понеділок, 07 жовтня 2019 14:05

Назвали лауреатів Нобелівської премії з медицини та фізіології

Назвали лауреатів Нобелівської премії з медицини та фізіології
Нобелівський тиждень у Швеції відкрився оголошенням лауреатів з медицини та фізіології. 8 жовтня мають оголосити лауреатів з фізики. ФОТО: unian.ua

Нобелівську премію з медицини та фізіології вручили за відкриття того, як клітини відчувають присутність кисню та пристосовуються до змін його рівня.

Авторами дослідження є троє вчених — Вільям Келін, Пітер Раткліфф і Грегг Семенца. Повідомили про це на офіційній сторінці премії у Twitter.

"Нобелівську премію 2019-го з фізіології та медицини присуджено спільно Вільяму Г. Каеліну-молодшому, серу Пітеру Дж. Раткліффу та Греггу Л. Семенце за відкриття того, як клітини відчувають і пристосовуються до присутності кисню", — ідеться в повідомленні.

Тваринам необхідний кисень для перетворення їжі в корисну енергію. Фундаментальне значення кисню вивчають століттями, але як клітини адаптуються до змін рівня кисню, достеменно не було відомо.

Вільям Келін, Пітер Раткліфф і Грегг Семенца виявили, як клітини можуть відчувати та пристосовуватися до зміни доступності кисню. Вони визначили молекулярну техніку, яка регулює активність генів у відповідь на різний рівень кисню.

Відкриття цьогорічних нобелівських лауреатів розкрили механізм одного з найважливіших адаптаційних процесів у житті. Вони створили основу для нашого розуміння того, як рівень кисню впливає на клітинний обмін і фізіологічні функції. Їхні відкриття також проклали шлях для перспективних нових стратегій боротьби з анемією, раком і багатьма іншими захворюваннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі закликали зробити все, щоб Сенцов отримав Нобелівську премію миру

12 вересня в Гарвадському університеті в США вручили одну з найвідоміших антинагород світу — Шнобелівську премію. Нею відзначають дотепні, незвичайні або даремні наукові досягнення за рік. Вручають премію Шнобеля нобелівські лауреати, одягнені в бутафорські капелюхи та з накладними носами і кумедними окулярами на обличчах.

Зараз ви читаєте новину «Назвали лауреатів Нобелівської премії з медицини та фізіології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі