понеділок, 05 березня 2018 15:36

Польща образилася на марш націоналістів у Львові

Польща образилася на марш націоналістів у Львові
Заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький звинуватив українську сторону у неготовності до компромісів. Фото: РАР

Після резонансного маршу націоналістів у Львові заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький звинуватив українську сторону у неготовності до компромісів.

Українська сторона саботує польські заклики до співпраці і відмовляється від польських пропозицій, передає слова політика Onet.pl.

"Росія відрізає газ - відразу ж збільшені поставки з польської сторони. А натомість маємо демонстрації під прапорами Степана Бандери у Львові під гаслом "Львів не для польських панів", - обурюється політик (4 березня центральними вулицями Львова пройшла смолоскипна хода активістів праворадикальних організацій, приурочена до дня загибелі головнокомандувача УПА Романа Шухевича 5 березня 1950 року у бою із співробітниками радянських спецслужб. - Gazeta.ua)

2015-го у день візиту президента Польщі до Верховної Ради депутати прийняли закон про героїзацію УПА, пригадує Ціхоцький. Звинувачує українців, що вони не дотримують своїх обіцянок.

"Це проблема довіри до нашого українського партнера, який у квітні 2015-го, у день візиту президента Польщі до Верховної Ради, прийняв так званий пакет законів про героїзацію Української повстанської армії", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі вшанували пам'ять 366 розстріляних українців

Ціхоцький виступив із різкими заявами у відповідь на статтю очільника МЗС України Павла Клімкіна у газеті Rzeczpospolita.

"Нещодавні зміни до закону про Інститут національної пам'ять у Варшаві є ознакою безграмотного погляду на історію, ніби вона має лише чорний та білий кольори. Якщо хтось із польських політиків продовжить наполягати на введенні заборони на вшанування пам'яті Степана Бандери та УПА в Україні, наша відповідь буде: почніть з себе, припиніть культивувати пам'ять про Юзефа Пілсудського, який здійснив жорстоку пацифікацію українців у Галичині або Армію Крайову, чиї підрозділи здійснювали криваві дії проти мешканців українських сіл", - йдеться у статті міністра.

Ціхоцький вважає, що порівнювати Армію Крайову та УПА і їх дії, так само як Бандеру і Пілсудського — це заперечення волинського злочину і спроба перекрутити історію.

Павло Клімкін говорить, що Україна та Польща повинні вступити у чесний діалог. Результатом переговорів має бути вшанування пам'яті жертв кожної нації. На думку міністра, історія України і Польщі почалася не з воєнного протистояння і конфліктів, а з мирного співіснування протягом століть.

Зараз ви читаєте новину «Польща образилася на марш націоналістів у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі