субота, 02 травня 2020 10:58

"Північний потік-2": Німеччина підклала Росії свиню

"Північний потік-2": Німеччина підклала Росії свиню
Газогін планують запустити в 2021 році. Фото: nord-stream.com

Федеральне мережеве агентство Німеччини планує відмовити оператору російського газогону "Північний потік-2" в імунітеті до газової директиви Європейського Союзу.

Відтак "Північний потік-2" буде працювати за загальними правилами, пише Handelsblatt.

Видання отримало проект рішення, який регулятор розіслав сторонам для коментарів. У ньому йдеться про відхилення заявки "Північного потоку-2" на звільнення від регулювання.

У ЄС минулого року ухвалили директиву, яка дозволяє звільняти газогони від регулювання. Рішення ухвалює регулятор тієї країни Євросоюзу, у територіальних водах якої закінчується трубопровід. "Північний потік-2" виходить на поверхню в німецькому Графсфельді.

На імунітет можуть претендувати лише газопроводи, які добудували до травня 2019 року. Акціонерне товариство "Північний потік-2" надіслало заявку на початку 2020 року. До 2019-го роботи з будування ще не закінчилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поховати "Північний потік-2": Україна домовляється зі США

Крім того, європейські правила забороняють роботу газопроводів, якщо видобутком газу та транспортуванням займається одна й та сама компанія. У випадку з "Північним потоком-2" усі функції виконує Газпром.

До 8 травня сторони процесу зобов'язані повідомити про свою позицію. Після цього Федеральне мережеве агентство оголосить остаточне рішення.

"Північний потік-2" - магістральний газопровід, що будується з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною понад 1200 км (2400 км за двома ниткам). Є розширенням "Північного потоку". При цьому, трубопровід проходить через виняткові економічні зони і територіальні води п'яти країн - Німеччини, Данії, Росії, Фінляндії та Швеції.

Російський газопровід планують запустити в роботу не пізніше першого кварталу 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік-2": Німеччина підклала Росії свиню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі