неділя, 23 травня 2021 17:24

Пацієнтам видаляють очі: в Індії виявили майже 9 тис. випадків страшного захворювання

Пацієнтам видаляють очі: в Індії виявили майже 9 тис. випадків страшного захворювання
В Індії почалась епідемія мукормікозу. Це інфекція, яку спричиняють гриби родини мукорових, її ще називають "чорною пліснявою". ФОТО: pexels.com

Паралельно з другою хвилею коронавірусу в Індії почалась епідемія ще однієї хвороби. Там виявили понад 8800 випадків мукормікозу. Це інфекція, яку спричиняють гриби родини мукорових, її ще називають "чорною пліснявою". Повідомляє BBC.

Мукормікоз вважається рідкісним захворюванням, але його випадки почастішали на тлі пандемії коронавірусу і зустрічаються серед тих, хто одужав після Covid-19. Смертність при мукормікозу досягає 50%, деяким пацієнтам доводиться видаляти очі.

Пацієнти, які страждають на грибкову інфекцію, зазвичай мають симптоми закладеності носа і кровотечі з носа, пухлину і біль в оці, опущення повік, нечіткість або втрату зору. Навколо носа можуть утворюватися чорні ділянки шкіри. Хвороба вражає носові пазухи, мозок та легені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від коронавірусу в країні за день померли 50 лікарів

Більше половини зафіксованих випадків хвороби припадають на штати Гуджарат і Махараштра. Ще в 15 штатах зареєстровано від 8 до 900 випадків. У 29 штатах Індії влада планує оголосити епідемію.

Лікарі вважають, що збільшення епізодів захворювання пов'язане з використанням стероїдів у лікуванні Covid-19. Хворобу виявляють через 12-18 днів після одужання людини від коронавірусу. Також дослідження показують, що всі хворі на мукормікоз були діабетиками.

Збудниками хвороби є різні гриби, що є в ґрунті, рослинах, компості, гниючих овочах і фруктах. Індійські медики відзначають, що сліди грибів можна знайти в носоглотці і на слизових здорових людей.

В Індії приблизно 1,2 млн лікарів на 1,366 млрд населення. Кількість лікарів, призначених для лікування Covid-19, значно менша. За даними 2018 року в Делі, яке вважають найкращим містом для життя в Індії за показниками здоров'я, був один лікар на 2203 особи. У країні вакциновано орієнтовно 40,7 млн осіб, а це 3% населення. Першу дозу вакцини отримали 184 млн індійців.

Зараз ви читаєте новину «Пацієнтам видаляють очі: в Індії виявили майже 9 тис. випадків страшного захворювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі