вівторок, 19 грудня 2023 20:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Ось чому трампісти не люблять Україну

Ось чому трампісти не люблять Україну
Трамп виступає під час мітингу в свою підтримку 17 грудня у місті Ріно / East News

Думки у The Atlantic оглядача Девіда Фрума

Білий дім і Сенат продовжують гарячково працювати задля досягнення угоди про постачання Україні зброї до різдвяних канікул у Конгресі. Мовляв, усі лідери Конгресу єдині у прихильності до Києва. На цьому наполягає новий спікер Палати представників Майк Джонсон. Проте чомусь це нібито спільне бажання не втілюється в дії. Чому?

Умовна відповідь - республіканці хочуть угоду про безпеку кордону США з Мексикою як ціну за допомогу Україні. Проте чому вони не обумовлюють свою підтримку соціального забезпечення угодою про кордон. Ніколи не кажуть, що зниження податків має зачекати, поки кордон не буде в безпеці. Лише щодо України ставляться як до предмету торгу. Як так сталося?

Відповідь у Конгресі бере початок у зловісних особливих стосунках між Дональдом Трампом і Володимиром Путіним.

До приходу Трампа в політику республіканці висловлювали значно агресивніші погляди на Росію, ніж демократи

До приходу Трампа в політику республіканці висловлювали значно агресивніші погляди на Росію, ніж демократи. Росія вдерлася в східну Україну та анексувала Крим навесні 2014 року. В опитуванні Pew Research у березні того ж року 58% республіканців скаржилися, що відповідь президента Барака Обами була "недостатньо жорсткою", порівняно з лише 22% демократів. Після анексії республіканці вдвічі частіше, ніж демократи, описували Росію як "супротивника" США - 42% проти 19%. Щодо самого Путіна, його правління засуджувала більшість в обох партіях. Лише 20% демократів висловили довіру до Путіна в опитуванні Pew 2015 року та 17% республіканців.

Трамп усе змінив - за підтримки пропутінських голосів на Fox News і крайніх правих у соцмережах.

На початку правління Трампа в Республіканській партії навіть його майбутні союзники в Конгресі не довіряли його проросійським настроям. Кевіна Маккарті, майбутнього спікера Палати представників, випадково записали під час зустрічі в червні 2016 року з іншими лідерами Конгресу від Республіканської партії. Він сказав: "Думаю, Путін платить у нас двом людям - Рорабахеру і Трампу". Дехто в кімнаті засміявся. Дана Рорабахер - член Палати представників від Республіканської партії, відомий апологет Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Якби Трамп не переміг на президентських виборах у листопаді 2016 року, він би теж отримав остракізм соратників по партії, як у Рорабахера.

Проте навіть якби Трамп тоді програв, серед ультраправих ідеологів і впливових осіб все одно є багато прихильників американського типу путінізму. Ще у 2013 році відомий соціал-консерватор Пет Б'юкенен написав колонку, у якій, здавалося, Путіна вітали як "одного з нас", союзника у боротьбі проти абортів і гомосексуалізму. Реакційний націоналізм у стилі Б'юкенена справив сильний вплив на багатьох із наступного покоління крайніх правих письменників і ораторів.

До середини 2010-х такі групи, як Національна стрілецька асоціація стали вразливими до проникнення російської розвідки. Високі консерватори приймали безкоштовні поїздки та промови за великі гонорари від організацій, пов'язаних із російською владою ще до Трампа. Білі націоналісти проголошували Путіна рятівником християнської цивілізації ще до початку кампанії Трампа.

Але тоді цей ідеологічний чи опортуністичний пропутінізм не був аж надто пов'язаний зі світом виборчої політики чи домінуючої консервативної думки. Майбутня зірка каналу Fox News Такер Карлсон публічно визнав симпатії до Путіна лише після обрання Трампа.

Коли Трамп став лідером Республіканської партії, він обплутав всю партію своїми проросійськими зв'язками

Коли Трамп став лідером Республіканської партії, він обплутав всю партію своїми проросійськими зв'язками. Промовистий показник з'явився в січні 2017 року, коли кандидат від Трампа на посаду генерального прокурора Джефф Сешнс спростував під присягою, але неправдиво, що він провів дві зустрічі з послом Росії в США Сергієм Кисляком під час кампанії 2016 року. Ця брехня не мала сенсу. Будучи сенатором у комітеті зі збройних сил, Сешнс весь час зустрічався з іноземними послами, і ніколи не був анітрохи причетним до будь-яких некоректних стосунків Трампа з Росією. Чому не сказати правду?

Відповідь така, що Сешнс здогадався, що кампанія Трампа приховує шкідливу таємницю про Росію. Не знаючи, що це за таємниця, він хотів віддалитися від неї.

Прагнення приєднатися до нового проросійського лідера в партії змінила ставлення в Республіканській партії. З 2015 по 2017 рік думка республіканців помітно змінилася в проросійський і пропутінський бік. У 2017 році більше третини опитаних республіканців висловили схвальні погляди на Путіна. До 2019 року Карлсон, який піднявся на перше місце серед ведучих Fox News, регулярно просував проросійські та антиукраїнські наративи своїй консервативній аудиторії. Його успіх надихнув наслідувачів серед багатьох інших консервативних зірок ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Однак для республіканських виборців вирішальна зміна відбулася під час першого імпічменту Трампа. Трамп затримав постачання Україні обіцяної зброю, щоб змусити Київ оголосити кримінальну справу проти його ймовірного конкурента на виборах Джо Байдена.

Після процесу імпічменту 51% республіканців, опитаних Pew, сказали, що Трамп не зробив нічого поганого. Ключем до розуміння того, як вони могли в це повірити, є концепція "підновин". Під час президентства Обами більш радикальні консервативні ЗМІ поширювали чутки, що Обама є таємним геєм і має роман із помічником, а Мішель Обама таємна трансгендер. Ця нісенітниця була надто жахливою, образливою та дурною, щоб її коли-небудь повторили на Fox News. Але ведучі Fox регулярно відпускали жарти та згадки, які мали сенс лише для глядачів, які поглинули новини з інших джерел.

"Підновини" також дали про себе знати під час першого імпічменту Трампа. Офіційний захист Трампа, озвучений ведучими, полягав у тому, що справа України не досягла рівня імпічменту. Зрештою, Київ отримав свою зброю. Але у "підновинах" цей захист підкріплювався фантазією, що Трамп мав рацію діяти так, як діяв.

Прихильники "підновин" переосмислили Україну як пробайденівську мафіозну державу, яка жорстоко знищила Трампа. Вони загорілися відплатити Києву за негідну поведінку під час першого імпічменту Трампа

У цій фантазії Україна стала центром глобальної злочинної кампанії, керованої родиною Байденів. Згідно з міфом, Трамп героїчно діяв, щоб розкрити змову, але йому завадили махінації "глибинної держави" у Вашингтоні та Києві. Прихильники "підновин" переосмислили Україну як пробайденівську мафіозну державу, яка жорстоко знищила Трампа. Вони загорілися, щоб відплатити Києву за негідну поведінку під час першого імпічменту Трампа.

Цей оманливий наратив рідко озвучувався там, де його могли почути невіруючі. Але омана сформувала думку серед віруючих і поведінку тих, хто шукав голосів від цих віруючих - республіканців у Конгресі.

Спочатку російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року приголомшило майже всіх чиновників у Вашингтоні. Конгресмен Майк Джонсон, член Республіканської партії, говорив від імені багатьох: "Вторгнення Росії на суверенну територію України загрожує найбільшою дестабілізацією світового порядку з часів Другої світової війни та становить загрозу національній безпеці Заходу", – заявив він у перший день вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Джонсон проголосував за перший пакет допомоги Україні через місяць. Потім, у травні того ж року, він змінив позицію, приєднавшись до 56 інших членів Палати представників від Республіканської партії, щоб проголосувати проти пакету на $40 млрд для Києва. Пояснення Джонсона: "Ми не повинні відправляти ще $40 млрд за кордон, коли на нашому кордоні панує хаос, американські матері намагаються знайти дитячі суміші, ціни на бензин рекордно високі, а американські сім'ї намагаються звести кінці з кінцями, не маючи достатнього контролю над тим, куди йдуть ці гроші".

Ці відмовки не мали сенсу в 2022 році. Вона має ще менше сенсу в 2023 році.

Поточний запит на допомогу для України передбачає $14 млрд США на безпеку кордону США. Щодо проблем з дитячими сумішами, яку згадав Джонсон, її давно вирішено. Ціни на бензин впали нижче $3,2 за галон. Зарплата знову зростає швидше за інфляцію, а купівельна спроможність американців з поправкою на інфляцію спирається зокрема на виготовлення в США та доставку необхідних Україні товарів. Скарга на недогляд за витрачанням коштів завжди була неправдою, навіть безглуздям, бо майже всі кошти на допомогу Києву ретельно фіксуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Поки Маккарті очолював республіканців у Палаті представників, відносини між їхнім керівництвом і Трампом були страхом і покорою. Після того, як Джонсон змінив Маккарті, відносини між спікером і Трампом перейшли до активної співпраці. Маккарті допомагав Україні, скільки міг. Джонсон допомагає, як може. Джонсон все ще говорить про опір Росії, але коли приходить час діяти, робить так, як хоче Трамп.

Більшість республіканців у Палаті представників досі відкидають спроби відрізати допомогу Україні. Пробне голосування 28 вересня підрахувало 126 проукраїнських республіканців і 93 проти. Три чверті всієї Палати представників виступають за допомогу Києву. Але тепер Джонсон і його команда контролюють розклад і послідовність подій. Ця група реагує на "підновини": "Україна - ворог Трампа, а спроби покинути Україну напризволяще - доказ лояльності Трампу".

Якщо республіканці в Конгресі залишають Україну на розтерзання російської агресії, вони роблять це, щоб догодити Трампу

Оскільки Трамп наближається до повторного висунення його партією у 2024 році, демонстрація лояльності до нього стає все більш обов'язковою для республіканців. Солідарність з Україною похитнулася, бо підтримка Трампа консолідувалася. Не дуріть себе - якщо республіканці в Конгресі залишають Україну на розтерзання російської агресії, вони роблять це, щоб догодити Трампу. Будь-яке інше виправдання - вигадка або брехня.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ось чому трампісти не люблять Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі