вівторок, 15 березня 2022 19:17

ПАРЄ може офіційно визнати Придністров'я російською окупацією

ПАРЄ може офіційно визнати Придністров'я російською окупацією
ПАРЄ може офіційно визнати Придністров'я російською окупацією. Фото: zn.ua

Парламентська асамблея Ради Європи розгляне резолюцію, частиною якої є визнання збройної агресії РФ проти Молдови 1992 року та російської окупації Придністров'я.

Йдеться про проєкт рішення, що має на меті ініціювати остаточне виключення Росії з Ради Європи. Таке рішення винесуть на голосування у вівторок ввечері, повідомляє "Європейська правда".

Депутати подали низку поправок до цього проєкту. Одна з них стосується Придністров'яю

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна закликала дати копняка росіянам із ПАРЄ

"Члени ПАРЄ від Румунії, України, Франції, Естонії, Великої Британії, Грузії, Туреччини запропонували асамблеї офіційно визнати російську окупацію частини Молдови. Рішення пропонує задекларувати, що раніше "РФ вчинила акт військової агресії проти Республіки Молдова та, відповідно, окупацію її Придністровського регіону", - зазначають у виданні.

На засіданні комітету, який розглядав проєкт рішення, цю поправку ухвалили одноголосно. Це означає, що вона, напевно, увійде у фінальний текст.

Представники Молдови не стали співавторами правки. Однак, виходячи з одноголосного голосування, проти визнання окупації вони також не стали заперечувати.

Це – перше офіційне визнання Придністров'я "окупованою територією" на такому рівні. Досі у Раді Європи у якості найжорсткіших формулювань йшлося про територію "під ефективним контролем РФ". А як правило, документи РЄ та інших організації взагалі уникали формулювань щодо статусу.

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ може офіційно визнати Придністров'я російською окупацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі