понеділок, 16 серпня 2021 07:28

Понад 60 країн вимагають евакуації людей з Афганістану

Понад 60 країн вимагають евакуації людей з Афганістану
Уряд Афганістану без бою віддав владу талібам, щоб уникнути кровопролиття. Фото: Reuters

Більше 60 країн вимагають вільного повернення своїх громадян і афганців з Афганістану після захоплення влади талібами.

Зокрема, із спільною заявою про це виступили Україна, США, Великобританія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Корея, Литва, Польща, повідомляють у Держдепартаменті США.

"Враховуючи погіршення безпеки, ми закликаємо всі сторони поважати й сприяти безпечному та впорядкованому від'їзду іноземних громадян і афганців, які бажають покинути країну. Ті, хто наділений владою і владою по всьому Афганістану, несуть відповідальність за захист людського життя і власності, а також за негайне відновлення безпеки та громадянського порядку", - йдеться в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна евакуювала 30 людей з Афганістану

Також лідери країн наполягають на тому, щоб дороги, аеропорти та прикордонні переходи в Афганістані залишалися відкритими.

"Афганський народ заслуговує жити в безпеці та з гідністю. Ми в міжнародному співтоваристві готові їм допомогти", - йдеться в повідомленні.

15 серпня бойовики "Талібану" захопили стратегічно важливе місто Джелалабад в Афганістані та увійшли до Кабулу.

Глава МВС Саттар Мірцквал повідомив, що атакувати Кабул не будуть, зміна влади пройде мирним шляхом. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів до Таджикистану.

Посольства іноземних держав в Кабулі атакували тисячі людей, які хочуть покинути країну через наступ талібів. Найбільше бажаючих отримати візу біля посольств Туреччини та Ірану.

Бойовики руху "Талібан" звільняють в'язнів з найбільшої в Афганістані в'язниці Пул-е-Чархі.

Зараз ви читаєте новину «Понад 60 країн вимагають евакуації людей з Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі