вівторок, 28 травня 2024 18:35

Парламент Грузії подолав вето на закон "про іноагентів"

Парламент Грузії подолав вето на закон "про іноагентів"
Проти закону були мітинги. Фото: pixabay.com

Парламент Грузії більшістю голосів подолав вето, яке президентка Саломе Зурабішвілі наклала на закон "про іноагентів".

На пленарному засіданні парламенту 28 травня 84 депутати проголосували проти вето. Четверо депутатів проголосували за, передає Paper Kartuli.

Під час голосування тривав мітинг проти закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон про "іноагентів"

За Конституцією Грузії, протягом трьох днів документ мають передати президенту. Зурабішвілі протягом п'яти днів може підписати та опублікувати його. Якщо вона цього не зробить, закон підпише та опублікує голова парламенту Шалва Папуашвілі.

Відразу після набуття чинності законом неурядові організації та ЗМІ можуть подати колективний позов до Конституційного суду. На час розгляду дія закону може бути припинена.

Біля парламенту Грузії 19 травня поновилися протести проти закону про "іноагентів".

15 квітня у парламенті Грузії почали обговорення суперечливого проєкту "Про прозорість іноземного впливу", який порівнюють з російським законом "про іноагентів". Згодом закон був ухвалений у першому читанні.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на скандальний закон про "іноагентів".

Грузинська влада вже намагалася схвалити цей проєкт навесні 2023 року, але змушена була відкликати його під тиском масштабних протестів і позиції Заходу.

Зараз ви читаєте новину «Парламент Грузії подолав вето на закон "про іноагентів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі