субота, 12 грудня 2020 07:00

Пісня The Beatles розпочала британське "вторгнення" в Америку

Пісня The Beatles розпочала британське "вторгнення" в Америку
Платівка I Want to Hold Your Hand / Wikipedia

12 грудня 1963-го пісня I Want to Hold Your Hand, тобто "Я хочу тримати твою руку", гурту The Beatles втретє піднялись на найвищу сходинку британського хіт-параду.

Пісню написали Джон Леннон і Пол Маккартні. Вони вперше її записали 17 жовтня 1963-го.

Вперше пісню випустили на платівці у Великій Британії 29 листопада 1963-го. Випуск у США відбувся 26 грудня 1963-го.

Із цією піснею пов'язаний безпрецедентний успіх The Beatles в США і початок так званого британського "вторгнення" в Америку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музикант дав останній концерт у житті

До моменту виходу пісні на батьківщині музикантів в Європі вже розквітла бітломанія. Проте Америка була неприступна твердинею для європейських зірок. Перші записи The Beatles в Америці провалилися. Частково це пояснюється тим, що випущені вони були дрібними фірмами і тиражі були відповідними.

Продюсер групи Браян Епштейн вирішив домовитися з фірмою Capitol Records в США, щоб та випустила I Want to Hold Your Hand. Випуск однойменної платівки запланували на 13 січня 1964-го. Однак в середині грудня англійська платівка потрапила в руки американських диск-жокеїв, і пісню запустили в ефір.

Неофіційна прем'єра спричинила шквал телефонних дзвінків радіослухачів. Такий ажіотаж змусив керівництво Capitol Records переглянути початкові плани і пересунути дату випуску на 26 грудня. Крім того, якщо спочатку йшли суперечки, чи не завеликий для невідомої іноземної групи перший тираж - 200 тис. екземплярів, то згодом трьом заводам грамплатівок доручили віддрукувати до середині січня 1 млн копій. Фірма також вирішила витратити на рекламу нечувану на ті часи суму - $50 тис.

До 9 січня тираж платівки сягнув півмільйона примірників, а 17 січня вона вийшла на перше місце хіт-параду журналу Cash Box.

Зараз ви читаєте новину «Пісня The Beatles розпочала британське "вторгнення" в Америку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі