четвер, 07 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Орбан блокує запрошення України в ЄС і 50 млрд євро допомоги. Що може вдіяти Брюссель?

Орбан блокує запрошення України в ЄС і 50 млрд євро допомоги. Що може вдіяти Брюссель?
Президент Макрон та угорський прем'єр Віктор Орбан / Getty Images

Стаття у виданні Politico

ЄС панікує - за тиждень до ключового саміту, на якому обговорюватимуть важливі рішення щодо майбутнього України, немає ніякого рішення.

Причина - Віктор Орбан. Прем'єр Угорщини має таку тверду позицію щодо Києва та багато іншого, що дипломати та офіційні особи ЄС намагаються з'ясувати, що чи хто може змінити його думку.

Тут з'являється президент Франції Еммануель Макрон - людина, яка ніколи не соромиться дипломатичного виклику.

Наступного тижня лідери ЄС мають намір прийняти історичне рішення про запрошення України до Євросоюзу і укласти ключову бюджетну угоду, яка дасть 50 млрд євро рятувального круга для економіки Києва

Макрон прийме Орбана на вечерю і спробує досягти компромісу перед самітом у Брюсселі наступного тижня. Там лідери ЄС мають намір прийняти історичне рішення про запрошення України до Євросоюзу і укласти ключову бюджетну угоду, яка дасть 50 млрд євро рятувального круга для економіки Києва.

"У нас немає часу на ігри. Якщо ми в ситуації, коли мир в Європі під загрозою, то повинні щодня і щогодини робити все можливе, щоб захистити наш народ, і тим паче народ України", - заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок.

Проте Орбан погрожує зірвати саміт, чітко давши зрозуміти у двох листах до президента Європейської ради Шарля Мішеля, що він проти переговорів про вступ України і натомість хоче провести стратегічну дискусію щодо підтримки Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Хоча Орбан й раніше тримав блок у заручниках, троє високих дипломатів ЄС визнали, що цього разу все по-іншому - ставки високі, час чутливий, а протест Угорщини виходить за рамки простого бажання отримати більше готівки Євросоюзу.

Мішель, чиє завдання полягає в досягненні компромісів між лідерами, вже вирушив до Будапешта для обговорення з Орбаном, а також скорочує поїздку до Пекіна на саміт ЄС-Китай, щоб продовжити пошуки компромісу.

"Ми досягли стану, коли думати, що Орбан просто просить більше грошей, є оптимістичним поглядом", - сказав високий дипломат ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Виступаючи перед журналістами в Брюсселі на початку цього тижня, держсекретар Угорщини з громадської дипломатії та відносин Золтан Ковач рішуче заперечив ідею, що Орбан займає таку позицію, щоб змусити Європейську Раду розблокувати мільярди готівкових коштів ЄС, які залишаються заблокованими через порушення верховенства права в Будапешті.

"Наша позиція щодо України, щодо перегляду довгострокового бюджету ЄС і багато інших питань залишаться незмінною, попри те, що відбувається з коштами ЄС", - сказав Ковач.

Дипломати розходяться, чи угорський лідер налаштований зірвати підтримку України, чи "просто" намагається шантажувати Брюссель

Дипломати розходяться в думках, чи угорський лідер налаштований зірвати підтримку України, чи "просто" намагається шантажувати Брюссель. У той час як деякі дипломати та офіційні особи ЄС планують обхідні шляхи або намагаються протистояти негативному тиску, який настане після невдалого засідання Європейської ради наступного тижня, інші залишаються оптимістами, що знайдуть вихід. Макрон належить до останньої групи.

Під час вечері в Парижі Макрон сподівається, що вони з Орбаном зможуть досягти компромісу.

За словами кількох французьких чиновників, рішення Орбана прийняти запрошення зустрічі з Макроном саме по собі було позитивним знаком.

Дипломати з інших країн ЄС загалом вітали спробу Макрона досягти компромісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Але запропонована вечеря також викликала критику, враховуючи, що Макрон раніше намагався досягти компромісів, але без успіхів.

"Він продовжує намагатися це робити і постійно зазнає невдачі. Він пробував з Дональдом Трампом, потім з Володимиром Путіним і тепер з Орбаном. Він продовжує годувати монстра і дивується, чому той повертається ще більшим і просить іще", - сказав інший дипломат ЄС, додавши, що ціною останніх особливих відносин стали поступки Орбану, які послабили ЄС.

Чиновник у Парижі визнав, що "Макрон має слабкість до розмов із поганими хлопцями, які кидають йому інтелектуальний виклик".

Але не лише Париж вважає, що компроміс все ще можливий.

Для деяких дипломатів ЄС напруженість у відносинах з Угорщиною стала щорічною традицією, оскільки Будапешт намагається використати своє право вето в Європейській раді, щоб отримати поступки чи більше коштів від Єврокомісії. У найгіршому випадку невдалого саміту переговори можуть відновитися на саміті в січні чи в березні.

Один високий чиновник ЄС сказав, що шляхи до угоди все ще є: "Кожна дія Орбана, яку я досі бачив, завжди була продуманою, і для нього був вихід".

Проте дедалі частіше переважає друга, більш песимістична думка. Зморшки на чолах високих дипломатів ЄС стають все глибшими, коли йдеться про наступне засідання Європейської ради.

Результати саміту є "невизначеними", - каже Віллем Ван де Воорде, посол Бельгії в ЄС. Бельгія скоро головуватиме в Європейській Раді.

Те, як вести себе з Орбаном, може спричинити розбіжності, але від дій угорця у багатьох в ЄС кипить кров. Особливо тому, що відсутність консенсусу щодо ключових дискусій щодо України шкодить глобальному іміджу ЄС.

"Чому ми обговорюємо психіку Орбана? Неважливо, чи робить він це через гроші чи через принципи. Справа в тому, що він допомагає Росії. Ми повинні запитати себе, як діяти", – сказав чиновник ЄС, який стверджує, що Орбану слід протистояти, а не заспокоювати його.

ЄС розглядає альтернативні плани. Наприклад, відправити Україні 50 млрд євро без універсальної згоди ЄС. Й таким чином обійти вето Угорщини

У владних коридорах дипломати розглядають альтернативні плани. Наприклад, відправити Україні 50 млрд євро без універсальної згоди ЄС. Й таким чином обійти вето Угорщини. Мішель також міг би організувати інший саміт на початку наступного року, де вони могли б спробувати знову.

У будь-якому випадку розмови, що ЄС страждає від втоми від України або що Євросоюз розпадається, будуть неминучі.

"Говорити про збентеження було б суттєвим применшенням", - каже Джонатан Всевіов, генсек МЗС Естонії.

Всевйов підкреслив, що в такий вирішальний для України та для європейської безпеки час важливо, щоб засідання Європейської Ради пройшло успішно. У разі потреби, сказав він, лідерам ЄС доведеться провести зустріч протягом кількох ночей.

"У нас немає вибору. Ми повинні прийняти ці рішення", - каже він.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Орбан блокує запрошення України в ЄС і 50 млрд євро допомоги. Що може вдіяти Брюссель?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі