четвер, 16 вересня 2021 12:15

Перша країна Європи заборонить працювати невакцинованим

Перша країна Європи заборонить працювати невакцинованим
Італійський Covid-сертифікат Green Pass, який повинні мати всі викладачі та батьки дітей, щоб потрапити в школу в Римі / Getty Images

Італія має намір вимагати від усіх працівників державного й приватного секторів сертифікати вакцинації проти Covid-19 Green Pass із середини жовтня. Новий указ ухвалять увечері 16 вересня на засіданні уряду.

Green Pass - цифровий або паперовий сертифікат, що підтверджує, що людина вакцинована або має негативний результат тесту на коронавірус, або недавно вилікувалася від Сovid-19. Про це пише видання Wanted in Rome.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні продовжили дію Covid-сертифікатів

Пропуск буде потрібен для обідів у кафе й ресторанах, для поїздок на далекі відстані всередині країни, для безлічі культурних і розважальних заходів, для роботи, зокрема навчання в школі й університеті.

Новини про указ з'явилися після того, як кілька міністрів публічно підтримали цей крок, заявивши, що вакцинація - єдина зброя проти Сovid-19 і не має бути жодної дискримінації між державними й приватними працівниками.

Основна асоціація, що представляє італійські виробничі й сервісні компанії Confindustria, дала згоду на те, щоб зробити Green Pass обов'язковим на робочому місці. Але заявила, що вартість тестування на Сovid-19 має сплачувати держава, а не робочі або підприємства. Цю точку зору також висловили лідери основних профспілок Італії, які заявили, що тести мають бути безплатними для працівників, які не хочуть щеплюватися. І цей крок не має призводити до звільнення робітників.

За повідомленням італійського інформаційного агентства ANSA, тим, хто не матиме Green Pass, загрожує штраф від €400 до €1000 або позбавлення зарплати.

Італія наближається до мети вакцинації - 80% населення понад 12 років до кінця року. Вона стане першою європейською країною, яка зробить Covid-паспорт обов'язковим для всіх працівників державного і приватного секторів.

У Латвії деякі поїзди обладнали спецвагонами для пасажирів, вакцинованих від коронавируса. Там пасажири і провідники, які мають сертифікати про вакцинації, можуть не носити маски. Також в спецвагонах не діє норма, згідно з якою вагони повинні бути заповнені не більше ніж на 85% від загальної кількості місць.

Зараз ви читаєте новину «Перша країна Європи заборонить працювати невакцинованим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі