пʼятниця, 20 січня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Підготовка до нового наступу РФ, збільшення кількості ворожого війська: що пише світова преса
6

США відмовляються давати танки і ракети далекого радіусу дії, чим затягують війну на виснаження, яку веде Росія. Путін планує мобілізувати ще більше росіян і розпочати наступ. Україна стікає кров'ю через те, що Вашингтон йде на поводу Москви, яка лякає ядерною зброєю. Такий удар не змінить ситуації на полі бою, але залишить РФ без останніх партнерів у вигляді Китаю та Індії, а постачання західної зброї Україні тоді стане тільки більшим. США та країни Європи тиснуть на ФРН, щоб дала танки Leopard чи дозволила дати їх іншим країнам. Берлін непохитний. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Вирішальний момент для України", The Wall Street Journal, США

Західні уряди аплодують собі за те, що допомогли Україні протистояти російському вторгненню і слід віддати їм належне. У міру того, як наближається перший рік війни, настає новий момент для прийняття рішень - чи допустять США та Європа, щоб війна зайшла в глухий кут, чи дадуть достатню військову допомогу, щоб Україна могла повернути свою територію і виграти війну?

Це стратегічний вибір, який не озвучено публічно, але вимальовується на задньому плані, коли союзники України зустрічаються в п'ятницю на авіабазі Рамштайн у Німеччині. Туди входять представники 50 урядів. Серед них міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі. Їхні рішення визначать умови війни з української сторони до кінця зими й надалі.

Автор: East News
  Українські військові на Донбасі, 18 січня
Українські військові на Донбасі, 18 січня

Українці героїчно билися і відвоювали частину території, яку захопила Росія на початку війни. Але гірка правда в тому, що Володимир Путін не збирається здаватися, незважаючи на принизливі невдачі. Він висловлює роздратування, обстрілюючи житлові будинки ракетами, одна з яких у Дніпрі забрала життя 45 людей, включаючи дітей. Системи ПРО Patriot з'являться ще за кілька місяців, оскільки українські війська тренуються з цією системою в Оклахомі.

Росія готується провести наступ у найближчі шість місяців

Росія може готуватись до нового наступу. Цього тижня Інститут вивчення війни попередив, що РФ "готується провести рішучу операцію у найближчі шість місяців". Можливо, у спробі захопити Луганську область.

Путін може збільшити чисельність своєї армії до 1,5 млн. осіб, порівняно з нинішніми 1,35 млн. Працює над відродженням здатності Москви виробляти зброю і закликає кожного диктатора в світі до співпраці щодо зброї. Втрати росіян не мають для нього великого значення. Він вважає, що в міру того, як війна затягуватиметься, він зможе пережити підтримку Києва Заходом і, як і раніше, залишити під своїм контролем більшу частину України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російська Федерація поставила нову ціль" – Олександр Мусієнко

Це може виявитися правдою, якщо Україна не зможе закріпити свої здобутки у другій половині 2022 року і незабаром повернути собі територію. В українців є бажання продовжувати боротьбу, але їм потрібна більша і краща зброя, ніж досі постачав Захід.

Назріваюче фіаско через термінову заявку України на танки ілюструє проблему. Цього тижня Велика Британія заявила, що поставить Україні танки Challenger-2, але лише 14. У новинах у середу повідомлялося, що Німеччина не дасть згоди на передачу танків Leopard-2, якщо США не дадуть своїх Abrams.

Близько 2000 танків Leopard-2 є у країнах НАТО. Українцям потрібно не менше 100, щоб залишити слід на полі бою, і пріоритетом має бути їхнє швидке та масштабне надання

Leopard-2 – чудові танки, що знаходяться на озброєнні європейських армій. За оцінками, близько 2000 одиниць є у країнах НАТО. Військові аналітики припустили, що українцям потрібно не менше 100 штук, щоб залишити слід на полі бою, і пріоритетом має бути швидке та масштабне надання танків. Морські піхотинці США недавно вивели зі свого складу свої танкові батальйони в рамках зміни стратегії і ці Abrams можуть знайти гарне застосування в Україні.

Проте адміністрація Джо Байдена повідомляє, що допомога, яку вона планує оголосити цього тижня, не включатиме танки. США також не запропонують ракетної системи, яка б дозволила українцям вражати дальні цілі, запущені з систем HIMARS.

Автор: East News
  Німецькі танки Leopard під час навчань у Польщі, 14 грудня 2022 року
Німецькі танки Leopard під час навчань у Польщі, 14 грудня 2022 року

Це загадкова боязкість. Білий дім побоюється ескалації війни, якщо Путін продовжить втрачати позиції. Росія здатна на все, але немає жодних моральних чи стратегічних підстав давати Україні лише рівно стільки зброї, щоб вона місяцями спливала кров'ю без шансів на перемогу.

Найвагоміший аргумент – допомога Україні у швидкій перемозі за рахунок більшої кількості озброєнь та скасування обмежень США на те, як Україна веде війну. США заявили, що українські удари по території Росії заборонені. Практичний ефект дозволяє Москві зосередити сили на сході України без необхідності захищати свої власні склади і бази. Чому диктатор, який порушив чужий кордон, має мати право оголошувати свою територію недоторканною?

Автор: SHUTTERSTOCK
  Танки M1 Abrams на полігоні у Дравсько-Поморську, Польща, 25 квітня 2022 року
Танки M1 Abrams на полігоні у Дравсько-Поморську, Польща, 25 квітня 2022 року

Відповідь у тому, що Путін може застосувати ядерну зброю, але останні місяці показали, що він у будь-якому разі ухвалить це рішення, ґрунтуючись на власних розрахунках. Якщо він це зробить, то зіткнеться зі ще більшим глобальним остракізмом та західною допомогою для України.

Тривалий і жахливий глухий кут в Україні дозволить Росії на довгі роки загрожувати сусідам, що обійдеться США і ЄС ще дорожче. Президент Байден отримує похвалу за збереження цілісності проукраїнської коаліції, незважаючи на економічну та військову напруженість. Але похвала перетвориться на різку та заслужену критику, якщо війна продовжиться, і РФ виграє свою криваву війну на виснаження.

"Останній з'їзд у Рамштайні", Die Welt, Німеччина

Колишній посол України в Німеччині Андрій Мельник часто голосно і недипломатично вимагав від Берліна більше прихильності до постачання зброї. Після відходу Мельника його наступник намагається відмовчуватись і говорити за кадром. Однак у четвер поведінка Мельника несподівано повернулася. Глава МЗС України Дмитро Кулеба та міністр оборони Олексій Рєзніков виступили з заявою, яка була більш прямою за тоном, ніж будь-коли раніше. Обидва звернулися до 12 країн Європи, які володіють танками Leopard-2.

"Закликаємо ці країни приєднатися до міжнародної бронетанкової коаліції на підтримку України та зробити свій практичний внесок", - йдеться у листі.

Автор: dpa
  Танк Leopard
Танк Leopard

Президент Володимир Зеленський уже дав зрозуміти, явно роздратований, на яку країну насамперед направлено звернення.

"Не думаю, що це правильна стратегія, якщо хтось каже, що я постачаю танки, якщо хтось інший також поставить, або якщо хтось за межами Європи також поставить", - сказав він на виступі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Це було, не називаючи імені, нападом на канцлера ФРН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

Київ почувається ошуканим канцлером Олафом Шольцем. Останній поворот Берліна, зокрема, розчаровує. Тепер Шольц ставить постачання танків Leopard у залежність від того, чи США поставлять свої танки Abrams.

Спочатку говорилося, що Leopard поставлять, якщо союзники дадуть західні танки. Лондон погодився. Раптом Берлін каже, що США мають дати свої. Якщо США поставлять, у німців можуть з'явитися нові виправдання

"Спочатку йшлося, що Leopard поставлять, якщо союзники також відправлять танки західного зразка. Велика Британія погодилася поставити свої танки Challenger. Раптом у Берліні кажуть, що США мають поставити Abrams. Це непряма умова, яку не можемо сприймати всерйоз. Якщо США поставлять свої, у німців можуть з'явитися нові виправдання. Ви повинні приймати рішення, не граючи в ігри", - повідомили у Києві.

З весни 2022 року Київ бачив, що уряд Шольца не хоче рухатися у питанні постачання зброї. Шольц вже кілька тижнів вагався з постачанням важкого озброєння, систем ППО та реактивних систем залпового вогню. Він змінював напрямок лише тоді, коли США йшли вперед.

З літа США говорили німцям, що поставки Abrams не мають сенсу, а Leopard - єдине розумне рішення. І ФРН не має давати Києву такі самі види озброєнь, як Штати. Можна розділити працю. Шольц до аргументів глухий

З літа Вашингтон давав знати Берліну, що постачання Abrams не має ні технічного, ні військового сенсу, а Leopard - єдине розумне рішення. І що ФРН не має давати Києву ті самі види озброєнь, що Штати, але можна діяти з урахуванням розподілу праці. Тому Німеччина та Європа можуть давати танки, а Америка концентруватиметься на інших озброєннях. Але Шольц залишається глухим до цього. Вже серед союзників є розподіл праці. Особливо коли йдеться про те, щоб закликати Берлін таки дати Leopard. Поки США діють тихо й у довірчих переговорах, інші країни голосно та прямо закликають німців дати танки. В авангарді – Польща.

Минулого тижня Варшава оголосила, що відправить танки Leopard-2 Україні. З того часу Польща наполягає на формуванні коаліції з відправлення танків, у якій Німеччина має відігравати центральну роль. Як країна, де виробляються Leopard, ФРН має давати добро на кожен експорт. За останні кілька днів Польща вже дала зрозуміти, що у разі потреби Leopard поставлять без згоди Німеччини. У четвер прем'єр-міністр Польщі сказав чіткіше, ніж будь-коли: "Або ми отримаємо це схвалення, або самі вчинимо правильно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Декілька днів тому прес-секретар Шольца дала зрозуміти, що такий підхід буде "незаконним". Варшаві зараз, схоже, байдуже. Там переконані, що війна перебуває у вирішальній фазі й кожен день має значення. У п'ятницю на американській авіабазі Рамштайн проходить зустріч країн, які підтримують Україну під головуванням США. Чи є ще шанс на вирішення питання про танки?

Суперечка про Abrams робить це малоймовірним. Але США сповнені рішучості. У четвер Пентагон заявив, що Україні потрібні Leopard. На полях Рамштайн відбудеться зустріч "не менше десяти націй", які будуть спільно шукати рішення щодо постачання танків Leopard.

Автор: East News
  Німецькі танки Leopard під час навчань у Польщі, 14 грудня 2022 року
Німецькі танки Leopard під час навчань у Польщі, 14 грудня 2022 року

Залишається кілька сценаріїв. По-перше, США можуть відмовитися від своїх підходів до Abrams та відправити символічну кількість цих танків. Поки що ознак цього немає. По-друге, Берлін може дати добро на реекспорт Leopard, але не брати участі сам. Поляки за лаштунками дають зрозуміти, що розцінять це як образу. Пентагон заявив, що це одне з ключових завдань міністра оборони Остіна під час його поїздки і ФРН - "добитися рішення", що Берлін погодиться на реекспорт із інших країн. Третій компроміс – Німеччина погоджується на постачання Leopard-2 з інших країн, але свої відправляє лише танки Leopard-1. Вона має їх майже 90 списаних.

Заявка Києва на експорт знаходиться в Берліні з квітня 2022 року, але так і не була схвалена. У Києві немає розуміння німецької блокади щодо танків.

Безпека України - це безпека ЄС. Справа не в безпеці США. Тоді навіщо чекати на рішення Вашингтону?

"Безпека України – це безпека ЄС. Справа не в безпеці США. Тоді навіщо чекати на рішення Вашингтону?", - вважають у Києві.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що країни Заходу мають ухвалити стратегічне рішення щодо передачі Україні західних танків та інших бронемашин, а також систем Patriot, щоб зупинити агресію росіян. Лідери США та ЄС мають ухвалити таке рішення та допомогти Україні перемогти, а не тільки не програти. Особливо це важливо після російського ракетного удару по 9-поверховому будинку в Дніпрі 14 січня, внаслідок чого загинули 45 людей і ще 20 зникли безвісти. І як ловлять російських колаборантів та агентів, які пробралися до всіх органів влади, включаючи вищу політику та суди.

Зараз ви читаєте новину «Підготовка до нового наступу РФ, збільшення кількості ворожого війська: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі