неділя, 14 січня 2024 05:30

ООН вимагала вивести війська із країни

ООН вимагала  вивести війська із країни
Афганські моджахеди, 1987 рік / Wikipedia

14 січня 1980 року Генасамблея ООН 104 голосами зі 152 засудила вторгнення СРСР в Афганістан і прийняла резолюцію, що вимагала негайно, безумовно і повністю вивести радянські війська з країни. Однак це ніяк не вплинуло на СРСР, який, користуючись правом вето, за кілька днів перед цим заблокував прийняття подібної резолюції Радою Безпеки ООН.

1978-го внаслідок перевороту до влади в Афганістані прийшли комуністи, які ініціювала серію радикальних змін, непопулярних серед традиційного сільського населення. Репресивний характер влади, яка придушувала опозицію і вбила тисячі політв'язнів, призвів до росту антиурядових збройних сил. До квітня 1979 року значна частина країни підняла повстання. У самій компартії тривало глибоке внутрішнє суперництво. У вересні 1979-го генсека компартії Нур Мохаммад Таракі убили за наказом його заступника Хафізулли Аміна, що зіпсувало відносини з СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочалося вторгнення військ в Афганістан

Москва під керівництвом Леоніда Брежнєва влаштувала в Кабулі переворот, убивши генсека Аміна, і розмістила війська. У січні 1980-го глави МЗС 34 країн "Організації ісламського співробітництва" прийняли в ООН резолюцію, що вимагала негайно вивести радянські війська.

Афганські повстанці почали партизанську війну за фінансової і військової підтримки сусіднього Пакистану та допомоги від США і Великої Британії. Радянські війська зайняли міста й головні транспортні артерії, а моджахеди вели партизанську війну в горах невеликими групами, що діяли на 80% території країни, яка була поза державним і радянським контролем.

Радянські війська використовували авіацію, щоб бомбити повстанців, мирне населення, знищуючи села, щоб позбавити моджахедів притулку і життєво важливих зрошувальних канав. Міжнародна спільнота запровадила санкції та ембарго проти СРСР, а США очолили бойкот літніх Олімпійських ігор 1980-го в Москві. Це загострило напруженість "холодної війни".

Спочатку СРСР планував узяти міста і шляхи, стабілізувати владу під керівництвом свого лідера, і піти з країни протягом пів року - року. Але зустрівши запеклий опір партизан і труднощі суворої афганської території, застрягли в війні, яка тривала 9 років. До середини 1980-х радянський контингент виріс до 109 тис. осіб. Військові й дипломатичні втрати для СРСР були високі. До 1987 року СРСР, очолюваний Михайлом Горбачовим, оголосив про вивід своїх військ.

Виведення розпочалося в травні 1988-го і закінчилося в лютому 1989 року. Уряд у Кабулі залишився сам на сам у війні з повстанцями, яка тривала до 1992-го. Поразка в цій війні вважається одним із факторів, що сприяли розвалу Союзу.

Зараз ви читаєте новину «ООН вимагала вивести війська із країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі