газ, який найважче замінити. Він приносить Кремлю менше ніж 10% доходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

Питання, чи заробляє Росія зараз менше, ніж без санкцій – спірне. Цього року вона втратить $85 млрд податкових надходжень від нафти та газу з потенційних $295 млрд через знижки. З іншого боку, загроза західного ембарго утримує світові ціни на нафту на високому рівні. Росія продавала свою нафту за середньою ціною $85 за барель із лютого, що вище, ніж у 90% випадків із 2014 року. Попри очікування, Москва продовжує експортувати майже стільки ж нафти, скільки було в останні роки.

Чи може це змінитись, коли найближчими місяцями вступить в силу заборона ЄС на імпорт? Знайти нових покупців, які могли б викупити 2,4 млн. барелів на добу, від яких відмовляється блок, буде складно. Крім того, з 31 грудня європейським і британським страховикам, які домінують на ринку нафтоперевезень, заборонено обслуговувати танкери з російськими вантажами. Багато портів і каналів можуть не пускати судна, якщо не покриваються ризики розливів нафти. Такі тертя змусять Росію скоротити видобуток на 1,1 млн. барелів на добу до кінця 2022 року, що еквівалентно 14% експорту.

Але Європа відкладе свої заборони, якщо зима виявиться надто суворою. І за таких знижок завжди знайдуться покупці. КНР та Індія можуть застрахуватися самостійно. Якщо експорт нафти дійсно скоротиться, ринок буде настільки тісним, що ціни можуть підскочити, зводячи нанівець наслідки.

Найменш обговорювані та найдієвіші санкції – експортний контроль. З лютого західні країни зобов'язали своїх виробників отримувати ліцензії перед продажем чогось у Росію, і їх рідко видають

Найменш обговорювані та найдієвіші санкції – експортний контроль. З лютого західні уряди зобов'язали свої підприємства отримувати ліцензії перед продажам чогось у Росію, і їх рідко видають. Обмеження виходять далеко за межі продуктів "подвійного призначення" – як військових, так і комерційних, таких як дрони та лазери. Вони охоплюють передові комплекти, такі як чіпи, комп'ютери, програмне забезпечення та енергетичне обладнання. Вони також мають на меті низькотехнологічні товари, такі як хімікати та сировинні товари, які зазвичай обмежені тільки для Ірану або Північної Кореї.

Широта таких санкцій вражає. Америка поширює контроль не тільки на продукти, вироблені в США, а й на іноземні, виготовлені з використанням американського програмного забезпечення та деталей або ті, що містять американські матеріали. Глобальний експорт чіпів до Росії скоротився на 90%, порівняно з минулим роком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

У російській зброї виявлено мікросхеми та електронні компоненти від 70 різних американських та європейських фірм. В інших галузях від гірничодобувної до транспорту для проведення технічного обслуговування потрібні закордонні запчастини. Німецький постачальник московського метро вважає, що якщо він перестане обслуговувати його, то через місяць мережа вийде з ладу, а через три буде паралізована. Росії також потрібне програмне та апаратне забезпечення для розробки нових продуктів - від побутової електроніки до електромобілів.

Деякі ефекти видно. Виробництво в обробній промисловості впало на 7% із грудня до червня. Автомобілебудування впало на 90%, фармацевтика на 25%, електроустаткування на 15%. Основні галузі промисловості, такі як видобуток та переробка металів, також впали.

Іде повільна та болісна деградація російської економіки

Китайські фірми, які зазвичай постачають чверть російського імпорту, не поспішають допомагати, оскільки теж побоюються втратити доступ до основних західних компонентів. Нестача буде продовжуватися, і її наслідки з часом посилюватимуться в міру того, як гнилизна поширюється від однієї галузі до іншої. Результатом буде повільна, болісна деградація російської економіки. Економісти помилялися, передбачаючи миттєвий крах. Натомість Росія отримує квиток в один кінець - в нікуди.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про падіння морального духу російських окупаційних військ в Україні та їх мародерство. Психологічний тиск на росіян через удари дронів по Криму, через що вони тікають з анексованого півострова. І стурбованість можливою втомою ключових союзників України продовжуватиме допомагати нам грошима та зброєю в міру затягування війни на зиму.

Зараз ви читаєте новину «"Росія зміцнила позиції на півдні" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі